Maximális biztonság

/ 2017.04.12., szerda 17:18 /

Márciusban kezdte meg működését a főváros legmodernebb térfigyelő rendszere az I. kerületben. A Budavári Önkormányzat és a Multi Alarm Zrt. által kifejlesztett 21 kamerás hálózat automatikusan felismeri és rögzíti a közlekedési kihágásokat is.

Az I. kerületben márciusban üzembe helyezett térfigyelő kamerarendszer elődje tizenhat esztendővel ezelőtt kezdte meg működését. A Multi Alarm Zrt. hatkamerás rendszere a maga korában egyedülállóan modernnek számított Budapesten, azonban az eltelt évek számítástechnikai fejlődése elkerülhetetlenné tette a modernizációt.

Az új térfigyelő hálózat átadásán dr. Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere úgy fogalmazott: ha megkérdezzük a kerületben élőket, hogy mit tartanak kiemelkedően fontosnak, akkor a szociális és a közbiztonság szerepel az első két helyen.

„Noha a térfigyelő rendszer kiépítése nem önkormányzati alapfeladat, mégis úgy gondoltuk, mindannyiunk közös érdeke a közbiztonság erősítése. Ezért is fontos a rendőrséggel folytatott együttműködésünk” – hangsúlyozta a polgármester.

Eszlári Domonkos, a Multi Alarm Zrt. műszaki igazgatóhelyettese elmondta: a lehető legmodernebb technológiát alkalmazták a rendszer kiépítésekor, ugyanakkor törekedtek arra, hogy kezelése minél egyszerűbb legyen. A 21 térfigyelő kamera mellett egy autóban elhelyezhető mobil kamera szolgálja a biztonságot. A térfigyelők 3 megapixeles felbontásúak, 30-szoros zoommal és infra megvilágítóval rendelkeznek. Az élőképeket rögzítik, így azok bármikor visszanézhetők.

Krammer György rendőr ezredes, a kerületi rendőrkapitányság vezetője emlékeztetett arra, hogy az itt élők nem csupán elfogadták a térfigyelő rendszert, de lakossági igény mutatkozott a további bővítésére, korszerűsítésére, noha a kerület közbiztonsága meglehetősen jó.

„A kamerák lefedik ennek a városrésznek minden frekventált pontját, ezzel példátlan biztonságot szolgáltatva” – hangsúlyozta Krammer György, átadva a szót Madaras Csabának, a Közterület-felügyeleti Iroda vezetőjének, aki pedig működés közben mutatta be a rendszert.

„Ha a nem engedélyezett zónában a program egy személygépkocsi-méretű tárgyat érzékel, akkor automatikusan elindítja az úgynevezett incidenscsomagot, s egészen közeli képeket készít a rendszámról, amely alapján a rendőrség megindíthatja az eljárást” – magyarázta Madaras Csaba.

A beruházás huszonkétmillió forintba került. A Budavári Önkormányzat az idei évben további új helyszínekre tervez térfigyelő kamerákat telepíteni, ezzel is segítve a kerület közbiztonságának erősítését.

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.