Lovasoknak, táncosoknak

Szeredi Helga / 2017.08.16., szerda 18:01 /

A Hauszmann-terv részeként, a királyi palota mellett már elkészült a Stöckl-lépcső, állnak a Lovarda falai, a tetőszerkezet, felgyorsult az építkezés a budai Várban. A főőrségi épületet is régi pompájában építik újjá.

A budai Várban látványos szakaszába ért a Lovarda újjáépítése. A második világháborúban megsérült, majd 1950-ben végleg lebontott építmény kivitelezésében néhány hét alatt óriási haladás tapasztalható. Az Ybl Miklós tervezte támfalrendszert leszámítva már rá sem lehet ismerni a korábban szinte kihasználatlan területre, a Csikós udvarra.

Bár az építési engedély tavaly év eleje óta megvan, és a befejezést az idei első negyedévre ígérték, a haladás így is szembetűnő, a látványtervek és a mostani állapot szerint a Lovarda teljes mása lesz eredeti elődjének. „A tervezési folyamatot tudományos dokumentáció előzte meg, feltárva azokat az archív forrásokat – terveket, fényképeket –, amelyek a tervezés fontos alapját jelentették. Abban bízom, hogy megjelenésében hasonlítani fog a hajdan volthoz, ám szerkezetében más lesz. A régi épület téglafalas szerkezetű volt, míg ez inkább réteges falszerkezetű. A vasbeton falra hőszigetelés kerül, eléje téglafal épül, amely a külső homlokzati réteget hordozza, ami az eredeti képein látszik” – magyarázta a Pest-budai Látképnek Potzner Ferenc Ybl-díjas építész, a Lovarda újratervezője. A hű megjelenéshez az eredetihez is használt anyagokat szerezték be, külföldről érkezett a római cement alapanyaga és az angol pala.

Mint a Hauszmann-terv részletezi, az impozáns épület természetesen folytatja a Spanyol Lovasiskola és egyéb lovas programok hagyományát, de a mai igényeknek megfelelően más jellegű rendezvényeknek, táncos eseményeknek, gáláknak is teret biztosít majd. „Az új megközelítés tiszteletben tartja az épület és a hely hagyományait, ugyanakkor teret ad a mai igényeknek megfelelő funkcionális fejlődésnek is” – olvasható a koncepcióban. A Csikós udvar és a Lovarda alatt mélygarázst alakítottak ki, az akadálymentesítést pedig rámpákkal, mozgólépcsőkkel oldják meg.

A Lovarda építése mellett más munkálatok is folynak a közvetlen közelben, ugyanis az épület teljes környezete megújul. Az 1896-ban Ybl Miklós tervei alapján épült Stöckl-lépcső hűlt helyén már eredeti pompájában áll az új szerkezet, boltíves alátámasztással, két pihenőterasszal. A lépcső mellett hamarosan újjáépül az 1909-ben emelt, majd 1972-ben lebontott főőrségi épület, amelynek helyén egykor a lépcső „névadója”, a Stöckl-épület állt. Az újra megépített főőrségi épülettel egy építészeti egységet alkotó Stöckl-lépcső a tervek szerint megteremti az évtizedek óta hiányzó kapcsolatot a Hunyadi udvar és a mélyebben fekvő Csikós udvar között, új megközelítési útvonalat adva a Lovarda, valamint a várgarázs bejáratainak. A Stöckl-lépcső folytatásaként alakítható ki az új gyalogos és akadálymentes feljárat a Palota útról, a Krisztinaváros felől, ami kiválthatja a jelenleg az Országos Széchényi Könyvtár területén működő liftet.

Bár gyors a haladás, ma még nem tudjuk, mikorra várhatóaz átadás. A teljes bekerülési költség a hírek szerint várhatóan 6,6 milliárd forint körül alakul.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.