Megdöbbentő örökség

/ 2017.07.19., szerda 16:33 /

Megdöbbentőnek nevezte Ritoók Pál, a Kossuth Kiadó Magyar építészet című háromkötetes sorozatának főszerkesztője azt a változást, amely a világban, s benne Magyarországon az építészetben zajlott az 1800-as évektől napjainkig.

„Ennek a hajmeresztő útnak a bejárására” hívják az olvasókat az alkotók. S aki kinyitja A Szépítő Bizottmánytól napjainkig alcímet viselő 3. kötetet, esetleg több óra múlva eszmél fel, hogy belefeledkezett a magyar építészeti kultúra izgalmas korszakának a tanulmányozásába.

Nem kis teljesítmény 344 oldalban összefoglalni mindazt, ami a Szépítő Bizottmány 1808-as megalapításától napjainkig történt. Ha felsoroljuk a fő fejezetcímeket – Klasszicizmus, Romantika, Historizmus, a Századvég és a századelő, A két világháború között, a XX. század második fele –, azzal nem mondtuk el, hogy a neves szerzők által igényesen megírt, Hollósi Nikolett által szerkesztett, jól illusztrált, tartalmas kiadványt mindazok izgalmas olvasmánynak fogják tartani, akik érdeklődnek a magyar építészet, a magyar kultúra és a magyar történelem iránt. Nem tudom, a könyv szerkesztői végül megszámolták-e: 883 kép – többségében mai fotó, néhol tervrajz vagy archív felvétel – került bele a kötetbe, köztük a magyar építészet határon túli fontos emlékei, és mindegyik pontos képaláírással gazdagítja tudásunkat erről az izgalmas kétszáz évről.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kettészakadhat az Európai Unió

Ostobaság az EU elképzelése, hogy a vitás kérdéseket a visegrádi országok számára kifizetendő támogatások csorbításával rendezné – állítja Lubomír Zaorálek. A cseh külügyminiszter nem zárja ki, hogy az EU kettészakad. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Gulyás Gergely: „Ilyen diktatúrát kívánok mindenkinek!”

Nem tudja, nyertünk-e bármit is a CEU-üggyel, s amikor állami cégeknél a prémium megközelíti az éves fizetést, az elfogadhatatlan – mondja Gulyás Gergely. A Fidesz alelnöke szerint nem szabad felülniük a téves látszatnak, hogy a mutyiügyek következmények nélkül maradnak. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.