Napsütés, Kaláka, piknik

/ 2017.04.12., szerda 16:48 /

Tavaszköszöntő piknikkel nyitott az ötödik alkalommal megrendezett Tér/Zene – Zene/Tér rendezvénysorozat a Hunyadi téri zenepavilonban. A Terézvárosi Önkormányzat ingyenes rendezvénye Kaláka-koncerttel kezdődött és tombolával fejeződött be április elsején.

A Hunyadi téri zenepavilonban tavasztól őszig tartó, a Terézvárosi Önkormányzat rendezte ingyenes Tér/Zene – Zene/Tér szabadtéri koncertsorozat nyitó piknikjére idén már ötödször gyűltek össze a VI. kerületi családok: szülők, nagyszülők és gyerekek. Nem véletlenül, hiszen az októberig tartó rendezvényeken sosem feledkeznek meg a kicsiknek szóló programokról.

Öt esztendeje, pontosan 2012 decemberében adták át a világvárosi szinten felújított teret, amelyről akkor Hassay Zsófia polgármester megállapította: a Hunyadi tér az egyik közösségteremtésre is alkalmas, pihenőterületként szolgáló hely a kerületben.

Ráadásnak emeltek egy impozáns zenepavilont. A tér tehát adott volt, már csak a zene hiányzott. Simonffy Márta alpolgármester ötlete alapján, 2013 áprilisában ingyenes szabadtéri koncertsorozatot indítottak. Az alpolgármester asszony, aki „civilben” textilművész, fontosnak tartja, hogy az úgynevezett magas művészet kikerüljön a koncerttermek falai közül. Meggyőződése szerint még az is, aki csupán egy rövid időre megáll és belehallgat valamelyik pavilonbeli koncertbe, óhatatlanul lélekben gazdagabban megy tovább. Mi több, várhatóan ellátogat a következő koncertre, netán a későbbiekben akár a Zeneakadémiára.

A Tér/Zene – Zene/Tér szombatjain az eltelt esztendők alatt a fellépők között olyan hírességekkel találkozhattak a terézvárosiak, mint, mások mellett, a MagyarVista Social Club, az Operaház gyermekkara, Oszvald Marika, Radics Gigi, Ferenczi György és a Rackajam, Csemer Boglárka Boggie, Majsai Gábor és barátai, a Kolompos együttes. Az idei évadban többek között Wolf Kati, Gájer Bálint, a Budapesti Operettszínház művészei musical show-jukkal, valamint a Máté Péter Emlékzenekar várja az érdeklődőket.

Az úgynevezett piacnapok délelőttjein a zene mellett színházi produkciókkal kedveskednek a gyermekeknek. Ebben jelentős szerepet vállalt a kerületben működő Budapest Bábszínház, valamint a gyermek- és ifjúsági színház, a Kolibri. Budapest kulturális fővárosában, Terézvárosban található továbbá a Magyar Állami Operaház, a Liszt Ferenc Zeneakadémia, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, vagyis a Konzervatórium, no meg a Tóth Aladár Zeneiskola; innen fakadt a pompás ötlet, hogy ezekből az intézményekből is hívjanak fellépőket; akik engedtek is a meghívásnak, és remek koncertekkel szórakoztatták a térre látogatókat. A komolyzene szerelmesei mellett a fiatalokra szintén gondoltak. Mára hagyományosnak nevezhetően, júliustól szeptemberig estefelé is muzsikusok foglalják el a pavilont, méghozzá a dzsessz, a pop és a rock jeles képviselői.

Idén Terézvárosi Piknikkel kezdődött a térzenei évad. A gyönyörű időre utalva Hassay Zsófia megjegyezte: nem véletlen, hiszen ma nyitják meg a tavaszi rendezvénysorozatukat. A polgármester asszony április elsejével kapcsolatban feltette a kérdést, milyen nap ez a mai? Akadt kisgyerek, aki azt kiabálta: a tavasz kezdete, mígnem megszületett a helyes válasz: a bolondok napja.

Terézváros polgármestere javaslatot tett a gyerekeknek: helyesebb volna a bolondozás, a tréfa és a jókedv napjának hívni, nem a bolondok napjának, majd hozzáfűzte: az ilyenkor szokásos szeszélyes, bolondos időjárás miatt kapta a nevét április elseje, de régi kelta népszokás hagyományát is őrzi, amelynek jegyében a tavaszt köszöntve vidám, bohókás ünnepet ültek.

„Mi is készültünk ajándékkal: ötödik alkalommal nyitjuk meg az önkormányzat ingyenes, szabadtéri kultúrparkját” – jelentette be Hassay Zsófia.

A koncert alatt és után minden jelenlévőt egy csomaggal ajándékoztak meg, amelyben enni és innivaló rejtőzött, s amit kalákában állítottak össze az önkormányzat munkatársai.

Ha már kaláka, a nyitó előadás sztárfellépője a Kossuth-díjas, Magyar Örökség díjas Kaláka együttes volt.

A közönség közt szétosztott zacskók mindegyikén szerepelt egy szám, amely tombolacédulaként szolgált. A polgármester a koncert előtt megemlékezett a kilencven esztendeje, ezen a napon született Puskás Ferencről, és szintén a születésnapját ünneplő kapuslegendáról, Király Gáborról.

A Kaláka a naphoz híven Dili dalokkal kezdett, amelyeket a József Attila-díjas, Svédországban élő magyar költő, Domonkos István bolondos költeményeire komponáltak.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.