Óbuda térképeken, látképeken

/ 2017.11.08., szerda 15:39 /

Óbuda történelméről, kultúrtörténetéről szerzett ismereteinket gyarapíthatjuk az Óbudai Múzeumban október közepén nyílt kiállításon, amely térképeken és metszeteken mutatja be a városrész múltját.

Az Óbudai Múzeumban kifinomult érzékkel nyúlnak azokhoz a témákhoz, amelyeken keresztül be tudják mutatni a kerület múltját. A fikciótól a valóságig című tárlaton olyan térképeken és metszeteken keresztül követhetjük nyomon a térség átalakulását, fejlődését, amelyek egytől egyig remekművek.

Népessy Noémi, az Óbudai Múzeum igazgatója a megnyitón elmondta: két és fél év koncentrált kutatói munka során tizenöt kulturális intézménnyel és számos magánszeméllyel, adományozóval és kölcsönzővel dolgoztak együtt. A cél az volt, hogy a vizualitáson keresztül ragadják meg az érdeklődők fantáziáját, akik az impressziók által végül egy átfogó képet alkothatnak magukban Óbudáról, a városrésznek az 1600-as évektől a városegyesítésig (1873) ívelő időszakáról.

A tematikus kiállítás Wilhelm Dilich 1600-ban és 1606-ban megjelent Alt Ofen/Óbuda metszeteivel indul, amelyek az óbudai városrészről fennmaradt első ábrázolások. Mellettük megjelennek a térképek, az utazóalbumok illusztrációi, valamint a konkrét történelmi eseményeket megörökítő metszetek. A tájba életképeket, sétáló és beszélgető alakokat (staffázsfigurákat) helyeztek el a művészek.

A látogató sok mindent megtudhat a hazai kartográfia születésének korszakáról, és a (táj)rajzoló, térképkészítő és metsző, néha az udvari krónikás szerepét is egyesítő polihisztorok, művész- és mesteremberek munkamódjáról.

Nem csak a szakavatottak számára lehetnek érdekesek az itt megtekinthető egykori kartográfusok műszerei, valamint a térképkészítés más szerszámai és a megelevenedő műhelyek titkai.

A magyar térképészet és a hazai kartográfia úttörőjének, a matematikus, mérnök, térképész, rajzoló és elméletíró Mikoviny Sámuelnek egy külön kis teremben állítottak emléket. A kiállítás 2018. április végéig tekinthető meg az Óbudai Múzeumban, a III. kerületi Fő tér 1. szám alatt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.