Megdöbbentő örökség

/ 2017.07.19., szerda 16:33 /

Megdöbbentőnek nevezte Ritoók Pál, a Kossuth Kiadó Magyar építészet című háromkötetes sorozatának főszerkesztője azt a változást, amely a világban, s benne Magyarországon az építészetben zajlott az 1800-as évektől napjainkig.

„Ennek a hajmeresztő útnak a bejárására” hívják az olvasókat az alkotók. S aki kinyitja A Szépítő Bizottmánytól napjainkig alcímet viselő 3. kötetet, esetleg több óra múlva eszmél fel, hogy belefeledkezett a magyar építészeti kultúra izgalmas korszakának a tanulmányozásába.

Nem kis teljesítmény 344 oldalban összefoglalni mindazt, ami a Szépítő Bizottmány 1808-as megalapításától napjainkig történt. Ha felsoroljuk a fő fejezetcímeket – Klasszicizmus, Romantika, Historizmus, a Századvég és a századelő, A két világháború között, a XX. század második fele –, azzal nem mondtuk el, hogy a neves szerzők által igényesen megírt, Hollósi Nikolett által szerkesztett, jól illusztrált, tartalmas kiadványt mindazok izgalmas olvasmánynak fogják tartani, akik érdeklődnek a magyar építészet, a magyar kultúra és a magyar történelem iránt. Nem tudom, a könyv szerkesztői végül megszámolták-e: 883 kép – többségében mai fotó, néhol tervrajz vagy archív felvétel – került bele a kötetbe, köztük a magyar építészet határon túli fontos emlékei, és mindegyik pontos képaláírással gazdagítja tudásunkat erről az izgalmas kétszáz évről.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.