Nem múzeum, életforma

A néptáncos nem eszik csipszet, nem iszik kólát

/ 2007.12.18., kedd 18:23 /

Tökmagok, Napocskák, Téblábok, Gézengúzok - a 15 éves Jókai Néptánccsoport beszédes nevű csoportjai mellé idén visszatértek az öregek, akik nagy örömmel álltak újra össze erre a jeles alkalomra.

Tizenöt éves a Jókai Néptánccsoport

A néptáncos nem eszik csipszet, nem iszik kólát - járja Bettenbuk Krisztina alapító néptáncpedagógus növendékei közt. A svábhegyi Jókai Mór általános iskolában 120 alsós, felsős és gimnazista táncol.

Korban fölfelé haladva egyre inkább megszilárdulnak a csoportok, szerelmek és életre szóló barátságok köttetnek. "Erősebben összetartunk, mint egy osztályközösség" - vallja egy nagylány. S ez annak is köszönhető, hogy Kriszti néni nyaranta Horányban táboroztatja a nagyobbakat. Ide tilos például MP-3 lejátszót, mobiltelefont vinni.

De a gyerekeknek nem esik nehezükre a lemondás. Őket nem a divat szele forgatja. "Kortársainknál komolyabb témáink vannak. Érettebbek, szívósabbak vagyunk" - mondja egy táncos öntudatosan. A másfél-két és fél órás kemény edzések teljes koncentrációt követelnek. De nem marad el az élmény: amikor a zenébe belefeledkezve átadják magukat a táncnak a színpadon. Vagy bárhol.

Állandóan lüktet bennem a zene és a tánc. Erről szól az egész életem - vallja Bettenbuk Krisztina. Növendékeivel az elmúlt tizenöt évben 800 méter anyagból készült alsószoknyát, 720 méternyi próbaszoknyát, 3000 méter szalagot, 2500 méter gyöngysort használtak el, és 244 pár karaktercipőt koptattak. A tánc nem egyenlő a próbára járással. Életmóddá válik. Kriszti néni elmeséli, hogy azok a hetedikes fiúk, akik csak a tanrendbe beépített néptáncra járnak, zavarban vannak, amikor a lányokkal kell táncolniuk. Grimaszolnak és idétlenkednek. A néptánc az egészséges női-férfi kapcsolatra is ránevel. A táncos elfogadja az egészséges testiséget. Szaknyelven szólva: testtudata van. A tánc követelte külső tartás idővel belső tartássá is válik. Ennek pillérei a hagyomány, nemzettudat, éntudat, az ének és tánc nyújtotta harmónia és érzelmi feltöltöttség.

A horányi táborban Kriszti néni olykor rock and rollra járatja a forgatós táncot a gyerekekkel. Megmutatva ezzel, hogy a hagyomány a mai keretek között is életképes. Nem múzeum, hanem életforma.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.