Mi is az a Kék-tó?

/ 2017.04.12., szerda 16:27 /

Kelenvölgy egyedülálló, ám kevéssé ismert különlegessége, a Kék-tó valódi kirándulóhellyé alakítva várja a városi séta, kerékpározás szerelmeseit. A tóparti játszótéren környezetbe illeszkedő játékokon tombolhatják ki magukat a gyerekek, míg szüleik komfortos pihenőhelyekről tarthatják szemmel csemetéiket.

Noha a Budapest világvárossá növekedéséhez nélkülözhetetlen téglákat Kőbányán és Óbudán gyártották, az alapanyag bányászatából nem maradt ki a mostani XI. kerület sem, melynek legismertebb bányatava a Feneketlen-tó. A mai Kosztolányi Dezső tér helyén mocsaras terület terpeszkedett, ahová téglagyárat állítottak a XVIII. század végén, mivel innen kellő mennyiségű agyagot tudtak kitermelni. Egészen 1877-ig, amikorra annyira kimélyítették az bányagödröt, hogy feltört a talajvíz. Méghozzá olyan bőséggel, hogy a munkások szerszámaikat hátrahagyva menekültek. A szájhagyomány úgy tartja, az eszközök ma is a tó mélyén pihennek.

Kevéssé ismert a kelenvölgyi családi házak koszorújában rejtőzködő Kék-tó. Ennek helyén is agyagot bányásztak az 1930-as években munkába álló kőbányai Pulay-féle téglagyár számára. Igaz, nem kizárólag ez az egy külszíni fejtés szabdalta a domboldalt, azonban a többi nem maradt ránk, azokat feltöltötték a második világháborúban szétbombázott házak romjaival.

A mindössze 250 méter kerületű Kék-tó színe zöld. Feltételezések szerint a bányászat befejezése után a tiszta víz kéken ragyogott. Fürdeni, mint minden bányatóban, mivel hirtelen mélyül s hűl a vízhőmérséklet, tilos. Ez nem riasztotta vissza azt, akinek halála miatt egykor kerítéssel vették körül a tavat.

A Kék-tó horgásztó, azonban nem feledkeztek meg a gyerekekről sem. A Fogócska utcai iskola diákjainak rendszeresen tartanak tanórákat, gyermeknapi rendezvényeket, s várja a kicsiket egy játszótér is.

A játszótér fajátékai a műfaj első számú hazai alkotóját, a kerületben élő Kő Boldizsárt dicsérték. Igaz, a 2004-ben átadott eszközöket kikezdte a kíméletlen időjárás. Így, két esztendővel ezelőtt, szomorú szívvel, de meg kellett válni a közkedvelt krokodiltól és a hajótól.

Tavaly novemberben elérkezett a játszótér felújításának ideje, a munkák most fejeződtek be. A régiek helyére vadonatúj játékokat telepítettek. Ami menthető volt, így a két hinta, felújításon esett át, míg az újakat a környezethez illőre alakították. Mint például a csúszdát, amely világítótornyot formázva magasodik a tóparton. De találnak a gyerekek hajóvárat, piramis alakú kötélmászókát, megcsodálhatják a felszálló ludat és gémet mintázó szobrokat. S ott a pingpongasztal, a homokozó. Mindez biztonságos, öntött gumi járófelületen.

Az elavult világítótestek cseréjével megújult a közvilágítás, ami lehetőséget kínál, hogy a kerítés áthelyezésével immár körbekerülhető tóparton, akár az esti órákban, pihentető sétát tegyen bárki. Ha pedig fáradt, hát az út menti pihenőhelyen felüdülést találhat.

Nem maradt ki a felújítási munkálatokból a tűzrakó hely és környezete sem, több pad és asztal várja a piknikezőket. A domboldalt támasztó zsalukő falon ülőfelületeket alakítottak ki, a nyers követ cserjék takarják.

A fogadótér parkolóval bővült, amely mellett kerékpártároló és hulladékgyűjtő kapott helyet. A horgászegyesület területét külön bejáraton keresztül lehet megközelíteni.

S hogy a kirándulók e kis gyöngyszeme meg is őrizze szépségét, arról térfigyelő kamerarendszer gondoskodik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.