Mindent a palotáról

/ 2017.09.13., szerda 17:40 /

A királyi palota közel hétszáz éves története olyan szerteágazó, hogy talán csak néhány ember van, aki behatóan ismeri.

A Budapesti Történeti Múzeum (BTM) munkatársai, akik kötetet is összeállítottak róla, e szerencsés kevesek közé tartoznak. Bár A budavári királyi palota története című kiadvány tárlatvezetőnek készült a BTM-ben megtekinthető kiállításokhoz, azoknak is jó szívvel ajánlható, aki nem jutottak el a múzeumba. A kötet összegzi mindazokat az ismereteket, amelyeket ma az épület múltjáról, használatáról, lakóiról tudni lehet. Végigkísérhetjük történetét a Nagy Lajos király uralkodása alatt megkezdett építkezéstől – az 1300-as évek közepétől – a török időkön és Mária Terézia korán át az Ybl-és Hauszmann-féle bővítésekig, majd a háborús pusztítás, a Rákosi-és Kádár-kori helyreállításon át mai használatáig. A második világháború utáni régészeti feltárásoknak köszönhetően áttekinthetjük, mi maradt meg mára a középkori palotából, megismerhetjük különböző korok díszítését, berendezési tárgyait, étkészleteit, kályhacsempéit, megtudhatjuk, uralkodóink mennyi időt töltöttek a palotában. Hatalmas ismeretanyag ez részletes adatokkal, 118 oldalba összesűrítve, amely megkerülhetetlen a palotáról készülő bármilyen további kötet készítésekor.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ima Magyarországért Madridban

A Kodály-év alkalmából Gráf Zsuzsanna, az Angelica Leánykar vezetője fesztivált rendezett, és a kórus hamarosan Spanyolországba viszi Kodály és a magyar zene hírét.

Ha ezt elolvassa, lehet, hogy elmegy a kedve a válástól

Döbbenetes a hasonlóság Cserna Antal és az általa alakított pap, Iván élete között: a Pécsi Nemzeti Színház előadásában, az Ádám almáiban játszott szerepéért megkapta a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb férfi színésznek járó díjat. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.

Mi történik a dunaszerdahelyi stadionban?

Teltházas otthoni mérkőzések, fantasztikus hangulat, a kárpát-medencei magyarok találkozóhelye. Ezt jelenti az FC DAC 1904 Dunaszerdahely futballcsapata. A fiúkat a gödörből tavaly kihúzó edző, László Csaba szerint ez nem véletlen. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.