valasz.hu/pest_budai_latkep/koris-platan-varazsfa-124724

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/koris-platan-varazsfa-124724

Megdöbbentő örökség

/ 2017.07.19., szerda 16:33 /

Megdöbbentőnek nevezte Ritoók Pál, a Kossuth Kiadó Magyar építészet című háromkötetes sorozatának főszerkesztője azt a változást, amely a világban, s benne Magyarországon az építészetben zajlott az 1800-as évektől napjainkig.

„Ennek a hajmeresztő útnak a bejárására” hívják az olvasókat az alkotók. S aki kinyitja A Szépítő Bizottmánytól napjainkig alcímet viselő 3. kötetet, esetleg több óra múlva eszmél fel, hogy belefeledkezett a magyar építészeti kultúra izgalmas korszakának a tanulmányozásába.

Nem kis teljesítmény 344 oldalban összefoglalni mindazt, ami a Szépítő Bizottmány 1808-as megalapításától napjainkig történt. Ha felsoroljuk a fő fejezetcímeket – Klasszicizmus, Romantika, Historizmus, a Századvég és a századelő, A két világháború között, a XX. század második fele –, azzal nem mondtuk el, hogy a neves szerzők által igényesen megírt, Hollósi Nikolett által szerkesztett, jól illusztrált, tartalmas kiadványt mindazok izgalmas olvasmánynak fogják tartani, akik érdeklődnek a magyar építészet, a magyar kultúra és a magyar történelem iránt. Nem tudom, a könyv szerkesztői végül megszámolták-e: 883 kép – többségében mai fotó, néhol tervrajz vagy archív felvétel – került bele a kötetbe, köztük a magyar építészet határon túli fontos emlékei, és mindegyik pontos képaláírással gazdagítja tudásunkat erről az izgalmas kétszáz évről.

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.