valasz.hu/pest_budai_latkep/advent-obudan-43524

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/advent-obudan-43524

Mindent a palotáról

/ 2017.09.13., szerda 17:40 /

A királyi palota közel hétszáz éves története olyan szerteágazó, hogy talán csak néhány ember van, aki behatóan ismeri.

A Budapesti Történeti Múzeum (BTM) munkatársai, akik kötetet is összeállítottak róla, e szerencsés kevesek közé tartoznak. Bár A budavári királyi palota története című kiadvány tárlatvezetőnek készült a BTM-ben megtekinthető kiállításokhoz, azoknak is jó szívvel ajánlható, aki nem jutottak el a múzeumba. A kötet összegzi mindazokat az ismereteket, amelyeket ma az épület múltjáról, használatáról, lakóiról tudni lehet. Végigkísérhetjük történetét a Nagy Lajos király uralkodása alatt megkezdett építkezéstől – az 1300-as évek közepétől – a török időkön és Mária Terézia korán át az Ybl-és Hauszmann-féle bővítésekig, majd a háborús pusztítás, a Rákosi-és Kádár-kori helyreállításon át mai használatáig. A második világháború utáni régészeti feltárásoknak köszönhetően áttekinthetjük, mi maradt meg mára a középkori palotából, megismerhetjük különböző korok díszítését, berendezési tárgyait, étkészleteit, kályhacsempéit, megtudhatjuk, uralkodóink mennyi időt töltöttek a palotában. Hatalmas ismeretanyag ez részletes adatokkal, 118 oldalba összesűrítve, amely megkerülhetetlen a palotáról készülő bármilyen további kötet készítésekor.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Az EP nem fogadta el a kvótát, de választási ajándékot adott Orbánéknak

Nyugalom: nem igaz, hogy „állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlamentben”. Cecilia Wikström svéd liberális képviselő tervezete maga az agyrém, de kizárt, hogy keresztülmenjen az EP-n és a Tanácson is. A választásra készülő Fidesz viszont komoly ajándékot kapott.

Zaklatásügy – megszólal a színművészeti egyetem rektora!

A próbán mondhatom, hogy vedd le a pólódat, és ülj az ölébe, de a próba végeztével nem kérhetem, hogy ülj az ölembe – mondja M. Tóth Géza rendező. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora tiltott határátlépésekről és az önvizsgálat fontosságáról. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

E-egészségügy: bolyongó páciensek, eldobott receptek

Az e-egészségügy bevezetése új korszakot nyit, orvosunk ezután mindent lát – azt is, ha nem szedjük a felírt gyógyszert, vagy ha másik specialistát keresünk fel helyette. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egyszervolt kincseink – magyar főúri és nagypolgári gyűjtemények nyomában

A századforduló és a két világháború közötti Magyarország, illetve öt legendás műgyűjtő alakja rajzolódik ki az Elveszett örökség című kötetből. A kollekciók nagy része szétszóródott, de mit tehetünk azért, hogy a világ tudjon róla: jó néhány remekmű valaha magyar tulajdonban volt. Részletek a friss Heti Válaszban.