Lekerült az állvány

/ 2014.09.18., csütörtök 13:08 /

Pecz Samu – többek között a Fővám téri Vásárcsarnok és a Magyar Országos Levéltár tervezője – sajátos karakterű, közismertté vált templomot álmodott a Szilágyi Dezső térre, amely nélkül ma már nehezen tudnánk elképzelni a budai rakpart látképét.

A református egyház 1892–1896 között készült, neogótikus stílusú templomának érdekessége, hogy belsejének közepén ötszög alakú tér van, amely körül minden irányban egy-egy külön hajó helyezkedik el. A hosszanti főhajó és a bejárat a Duna felé néz, a többi hajó inkább csak karéj. Az épület tömege igen mozgalmas: az erőteljes, kővel fedett támpillérek, a magas csúcsíves ablakok, a kívülről is külön tömegként megjelenő belső térrészek, a középpont felett kiemelkedő, tízszögű tambur, a hegyes csúcsos téglatorony és a számtalan kisebb részlet mind felerősítik ezt a hatást. A Szent István-nap előtti hagyományos ökumenikus istentiszteletnek is évről évre helyet adó, centrális szerkesztésű templom majd minden fotón szerepel, ami Pest irányából a budai Várról készül, ezért nem mindegy, milyen állapotban van.

A tornyon végzett munkálatok befejezésével most végre lezárult a világháborúban több helyen megsérült templom teljes külső felújítása, így a Szilágyi Dezső téri templom is beállt a Budapesten a közelmúltban megújult helyszínek sorába. A templom homlokzatainak téglaarchitektúráját, a többszínű Zsolnay cserépfedést, a jellegzetes nyílászárókat a közelmúltban javították, pótolták. Most a hegyes téglasisakos tornyon végzett munka is befejeződött, lekerült az állvány, egyúttal a templom orgonájának felújítása is elkészült.

I. kerület, Szilágyi Dezső tér 3.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.