Maximális biztonság

/ 2017.04.12., szerda 17:18 /

Márciusban kezdte meg működését a főváros legmodernebb térfigyelő rendszere az I. kerületben. A Budavári Önkormányzat és a Multi Alarm Zrt. által kifejlesztett 21 kamerás hálózat automatikusan felismeri és rögzíti a közlekedési kihágásokat is.

Az I. kerületben márciusban üzembe helyezett térfigyelő kamerarendszer elődje tizenhat esztendővel ezelőtt kezdte meg működését. A Multi Alarm Zrt. hatkamerás rendszere a maga korában egyedülállóan modernnek számított Budapesten, azonban az eltelt évek számítástechnikai fejlődése elkerülhetetlenné tette a modernizációt.

Az új térfigyelő hálózat átadásán dr. Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere úgy fogalmazott: ha megkérdezzük a kerületben élőket, hogy mit tartanak kiemelkedően fontosnak, akkor a szociális és a közbiztonság szerepel az első két helyen.

„Noha a térfigyelő rendszer kiépítése nem önkormányzati alapfeladat, mégis úgy gondoltuk, mindannyiunk közös érdeke a közbiztonság erősítése. Ezért is fontos a rendőrséggel folytatott együttműködésünk” – hangsúlyozta a polgármester.

Eszlári Domonkos, a Multi Alarm Zrt. műszaki igazgatóhelyettese elmondta: a lehető legmodernebb technológiát alkalmazták a rendszer kiépítésekor, ugyanakkor törekedtek arra, hogy kezelése minél egyszerűbb legyen. A 21 térfigyelő kamera mellett egy autóban elhelyezhető mobil kamera szolgálja a biztonságot. A térfigyelők 3 megapixeles felbontásúak, 30-szoros zoommal és infra megvilágítóval rendelkeznek. Az élőképeket rögzítik, így azok bármikor visszanézhetők.

Krammer György rendőr ezredes, a kerületi rendőrkapitányság vezetője emlékeztetett arra, hogy az itt élők nem csupán elfogadták a térfigyelő rendszert, de lakossági igény mutatkozott a további bővítésére, korszerűsítésére, noha a kerület közbiztonsága meglehetősen jó.

„A kamerák lefedik ennek a városrésznek minden frekventált pontját, ezzel példátlan biztonságot szolgáltatva” – hangsúlyozta Krammer György, átadva a szót Madaras Csabának, a Közterület-felügyeleti Iroda vezetőjének, aki pedig működés közben mutatta be a rendszert.

„Ha a nem engedélyezett zónában a program egy személygépkocsi-méretű tárgyat érzékel, akkor automatikusan elindítja az úgynevezett incidenscsomagot, s egészen közeli képeket készít a rendszámról, amely alapján a rendőrség megindíthatja az eljárást” – magyarázta Madaras Csaba.

A beruházás huszonkétmillió forintba került. A Budavári Önkormányzat az idei évben további új helyszínekre tervez térfigyelő kamerákat telepíteni, ezzel is segítve a kerület közbiztonságának erősítését.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Az élelmiszer a legjobb ajándék

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR gyűjtése keretében tartósélelmiszereket lehet adományozni a nélkülözőknek karácsonyra.

Így nyomul a kínai „puha erő” Magyarországon

Peking nem csak üzleti beruházásokkal hagyna nyomot a világban: a politikai törekvések útját kulturális köntösben is egyengetik. A keleti nyitás Magyarországon is fogékony e törekvésre – lássuk, mekkora a siker. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.