Múltidéző

/ 2018.01.24., szerda 17:18 /

Ünnepségsorozattal emlékezik alapításának 80. évfordulójára a XIII. kerület.

Magdolnaváros Horthy Miklós kormányzó feleségéről, Purgly Magdolnáról kapta a nevét 1938-as megalakulásakor. Ehhez a városrészhez akkor még Angyalföldnek a Dózsa György úttól északra eső fele és a mai Vizafogó tartozott.

A római idők előtt a kelta törzsek által lakott terület már a Kr. e. VIII. századból őrzött emlékeket: innen került elő a híres angyalföldi aranylelet. A középkorban a rákosmezei országgyűlések révén szerepel a krónikákban, a török időkben jórészt elnéptelenedett. Az 1800-as évek első felében kirándulni, horgászni jártak a pestiek az akkor Engelsfeldként emlegetett városrészbe, a szabadságharc után azonban a környék robbanásszerű fejlődésnek indult. Az ország egyik gépipari központjává vált: 1856-ban megindult a hajógyártás, 1868-ban itt nyitotta meg Láng László első gépjavító üzemét, a Láng Gépgyár elődjét. 1896-ban megnyílt első színháza, a Víg, 1914-ben mozija, a Winkler, 1911-ben megalakult sportklubja, a Vasas. A századelő munkásnyomornegyedeit a II. világháború után a panelépítési láz feledtette. 1950-ben csatolták a kerülethez Újlipótvárost. Az egykori ipari negyed kereskedelmi-szolgáltató központtá alakítása olyan sikeres volt, hogy az önkormányzatot a Magyar Urbanisztikai Társaság Hild János-díjjal jutalmazta.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.