Mindent a palotáról

/ 2017.09.13., szerda 17:40 /

A királyi palota közel hétszáz éves története olyan szerteágazó, hogy talán csak néhány ember van, aki behatóan ismeri.

A Budapesti Történeti Múzeum (BTM) munkatársai, akik kötetet is összeállítottak róla, e szerencsés kevesek közé tartoznak. Bár A budavári királyi palota története című kiadvány tárlatvezetőnek készült a BTM-ben megtekinthető kiállításokhoz, azoknak is jó szívvel ajánlható, aki nem jutottak el a múzeumba. A kötet összegzi mindazokat az ismereteket, amelyeket ma az épület múltjáról, használatáról, lakóiról tudni lehet. Végigkísérhetjük történetét a Nagy Lajos király uralkodása alatt megkezdett építkezéstől – az 1300-as évek közepétől – a török időkön és Mária Terézia korán át az Ybl-és Hauszmann-féle bővítésekig, majd a háborús pusztítás, a Rákosi-és Kádár-kori helyreállításon át mai használatáig. A második világháború utáni régészeti feltárásoknak köszönhetően áttekinthetjük, mi maradt meg mára a középkori palotából, megismerhetjük különböző korok díszítését, berendezési tárgyait, étkészleteit, kályhacsempéit, megtudhatjuk, uralkodóink mennyi időt töltöttek a palotában. Hatalmas ismeretanyag ez részletes adatokkal, 118 oldalba összesűrítve, amely megkerülhetetlen a palotáról készülő bármilyen további kötet készítésekor.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.