Minden stimmel

/ 2014.07.24., csütörtök 14:04 /

A Szabadság tér keleti oldalán, a Magyar Nemzeti Bank épületétől északra, háttal az Államkincstár Hold utcai épületének, szorosan egymáshoz bújik három ház.

Mindhárom az előző előtti századfordulón készült: a 12. szám alatt a Kereskedelmi Csarnok bérháza, a 10. szám alatt a Kánitz áru- és bérház. A kettő között megbújva a 11. szám, a három épületet tervező építészpáros - Kármán Géza és Ullmann Gyula - közül az utóbbi saját bérháza.

A fentiek közül az első épületben 1935 óta működik az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége. A két utóbbit pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő beruházásaként az utóbbi évek során felújították és átalakították. Helyreállították az épületek tetőformáját, tetődíszeit és hiányzó homlokzati részleteit, a belsőben pedig az értékes részletek megtartása mellett korszerű, környezetbarát és hatékony energiafelhasználású irodatereket alakítottak ki. A LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) és az egészséges munkahelyi környezet létrehozását megcélzó ASHRAE szabványait is kielégítő épületeket Magyarország június 20-án átadta az Amerikai Egyesült Államoknak, cserébe más ingatlanokért, köztük a budai Várban található Táncsics Mihály utcai épületegyüttesért.

Bár a Szabadság tér fáitól nehezen megfigyelhető, a bécsi szecessziós stílusú házak minden eredeti részlete újra a helyére került, köszönhetően a jól sikerült felújításnak. Annyira stimmel minden, hogy most már szemet szúr az egyébként jó karban tartott 12. számú épület egy-két hiányossága, köztük a hajdan a tetőcsúcson és a fal tetején álló, hiányzó rézfelépítmények és az első emeleti télikert. Archív fotók rendelkezésre állnak, remélhetőleg hamarosan sor kerül a harmadik épület teljes külső rekonstrukciójára is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.