Mindent a palotáról

/ 2017.09.13., szerda 17:40 /

A királyi palota közel hétszáz éves története olyan szerteágazó, hogy talán csak néhány ember van, aki behatóan ismeri.

A Budapesti Történeti Múzeum (BTM) munkatársai, akik kötetet is összeállítottak róla, e szerencsés kevesek közé tartoznak. Bár A budavári királyi palota története című kiadvány tárlatvezetőnek készült a BTM-ben megtekinthető kiállításokhoz, azoknak is jó szívvel ajánlható, aki nem jutottak el a múzeumba. A kötet összegzi mindazokat az ismereteket, amelyeket ma az épület múltjáról, használatáról, lakóiról tudni lehet. Végigkísérhetjük történetét a Nagy Lajos király uralkodása alatt megkezdett építkezéstől – az 1300-as évek közepétől – a török időkön és Mária Terézia korán át az Ybl-és Hauszmann-féle bővítésekig, majd a háborús pusztítás, a Rákosi-és Kádár-kori helyreállításon át mai használatáig. A második világháború utáni régészeti feltárásoknak köszönhetően áttekinthetjük, mi maradt meg mára a középkori palotából, megismerhetjük különböző korok díszítését, berendezési tárgyait, étkészleteit, kályhacsempéit, megtudhatjuk, uralkodóink mennyi időt töltöttek a palotában. Hatalmas ismeretanyag ez részletes adatokkal, 118 oldalba összesűrítve, amely megkerülhetetlen a palotáról készülő bármilyen további kötet készítésekor.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.