Marad a turul?

/ 2007.11.19., hétfő 17:13 /

Hamarosan pályázatot ír ki a XII. kerületi önkormányzat a háború civil áldozatainak emlékművére. A Hegyvidék azt reméli, hogy a tervek elkészülte után a fővárosi közgyűlés megadja a fennmaradási engedélyt a Böszörményi úti turulszoborra.

Megoldódni látszik a XII. kerületben, az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán, a kerület háborús áldozatai emlékére állított turulszobor ügye. A Fővárosi Közgyűlés október 25-én elviekben egyetértett a polgármester, Pokorni Zoltán kompromisszumos javaslatával, hogy a kerület a civil halottaknak egy másik szobrot állít a közeljövőben, a meglévő pedig a katonai áldozatok emlékét fogja őrizni.

A turulügy még 2004 nyarán kezdődött, ekkor döntött a szobor felállításáról a kerületi képviselő-testület. Ellentétben más településekkel, a fővárosi kerület nem dönthet önállóan emlékmű állításáról, a tervet a Fővárosi Közgyűlésnek is jóvá kell hagynia. A Mitnyan György vezette önkormányzat 2005. március 30-án nyújtotta be kérelmét, a közgyűlés azonban áprilisban elutasította azt. A későbbi jogi vitákra okot adó építési engedélyt augusztusban kapta meg a Hegyvidék, ezt azonban eltérően értelmezte a kerület és a főváros.

A korábbi polgármester ugyanis e dokumentum birtokában kezdett bele az emlékmű építtetésébe, holott a határozat csak parkfelújításra, térrendezésre, fakivágásra és a szobor talapzatára szólt. Október 23-án már viták kereszttüzében állt az építmény, ellenzéki képviselők minden jogi eszközt megragadtak, hogy elbontassák az áldozatok emlékművét. Az engedély nélküli építkezés kifogásolása mellett felhívták a figyelmet, hogy a szobor esetleg neonáci találkozóhellyé válhat, erre a felvetésre azonban rácáfolt az idő. "Sem az elmúlt év megmozdulásai alatt, sem például a gárdaavatás idején soha semmi nem történt a szoborral vagy annak környékén" - állítja Váczi János kabinetfőnök.Az emlékmű felavatása után fennmaradási kérelmet nyújtott be a kerületi önkormányzat, amit azonban első és másodfokon is elutasított az építési hatóság, 2006 nyarán pedig harminc napon belül végrehajtandó bontási határozat született. Az önkormányzat ekkor bírósághoz fordult, de döntés a mai napig nem született.

Pokorni Zoltán javaslata, hogy új emlékművet emeljenek a polgári áldozatoknak, lendíteni tudott az ügyön. Bár ehhez szükség volt a Fővárosi Közgyűlés négy MSZP-s és egy SZDSZ-es képviselőjének tartózkodására, illetve egy másik szocialista képviselő félreszavazására is. Az októberi határozat értelmében hatályon kívül helyezték a közgyűlés turulügyben hozott korábbi döntéseit - kivéve, hogy elítélik a szobor engedély nélküli felállítását.


A fennmaradással kapcsolatban jelenleg nincs elutasító fővárosi határozat, de hozzájárulás sincs. "Hegyvidék önkormányzata már az elkövetkező hetekben kiírja a pályázatot a civil áldozatok emlékhelyének megalkotására. Reméljük, hogy amint elkészül a terv, a Fővárosi Közgyűlés többsége, mostani döntésének megerősítéseként, a turulnak is megadja végre a fennmaradási engedélyt" - mondja a Budai Látképnek Váczi János.

A turulszobrot egyébként áprilisban helyi védettség alá helyezte az önkormányzat, és a területen változtatási tilalmat rendelt el, így a kabinetfőnök szerint azt eltávolítani egy bontási határozat esetén sem lehetne.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.