Megszépül a Tripolisz név

/ 2018.04.25., szerda 15:22 /

Új közpark született Angyalföldön, nevét az egykori hírhedt barakknegyedről, a Tripoliszról kapta. Az önkormányzat az elmúlt években, saját forrásból egymilliárd forintot költött a városrész fejlesztésére.

„Tripolisz sivár. Már a kapu előtt kopár, letaposott út, s bent is minden kopár és kopott és fekália illatú.” Nem túl hízelgő kép Angyalföld legendás városrészéről, Móricz Zsigmond tollából. Ám a korabeli hírek szerint nagyon is reális. A Rákos-pataktól északra elterülő, korábban lakatlan és terméketlen, homokos pusztaságon 1911-ben kezdték el építeni a hosszú barakképületeket. A cél: rövid úton enyhíteni a legszegényebbek kínzó lakásproblémáin, így csökkentve az ezzel járó társadalmi feszültséget. Az egyemeletes, függőfolyosós, egy szoba-konyhás bérházakban munkanélküliek, valamint a közeli Ganz, Láng gépgyárakban dolgozó munkások és családjaik tengődtek. Honnan a Tripolisz név? Máig nem egyértelmű, a negyed hivatalosan a Palotai úti kislakásos telep nevet viselte, de senki nem hívta így. Annyi biztos, a barakksor építésekor zajlott a török–olasz háború, melynek egyik észak-afrikai színteréről, Tripoliról gyakran szóltak a hírek. Az egyik első kocsmára tulajdonosa a „Tripolisz” nevet írta ki, talán megtetszett neki az akkoriban közszájon forgó név. Rossznyelvek szerint találó volt az elnevezés: az észak-afrikai légiókban lehetett annyi kétes alak, mint itt, az újonnan felhúzott telepen. A mérhetetlen szegénység és kilátástalan körülmények között azonban összetartó közösség kovácsolódott, ahogy akkoriban mondták, „sose tűnt el semmi a szárítókötélről”.

Bár a rossz emlékű Tripolisz szegénytelepet az 1970-es évek végén felszámolták, helyére lakótelepet építettek, vannak, akik még mindig régi nevén emlegetik a környéket. Pedig hivatalosan sehol nem szerepelt a Tripolisz elnevezés, egészen mostanáig. Az önkormányzat ugyanis március végén új kis teret avatott a Babér utca, Tomori utca, Mosoly utca által határolt részen, amelynek a Tripolisz nevet adták. Hogy mennyire emberi arca volt a kívülről félelmetesnek tűnő telepnek, azt az egyik ünnepi szónok, Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar Egyesület elnöke is megerősítette. Mint mondta, a Tripoliszon nőtt fel, de ő nem a rossz hírű szegénytelepre, sokkal inkább egy összetartó, egymásra figyelő közösségre emlékszik. Nincs ezzel egyedül, sokan gondolják így. Itt született a később világhírű zongoravirtuózként ismert Cziffra György, de a közelből indult a pályája a tragikusan fiatalon elhunyt rockzenésznek, Radics Bélának is.

A Tripolisz téren mára nyoma sincs a Móricz által leírt sivárságnak. Amint Tóth József polgármester az avatóünnepségen elmondta, az önkormányzat az elmúlt években, saját forrásból egymilliárd forintot költött a városrész fejlesztésére. Ennek részeként szépült meg az új Tripolisz közpark is, a környéken lakók igényeinek felmérése után dísznövényekkel, padokkal, ivókúttal, felújított pázsittal. Az itt elhelyezett helytörténeti tábla pedig a legendás környék emlékeit hirdeti.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.