Megújuló parkok

/ 2018.01.24., szerda 17:20 /

Az év első napjaiban született meg a döntés, hogy közel félmilliárd forintos kormányzati támogatásból fejlesztik a Szépvölgyi úti parkot, valamint az 1848–49-es forradalomnak és szabadságharcnak emléket állító Lékai bíboros téri emlékparkot Csillaghegyen.

Számos fejlesztés valósulhat meg a III. kerületben az idén. A helyi források és 470 millió forint kormányzati támogatás segítségével két park is megszépülhet: az egyik Csillaghegyen, míg a másik a forgalmas Belső-Óbudán.

Zöld sziget

Az önkormányzat Hadrianus Programjában szereplő tervek közül választották ki a két, minden szempontnak megfelelő beruházást. A fejlesztésekre jelentős lakossági igény mutatkozik, azonban a két szóban forgó park átalakítására helyi forrásból nem lett volna lehetőség.

A Szépvölgyi úti HÉV-megálló és a Lajos utca között húzódó park sokak számára Óbuda kapuját jelenti. A területen jelenleg minimális a zöldfelület. Vannak rajta ugyan fák, bokrok, de több itt az aszfalt, mint a növény. Összképében rendezetlen, jelenleg a környéken élők és járókelők számára nem igazán vonzó szétszabdalt térszerkezetével. Most minden akadály elhárult a rendbetétele elől. Több mint három évvel ezelőtt döntött az önkormányzat vezetése a megújítása mellett. Mint évek óta minden köztéri fejlesztés során, az elképzelések formálásába bevonták a környékbeli lakosokat, ez esetben a közeli üzlettulajdonosokat is. A közösségi tervezés végére egységes kép alakult ki: a helyiek egyebek mellett egy olyan esztétikus és kulturált parkra vágynak, melyben a zöldfelületek megszépülnek. Akadálymentesen, könnyen és gyorsan tudnak majd áthaladni rajta a munkába járók, egyúttal a tér ideális lesz egy kis üldögélésre, pihenőre. A nyári melegben díszmedence mellett hűsölhetnek majd a járókelők. A tervekben szerepel kerékpártároló építése és dísznövények telepítése is.

Emlékpark Csillaghegyen

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából kaphat teljesen új zöldfelületet a Lékai bíboros tér Csillaghegyen. Ezen a helyen Kossuth Lajos legfiatalabb tábornokának, Czetz Jánosnak szoborral szeretnének emléket állítani. (Lékai bíboros mellszobra az utca túloldalán, a Boldog Özséb-plébánia mellett található.) Ahhoz, hogy a leendő emlékpark ne csak az ünnepek, hanem a mindennapok igényeinek is megfeleljen, az önkormányzat szakemberei ez esetben is megkérdezték a környékbeliek véleményét, akik a végleges koncepciótervet is értékelhették. Ennek alapján megmarad a gyalogösvény, és a tér másik irányából is kialakítanak egyet, a környezethez jól illeszkedő, kiselemes térkőburkolattal. A fasorok alatt és a park más részein támlás padokat helyeznek el. Lesz ivókút, hulladék-, csikk- és kutyapiszokgyűjtő edény. Esztétikus kandeláberekkel korszerűsítik a világítást. És ami a legfőbb: rendbe teszik a zöldfelületet, árnyékos pihenőhelyeket alakítanak ki. A tér egyik sarkában sakk- és malomjátékasztal, illetve biciklitároló is helyet kaphat. A tervek szerint a fák mellett évelő virágokat, levendulabokrokat ültetnek, és rózsabokrokat futtatnak a kapuként is szolgáló pergolákra.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.