Modern agora

/ 2018.02.21., szerda 16:26 /

Új városközpont épül Angyalföldön, a napokban volt a bokrétaünnep.

„Modernségében is klasszikus agora” – így jellemezte Tóth József XIII. kerületi polgármester a február 13-án, bokrétaünnep keretében avatott Klapka Szolgáltatóházat. A Klapka utca fölötti, több ezer lakásos lakótelep és az utca túloldalán elnyúló kisvárosias negyed határán új, helyi városközpont formálódik. A több mint tízezer négyzetméteren nem csupán bevásárlóhelyek épülnek, hanem kávézó, különleges, dombszerűen kialakított játszó- és pihenőpark is. Összesen négyezer négyzetmétert parkosítanak. A pinceszinten külön parkolóhelyeket alakítanak ki az elektromos üzemű gépjárművek számára, ugyanitt több mint harminc kerékpár tárolására alkalmas helyet is találunk majd. Az emeleten harminchárom bérlakás is épül. A Kassák– Klapka–Tüzér–Pattantyús utcák által határolt területen folyó építkezés már a megvalósítás előtt sikert aratott, a Marosi Miklós Ybl-díjas építész vezette munka Média Építészeti Díjat nyert. Az egy évvel ezelőtt indult építkezést, melynek teljes költsége 4,2 milliárd forintra rúg, az önkormányzat teljes mértékben saját forrásból finanszírozza.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.