valasz.hu/pest_budai_latkep/a-mu-es-az-emlek-54879/

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/a-mu-es-az-emlek-54879/

Óbuda térképeken, látképeken

/ 2017.11.08., szerda 15:39 /

Óbuda történelméről, kultúrtörténetéről szerzett ismereteinket gyarapíthatjuk az Óbudai Múzeumban október közepén nyílt kiállításon, amely térképeken és metszeteken mutatja be a városrész múltját.

Az Óbudai Múzeumban kifinomult érzékkel nyúlnak azokhoz a témákhoz, amelyeken keresztül be tudják mutatni a kerület múltját. A fikciótól a valóságig című tárlaton olyan térképeken és metszeteken keresztül követhetjük nyomon a térség átalakulását, fejlődését, amelyek egytől egyig remekművek.

Népessy Noémi, az Óbudai Múzeum igazgatója a megnyitón elmondta: két és fél év koncentrált kutatói munka során tizenöt kulturális intézménnyel és számos magánszeméllyel, adományozóval és kölcsönzővel dolgoztak együtt. A cél az volt, hogy a vizualitáson keresztül ragadják meg az érdeklődők fantáziáját, akik az impressziók által végül egy átfogó képet alkothatnak magukban Óbudáról, a városrésznek az 1600-as évektől a városegyesítésig (1873) ívelő időszakáról.

A tematikus kiállítás Wilhelm Dilich 1600-ban és 1606-ban megjelent Alt Ofen/Óbuda metszeteivel indul, amelyek az óbudai városrészről fennmaradt első ábrázolások. Mellettük megjelennek a térképek, az utazóalbumok illusztrációi, valamint a konkrét történelmi eseményeket megörökítő metszetek. A tájba életképeket, sétáló és beszélgető alakokat (staffázsfigurákat) helyeztek el a művészek.

A látogató sok mindent megtudhat a hazai kartográfia születésének korszakáról, és a (táj)rajzoló, térképkészítő és metsző, néha az udvari krónikás szerepét is egyesítő polihisztorok, művész- és mesteremberek munkamódjáról.

Nem csak a szakavatottak számára lehetnek érdekesek az itt megtekinthető egykori kartográfusok műszerei, valamint a térképkészítés más szerszámai és a megelevenedő műhelyek titkai.

A magyar térképészet és a hazai kartográfia úttörőjének, a matematikus, mérnök, térképész, rajzoló és elméletíró Mikoviny Sámuelnek egy külön kis teremben állítottak emléket. A kiállítás 2018. április végéig tekinthető meg az Óbudai Múzeumban, a III. kerületi Fő tér 1. szám alatt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Magyarország kétharmada alkalmas lakóhely lehet a medvéknek

Egyre gyakrabban főszereplői a híreknek az országon keresztül-kasul trappoló medvék, a Bükkben szaporodó farkascsaládok, sőt, néha hiúzokról is hallani. Örüljünk-e a nagyragadozók újbóli megjelenésének, vagy inkább féljünk tőlük?