Mechwart András műszaki zsenije

/ 2007.12.19., szerda 07:00 /

Ha egy lelkiismeretes fiatal bajor mérnök 1859-ben új galíciai munkahelyére utazva nem keresi fel budai barátját, talán máshogy alakul a magyar modernizáció sikerkorszakaként számon tartott dualizmus gazdaságtörténete.

De szerencsénkre (akkor még) Andreas Mechwart meglátogatta augsburgi származású barátját, Eichleiter Antalt, aki Ganz Ábrahám budai gépgyárában dolgozott. A svájci származású gyárosnak megtetszett az ambiciózus fiatalember, és együttműködést ajánlott neki. Az igen kimondása után a magyar ipartörténet egyik leggyümölcsözőbb pályája indult.

Mechwart András negyven évig állt a cég szolgálatában, amelyet Ganz 1867-ben bekövetkezett halála után másokkal együtt irányított. A mai II. kerületi, Kacsa utcai manufaktúrát Mechwart András műszaki zsenije az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legfontosabb gyárává tette. Valóságos feltalálóiskolát alakított ki maga körül. A Ganz-gyárban dolgozott Bánki Donát, Zipernovszky Károly, Déri Miksa, Bláthy Ottó Titusz, Kandó Kálmán, Jendrassik György. Itt készült a világ első használható transzformátora és az első villamos mozdony is.

Hősünk találmányai nélkül Budapest nem válhatott volna a világ egyik legfontosabb malomipari központjává, a kiváló minőségű alföldi, bácskai búza feldolgozójává sem. A mérnök-gyáros húsz év alatt kilenc szabadalmat kapott gabonaőrlő szerkezetekre. Az 1899-es nyugdíjba vonulásakor "belecskai" előnévvel magyar nemességet kapott. Száz éve, 1907-ben halt meg. Nevét a II. kerületi Mechwart liget is őrzi, ahol a háborúban megsérült Stróbl Alajos-alkotás helyett egy másik mellszobra áll.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.