Óbuda térképeken, látképeken

/ 2017.11.08., szerda 15:39 /

Óbuda történelméről, kultúrtörténetéről szerzett ismereteinket gyarapíthatjuk az Óbudai Múzeumban október közepén nyílt kiállításon, amely térképeken és metszeteken mutatja be a városrész múltját.

Az Óbudai Múzeumban kifinomult érzékkel nyúlnak azokhoz a témákhoz, amelyeken keresztül be tudják mutatni a kerület múltját. A fikciótól a valóságig című tárlaton olyan térképeken és metszeteken keresztül követhetjük nyomon a térség átalakulását, fejlődését, amelyek egytől egyig remekművek.

Népessy Noémi, az Óbudai Múzeum igazgatója a megnyitón elmondta: két és fél év koncentrált kutatói munka során tizenöt kulturális intézménnyel és számos magánszeméllyel, adományozóval és kölcsönzővel dolgoztak együtt. A cél az volt, hogy a vizualitáson keresztül ragadják meg az érdeklődők fantáziáját, akik az impressziók által végül egy átfogó képet alkothatnak magukban Óbudáról, a városrésznek az 1600-as évektől a városegyesítésig (1873) ívelő időszakáról.

A tematikus kiállítás Wilhelm Dilich 1600-ban és 1606-ban megjelent Alt Ofen/Óbuda metszeteivel indul, amelyek az óbudai városrészről fennmaradt első ábrázolások. Mellettük megjelennek a térképek, az utazóalbumok illusztrációi, valamint a konkrét történelmi eseményeket megörökítő metszetek. A tájba életképeket, sétáló és beszélgető alakokat (staffázsfigurákat) helyeztek el a művészek.

A látogató sok mindent megtudhat a hazai kartográfia születésének korszakáról, és a (táj)rajzoló, térképkészítő és metsző, néha az udvari krónikás szerepét is egyesítő polihisztorok, művész- és mesteremberek munkamódjáról.

Nem csak a szakavatottak számára lehetnek érdekesek az itt megtekinthető egykori kartográfusok műszerei, valamint a térképkészítés más szerszámai és a megelevenedő műhelyek titkai.

A magyar térképészet és a hazai kartográfia úttörőjének, a matematikus, mérnök, térképész, rajzoló és elméletíró Mikoviny Sámuelnek egy külön kis teremben állítottak emléket. A kiállítás 2018. április végéig tekinthető meg az Óbudai Múzeumban, a III. kerületi Fő tér 1. szám alatt.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.