Modern néptánc születik

Prima Primissima-jelölt a Magyar Állami Népi Együttes

/ 2007.11.21., szerda 07:45 /

Az 1951 óta az I. kerületi Corvin téren működő Magyar Állami Népi Együttes lett az egyik jelöltje az idei Prima Primissima díjnak magyar népművészet és közművelődés kategóriában. Az elismerést 2003-as alapítása óta évente osztják ki tíz kategóriában, minden kategóriának három jelöltje van. Mihályi Gábort, az együttes művészeti vezetőjét a tervekről is kérdeztük.

- Minek köszönheti a Magyar Állami Népi Együttes, hogy Prima Primissima díjra jelölték 2007-ben?

- Távolabbról nézve úgy vélem, hogy a jelölés a népzenének, a néptáncnak szól. Annak a hagyománynak az elismerését jelenti, ami identitásunk alapja, kultúránk, magyarságtudatunk egyik forrása.

- És közelebbről nézve?- Az együttes következetes, átgondolt műsorpolitikájának és művészeti filozófiájának az eredménye ez, melylyel támpontot adunk a zűrzavarban. A Magyar Állami Népi Együttes szándéka, hogy értéket mentsen, s azt korszerű formában közvetítse, új értéket teremtve. Vagyis előadásaink a tradícióra épülnek, de modernek is. Gondolom, ez ragadta meg azokat a kurátorokat, akik a díjra jelöltek bennünket.

- Nemcsak a kurátorok figyelmét keltették fel, hanem az amerikai közönségét is.

- Év elején egy három és fél hónapos észak-amerikai turnén szerepeltünk, ami a hatalmas siker mellett a számok nyelvén is lenyűgöző, hiszen 68 előadáson összesen kilencvenezer néző látta műsorunkat. Úgy gondolom, ez a magyar kultúra elismerése is egyben.

- A jövő évben is készülnek hosszabb külföldi turnéra?

- Már biztos, hogy a kínai magyar évad keretében tavasszal a Magyar Concerto előadásunkkal fellépünk a hongkongi fesztiválon. Előtte esetleg Kanton tartományban szerepelnénk, erről még folynak az egyeztetések. Ha minden a terveink szerint alakul, akkor Hongkongból nem egyenesen haza, hanem Japánba indulunk tovább.

- Itthon mire számíthatnak a néptánc hívei?

- Az év második felének egyik nagyon fontos eseménye lesz, hogy a Hagyományok Háza és a Magyar Állami Népi Együttes egy külsős produkciós és marketingcéggel közösen Modern néptánc születik címmel nagy európai projektet hoz létre. Ennek csúcspontja augusztus 17-én és 18-án egy nemzetközi néptáncfesztivál és -verseny a Művészetek Palotájában, illetve a fesztivál több helyszínén. Uniós pályázatot is beadtunk Brüsszelbe a megvalósításhoz, de számítunk a magántőke támogatására is. Egyébként örvendetes tény, hogy Magyarországon újra van olyan vállalkozói réteg, amelyik vagyonának egy részét hajlandó a nemzet javára fordítani.

- Mikor készül el a Bartók-trilógia következő része?

- A jövő év vége felé tervezzük a bemutatót. Számunkra Bartók abból a szempontból is minta, hogy a hagyományra támaszkodva hogyan lehet korszerű, kortárs művészetet létrehozni. Egyetlen műsorban ezt nem tudtuk összefoglalni, ezért trilógiát állítunk színpadra. Első részét tavaly mutattuk be Kincses Felvidék címmel. Azt hangsúlyoztuk - amit Bartók is vallott -, hogy a Kárpát-medence népei kulturálisan szétválaszthatatlanok. A Bartók-trilógia második részének a címe Labirintus. Ebben még mindig közeli a néptáncos és népzenei háttér, de a zenei világ már nem a szerkesztett "népzeneírás", hanem a darab egészére komponált színpadi zene.

- Itt is nagy szerepe lesz a látványnak?

- Azt tapasztalom, hogy a néző a radikális vizuális változásokat tudja a legkönnyebben befogadni, sőt igénye is van rá. Ezért mindazt a technikát felhasználjuk, amit a színházak is: díszleteket, fénytechnikát, projektort, a digitális animációt. A vizualitás nagyon nagy segítséget nyújt abban, hogy kevesebb verbális tartalommal terheljem meg a táncot. Mert a tánc - irodalmi párhuzammal élve - inkább költészet, mint novella vagy regény.

- Nem csúsznak át hatásvadászatba?

- A műsorainkban használt látványelemek nem öncélúak. Nem azért vetítünk filmet a Földön apám fia volnék című műsorunkban, hogy az vizuálisan szép legyen, hanem hogy az organikus, a természetben élő embert jelenítsük meg. És a Naplegendában sem azért vetítünk napkorongot, mert jól néz ki, hanem mert magáról a Napról szól. Természetesen az együttes sokféle műfajban határozza meg magát, és mindegyikben próbál helytállni, legyen az autentikus néptánc, historizálás vagy látványszínház. Igyekszünk minél szélesebb közönséget megszólítani, hogy az üzeneteink - ha kódolva is - eljussanak olyan fiatalokhoz is, akik egy autentikus folklórműsorra nem jönnének be. Ezt az utat szeretnénk folytatni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.