Maximális biztonság

/ 2017.04.12., szerda 17:18 /

Márciusban kezdte meg működését a főváros legmodernebb térfigyelő rendszere az I. kerületben. A Budavári Önkormányzat és a Multi Alarm Zrt. által kifejlesztett 21 kamerás hálózat automatikusan felismeri és rögzíti a közlekedési kihágásokat is.

Az I. kerületben márciusban üzembe helyezett térfigyelő kamerarendszer elődje tizenhat esztendővel ezelőtt kezdte meg működését. A Multi Alarm Zrt. hatkamerás rendszere a maga korában egyedülállóan modernnek számított Budapesten, azonban az eltelt évek számítástechnikai fejlődése elkerülhetetlenné tette a modernizációt.

Az új térfigyelő hálózat átadásán dr. Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere úgy fogalmazott: ha megkérdezzük a kerületben élőket, hogy mit tartanak kiemelkedően fontosnak, akkor a szociális és a közbiztonság szerepel az első két helyen.

„Noha a térfigyelő rendszer kiépítése nem önkormányzati alapfeladat, mégis úgy gondoltuk, mindannyiunk közös érdeke a közbiztonság erősítése. Ezért is fontos a rendőrséggel folytatott együttműködésünk” – hangsúlyozta a polgármester.

Eszlári Domonkos, a Multi Alarm Zrt. műszaki igazgatóhelyettese elmondta: a lehető legmodernebb technológiát alkalmazták a rendszer kiépítésekor, ugyanakkor törekedtek arra, hogy kezelése minél egyszerűbb legyen. A 21 térfigyelő kamera mellett egy autóban elhelyezhető mobil kamera szolgálja a biztonságot. A térfigyelők 3 megapixeles felbontásúak, 30-szoros zoommal és infra megvilágítóval rendelkeznek. Az élőképeket rögzítik, így azok bármikor visszanézhetők.

Krammer György rendőr ezredes, a kerületi rendőrkapitányság vezetője emlékeztetett arra, hogy az itt élők nem csupán elfogadták a térfigyelő rendszert, de lakossági igény mutatkozott a további bővítésére, korszerűsítésére, noha a kerület közbiztonsága meglehetősen jó.

„A kamerák lefedik ennek a városrésznek minden frekventált pontját, ezzel példátlan biztonságot szolgáltatva” – hangsúlyozta Krammer György, átadva a szót Madaras Csabának, a Közterület-felügyeleti Iroda vezetőjének, aki pedig működés közben mutatta be a rendszert.

„Ha a nem engedélyezett zónában a program egy személygépkocsi-méretű tárgyat érzékel, akkor automatikusan elindítja az úgynevezett incidenscsomagot, s egészen közeli képeket készít a rendszámról, amely alapján a rendőrség megindíthatja az eljárást” – magyarázta Madaras Csaba.

A beruházás huszonkétmillió forintba került. A Budavári Önkormányzat az idei évben további új helyszínekre tervez térfigyelő kamerákat telepíteni, ezzel is segítve a kerület közbiztonságának erősítését.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.