Napsütés, Kaláka, piknik

/ 2017.04.12., szerda 16:48 /

Tavaszköszöntő piknikkel nyitott az ötödik alkalommal megrendezett Tér/Zene – Zene/Tér rendezvénysorozat a Hunyadi téri zenepavilonban. A Terézvárosi Önkormányzat ingyenes rendezvénye Kaláka-koncerttel kezdődött és tombolával fejeződött be április elsején.

A Hunyadi téri zenepavilonban tavasztól őszig tartó, a Terézvárosi Önkormányzat rendezte ingyenes Tér/Zene – Zene/Tér szabadtéri koncertsorozat nyitó piknikjére idén már ötödször gyűltek össze a VI. kerületi családok: szülők, nagyszülők és gyerekek. Nem véletlenül, hiszen az októberig tartó rendezvényeken sosem feledkeznek meg a kicsiknek szóló programokról.

Öt esztendeje, pontosan 2012 decemberében adták át a világvárosi szinten felújított teret, amelyről akkor Hassay Zsófia polgármester megállapította: a Hunyadi tér az egyik közösségteremtésre is alkalmas, pihenőterületként szolgáló hely a kerületben.

Ráadásnak emeltek egy impozáns zenepavilont. A tér tehát adott volt, már csak a zene hiányzott. Simonffy Márta alpolgármester ötlete alapján, 2013 áprilisában ingyenes szabadtéri koncertsorozatot indítottak. Az alpolgármester asszony, aki „civilben” textilművész, fontosnak tartja, hogy az úgynevezett magas művészet kikerüljön a koncerttermek falai közül. Meggyőződése szerint még az is, aki csupán egy rövid időre megáll és belehallgat valamelyik pavilonbeli koncertbe, óhatatlanul lélekben gazdagabban megy tovább. Mi több, várhatóan ellátogat a következő koncertre, netán a későbbiekben akár a Zeneakadémiára.

A Tér/Zene – Zene/Tér szombatjain az eltelt esztendők alatt a fellépők között olyan hírességekkel találkozhattak a terézvárosiak, mint, mások mellett, a MagyarVista Social Club, az Operaház gyermekkara, Oszvald Marika, Radics Gigi, Ferenczi György és a Rackajam, Csemer Boglárka Boggie, Majsai Gábor és barátai, a Kolompos együttes. Az idei évadban többek között Wolf Kati, Gájer Bálint, a Budapesti Operettszínház művészei musical show-jukkal, valamint a Máté Péter Emlékzenekar várja az érdeklődőket.

Az úgynevezett piacnapok délelőttjein a zene mellett színházi produkciókkal kedveskednek a gyermekeknek. Ebben jelentős szerepet vállalt a kerületben működő Budapest Bábszínház, valamint a gyermek- és ifjúsági színház, a Kolibri. Budapest kulturális fővárosában, Terézvárosban található továbbá a Magyar Állami Operaház, a Liszt Ferenc Zeneakadémia, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, vagyis a Konzervatórium, no meg a Tóth Aladár Zeneiskola; innen fakadt a pompás ötlet, hogy ezekből az intézményekből is hívjanak fellépőket; akik engedtek is a meghívásnak, és remek koncertekkel szórakoztatták a térre látogatókat. A komolyzene szerelmesei mellett a fiatalokra szintén gondoltak. Mára hagyományosnak nevezhetően, júliustól szeptemberig estefelé is muzsikusok foglalják el a pavilont, méghozzá a dzsessz, a pop és a rock jeles képviselői.

Idén Terézvárosi Piknikkel kezdődött a térzenei évad. A gyönyörű időre utalva Hassay Zsófia megjegyezte: nem véletlen, hiszen ma nyitják meg a tavaszi rendezvénysorozatukat. A polgármester asszony április elsejével kapcsolatban feltette a kérdést, milyen nap ez a mai? Akadt kisgyerek, aki azt kiabálta: a tavasz kezdete, mígnem megszületett a helyes válasz: a bolondok napja.

Terézváros polgármestere javaslatot tett a gyerekeknek: helyesebb volna a bolondozás, a tréfa és a jókedv napjának hívni, nem a bolondok napjának, majd hozzáfűzte: az ilyenkor szokásos szeszélyes, bolondos időjárás miatt kapta a nevét április elseje, de régi kelta népszokás hagyományát is őrzi, amelynek jegyében a tavaszt köszöntve vidám, bohókás ünnepet ültek.

„Mi is készültünk ajándékkal: ötödik alkalommal nyitjuk meg az önkormányzat ingyenes, szabadtéri kultúrparkját” – jelentette be Hassay Zsófia.

A koncert alatt és után minden jelenlévőt egy csomaggal ajándékoztak meg, amelyben enni és innivaló rejtőzött, s amit kalákában állítottak össze az önkormányzat munkatársai.

Ha már kaláka, a nyitó előadás sztárfellépője a Kossuth-díjas, Magyar Örökség díjas Kaláka együttes volt.

A közönség közt szétosztott zacskók mindegyikén szerepelt egy szám, amely tombolacédulaként szolgált. A polgármester a koncert előtt megemlékezett a kilencven esztendeje, ezen a napon született Puskás Ferencről, és szintén a születésnapját ünneplő kapuslegendáról, Király Gáborról.

A Kaláka a naphoz híven Dili dalokkal kezdett, amelyeket a József Attila-díjas, Svédországban élő magyar költő, Domonkos István bolondos költeményeire komponáltak.

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.