Megdöbbentő örökség

/ 2017.07.19., szerda 16:33 /

Megdöbbentőnek nevezte Ritoók Pál, a Kossuth Kiadó Magyar építészet című háromkötetes sorozatának főszerkesztője azt a változást, amely a világban, s benne Magyarországon az építészetben zajlott az 1800-as évektől napjainkig.

„Ennek a hajmeresztő útnak a bejárására” hívják az olvasókat az alkotók. S aki kinyitja A Szépítő Bizottmánytól napjainkig alcímet viselő 3. kötetet, esetleg több óra múlva eszmél fel, hogy belefeledkezett a magyar építészeti kultúra izgalmas korszakának a tanulmányozásába.

Nem kis teljesítmény 344 oldalban összefoglalni mindazt, ami a Szépítő Bizottmány 1808-as megalapításától napjainkig történt. Ha felsoroljuk a fő fejezetcímeket – Klasszicizmus, Romantika, Historizmus, a Századvég és a századelő, A két világháború között, a XX. század második fele –, azzal nem mondtuk el, hogy a neves szerzők által igényesen megírt, Hollósi Nikolett által szerkesztett, jól illusztrált, tartalmas kiadványt mindazok izgalmas olvasmánynak fogják tartani, akik érdeklődnek a magyar építészet, a magyar kultúra és a magyar történelem iránt. Nem tudom, a könyv szerkesztői végül megszámolták-e: 883 kép – többségében mai fotó, néhol tervrajz vagy archív felvétel – került bele a kötetbe, köztük a magyar építészet határon túli fontos emlékei, és mindegyik pontos képaláírással gazdagítja tudásunkat erről az izgalmas kétszáz évről.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.