Luxusszálló ablak nélkül?

/ 2007.12.18., kedd 21:29 /

Győztes nincs, csak második helyezett a Clark Ádám téri építészeti pályázaton. A világörökség részét képező budai Duna-part egyik utolsó foghíjtelke két éven belül mégis beépül.

A Clark Ádám tér évek óta üresen álló területére szállodát terveztető UNIONE-Clark Kft. olyan megoldást keresett, amely ötletes és egyéni, de illeszkedik a világörökségi környezetbe. A foghíjtelken valaha a Budai Takarékpénztár 1862-ben épített központja állt. A második világháború után megmaradt részben a Lánchíd presszó működött, majd lebontották. Már a kilencvenes években is készültek beépítési tervek, de az elképzelések az asztalfiókban maradtak.

Most viszont már biztos, hogy beépítik a területet, sőt a tervpályázat is sikeresen lezárult: 59 pályamunkát küldtek be október elejéig. Azért ilyen sokat, mert rangot jelent Ybl Miklós egykori épületének a helyére újat álmodni. A bírálóbizottság nem adott ki első díjat. A második helyezett pályázat valószínűleg megvalósul, ha a Stúdió Szász Kft. két építésze, a terveket jegyző Mórocz Balázs és Vannay Miklós meg tud állapodni az esetleges változtatásokról a beruházóval.De milyen is lesz az új épület?

A homlokzat követi a telekhatár ívét. Nincs ablak az épületen. Csak két helyen szakad meg a homlokzatot borító lyukacsos, aranyszínű fémháló. Az építészek úgy gondolták, hogy elég az étteremből és a konferenciateremből kilátni a térre, a szobákban úgyis keveset tartózkodnak ébren a vendégek. Ablak helyett vetített, élő körpanorámát varázsolnának a plafonra.

A többi pályamunkát nézve Vannay és Mórocz terve az arany középutat jelenti. A tervek repertoárja a hagyományos irodaházkülsőktől a kék, hálóba fogott lufialakig terjedt. A foghíjtelket aranyhomlokzatos épülettel pótló elképzelés ugyan nem teljesíti az ablakos szállodák minden elvárását, de úgy eredeti, hogy formája illeszkedik környezetébe.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.