Még zöldebb lesz a Hegyvidék

/ 2007.11.16., péntek 17:44 /

Évente félezer új csemetével gyarapodhat a XII. kerület faállománya. A Hegyvidék azt tervezi, hogy minden kerületi újszülött világrajöttét egy fa elültetésével is emlékezetessé teszi. Ez csak az egyike a kerület fásítási és favédelmi elképzeléseinek a Hegyvidék és talán az ország zöldebbé varázsolásáért.

Miért ne érezhetnék a helyiek jobban a magukénak a kerületben lévő fákat? Ez a gondolat is megfordulhatott a XII. kerület vezetőinek fejében, amikor elhatározták, hogy meghirdetik azt a programot, amelynek célja a Hegyvidék zöldebbé tétele. A kezdeményezés persze más kerületeknek és településeknek is ötletet adhat, például azzal, hogy a tervek szerint ezentúl együtt nőnek fel a XII. kerületi gyerekek saját fáikkal. Tavasszal és ősszel százszámra ültethetnek majd fát a képviselőtestület határozata értelmében az újszülött kerületi lakosok szülei. Ha ugyanis a Hegyvidéken állandó lakosként bejelentett szülők igénylik az önkormányzatnál, egy-egy új fával meglephetik az egyévesnél fiatalabb gyerekeket. A Hegyvidék által adományozott fa névre szól, pontosabban felteszik rá az újszülött névtábláját. Az önkormányzat a fa gondozásának minden költségét hajlandó állni, 40 évig - legyen az akár magánterületen. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyjából négy évtizedig élnek a fák a városi levegőn. A rendelet megírói minden részletre gondoltak, így arra is, hogy ha az évente 400-500 kerületi újszülöttnél több látná meg a napvilágot, vagy bármi más okból kevésnek bizonyulna a fáknak szánt hely, az önkormányzat erdősítendő területet is kijelöl. Ma ugyanis alapvetően az elöregedett és kivágásra ítélt fák helyére kerülnek új növények.

A "zöld Hegyvidék" program a legkisebbeknek szánt facsemetéken túl mást is tartalmaz. Pokorni Zoltán, a kerület polgármestere kezdeményezte, hogy a fák védelméről szóló törvény ne csak a közterületekre, hanem a magánkézben lévő építési területekre is legyen érvényes. A törvényt módosító javaslatot hamarosan tanulmányozhatja az Országgyűlés környzetvédelmi bizottsága és a környezetvédelmi minisztérium is. A módosítás elfogadása után pedig a védelem nem csak azt jelentheti majd, hogy fapótlásra lehet kötelezni azokat, akik engedély nélkül vágnak ki fát közterületen, és szabálysértési eljárás indul ellenük - magyarázza a részleteket a kerület jegyzője, Gaál Szabolcs. A természetrongálók ellen akkor is szabálysértési eljárás indulna, ha magánterületen vágnának ki fát. Aki pedig saját építési telkén akarja átalakítani a "zöld zónáját", annak a kerületi építésügyi hatóságtól kell engedélyt kérnie a fakivágásra - a módosító javaslat szerint.

A favédelmi változások és az újszülöttek fái a zöldterületi nyilvántartás pontosítását is jelenti, hiszen a naprakész kataszterrel könnyebben nyomon lehet követni az ültetéseket.

A Hegyvidéken kívül más budai önkormányzatok is figyelmet fordítanak a faállományra. A II. kerület például arra készül, hogy felmérje faállományát.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.