Megdöbbentő örökség

/ 2017.07.19., szerda 16:33 /

Megdöbbentőnek nevezte Ritoók Pál, a Kossuth Kiadó Magyar építészet című háromkötetes sorozatának főszerkesztője azt a változást, amely a világban, s benne Magyarországon az építészetben zajlott az 1800-as évektől napjainkig.

„Ennek a hajmeresztő útnak a bejárására” hívják az olvasókat az alkotók. S aki kinyitja A Szépítő Bizottmánytól napjainkig alcímet viselő 3. kötetet, esetleg több óra múlva eszmél fel, hogy belefeledkezett a magyar építészeti kultúra izgalmas korszakának a tanulmányozásába.

Nem kis teljesítmény 344 oldalban összefoglalni mindazt, ami a Szépítő Bizottmány 1808-as megalapításától napjainkig történt. Ha felsoroljuk a fő fejezetcímeket – Klasszicizmus, Romantika, Historizmus, a Századvég és a századelő, A két világháború között, a XX. század második fele –, azzal nem mondtuk el, hogy a neves szerzők által igényesen megírt, Hollósi Nikolett által szerkesztett, jól illusztrált, tartalmas kiadványt mindazok izgalmas olvasmánynak fogják tartani, akik érdeklődnek a magyar építészet, a magyar kultúra és a magyar történelem iránt. Nem tudom, a könyv szerkesztői végül megszámolták-e: 883 kép – többségében mai fotó, néhol tervrajz vagy archív felvétel – került bele a kötetbe, köztük a magyar építészet határon túli fontos emlékei, és mindegyik pontos képaláírással gazdagítja tudásunkat erről az izgalmas kétszáz évről.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.