Minőségi csere

/ 2014.06.18., szerda 16:21 /

Emlékeznek még a budapesti Dózsa György út–Váci út sarkán a Volga szállóra?

A panelépítészet elemeiből merítő épület a Dózsa György útra merőlegesen állt, rózsaszínbe fojtott betonhangulatban, előtte cikcakk formájú, földszintes lepényépülettel. Az 1971-ben épült, akkor kreatív megoldásnak számító szálloda mostanára igencsak elavult, a telek pedig, amin állt, jócskán felértékelődött a Váci úti irodanegyed miatt. Az épület nem kerülhette el sorsát, tavalyelőtt le is bontották. Helyére a 3H építésziroda tervezett irodaházat, ami kívülről már készen is van.

Az építészek egészen szokatlan telepítést választottak a saroktelekre: három szárnyra tagolták az épületet, amelyek együtt mint egy nyitott legyező fordulnak délnyugati irányba, a kereszteződés felé. Így a jól benapozott épülettömbök között kis terek jöhettek létre, melyeket áttört tetővel fedtek le. A felsőbb szintek kialakítása szokásosnak mondható: hasáb formájúak, üvegezettek, egyikükön vékonyabb, a másik kettőn szélesebb a szinteket mutató fehér csíkozás. Igaz, a középső mégiscsak közös abban az elsővel, hogy a felső két szinten hiányzik ez a csík, így a három tömeg transzparenciája finoman, fokozatosan változik.

A szemlélőnek ennél izgalmasabb, ahogy az alsó szint kialakítása – az erős ferde támaszokkal és a mozgalmas formájú előtető szárnyaival – feltehetően fákat, erdőt idéz. Az épített városi környezetben rokonszenves gesztus megteremti a lehetőségét annak, hogy az így kialakult, fedett-nyitott tereket mindenki használatba vehesse, ne csak a majdani irodák dolgozói. A Vision Towers befektetői megállapodást is kötöttek a XIII. kerületi önkormányzattal az épületek közé benyúló felületek köztéri hasznosításáról. A földszinten kereskedelmi egységek, kávézók nyílhatnak, így a minőségi cserének köszönhetően újabb budapesti csomópont válik élhetőbbé.

XIII. kerület, Dózsa György út–Váci út sarka

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.