Osztapenko lépést váltott

Megépítenék a főváros nyugati kapuját

/ 2008.03.02., vasárnap 17:00 /

Évtizedekig jelképezte Budapest nyugati kapuját Osztapenko szobra, eltávolítása óta nem került méltó jel a helyére. Újbuda önkormányzata pótolná a hiányt, ezért felkérésére a jövő szakemberei szabadon engedték a fantáziájukat. Noha a tervek papíron maradnak, lökést adhatnak, hogy ismét jellegzetes kép fogadja a fővárosba érkezőket.

"Majd ha Osztyapenkó lépést vált" - évtizedeken keresztül ezzel a kifejezéssel - a nevet helytelenül ejtve - jelezte a Kádár-rendszer szocialista polgára, ha valamit elképzelhetetlennek tartott. Nemzedékek utazási élményének volt meghatározó eleme a Budapest nyugati kapujában kinyújtott kézzel, magasba tartott parlamenteri zászlóval megörökített kapitány emlékműve.

A tervezéskor talán Kerényi Jenő szobrász sem gondolta, hogy ez lesz egyik legemlékezetesebb alkotása. A művésznek 1937-es római ösztöndíja idején, amikor az etruszk művészetet tanulmányozta, vélhetően nem fordult meg a fejében, hogy majdan a szocialista realizmus egyik díszpéldányával ajándékozza meg Magyarországot. A szovjet katonatiszt szobrának 1951-es felállításakor Kerényi Jenő divatos művész volt. Abban az évben kapott Munkácsy-díjat (az elismerésben két év múlva másodjára is részesült), 1955-ben pedig Kossuth-díjjal is kitüntették. Több kortársától eltérően annál jobb alkotó volt, hogy a szocialista realizmus csillagának leáldozásával eltűnjön a süllyesztőben. A Kerepesi úti temetőben álló Csontváry-síremlék figurája vagy a győri díszkút a sematizmuson túllépett, biztos ízlésről tanúskodik.

Osztapenko kapitány története nem csak a megörökítés módja miatt érdekes. A szocializmus évtizedei alatt (a vele egy időben elesett Steinmetz Miklóssal együtt) ő volt a szovjet humanizmust eltaposó náci barbarizmus ikonná magasztosult áldozata. A hivatalos történetírás szerint a Budapestet körbezáró szovjet csapatok parlamentereként a követjogot nem tisztelő német csapatok géppuskatüzében halt meg. A történet alapja igaz, Osztapenko százados Malinovszkij marsall üzenetét vitte a körbezárt magyar főváros német katonai parancsnokságára. A szovjet parancsnok üzenetében megadásra szólította fel a védőket, ezt azonban a németek visszautasították, Hitlertől ugyanis azt a parancsot kapták, hogy az utolsó emberig ki kell tartani. Osztapenko a válasszal a saját vonalak felé indult, s ma már bizonyított, hogy nem a németek lőtték le, hanem aknára futott dzsipjében halt szörnyet.A katonatiszt a kommunista mítosz része lett, emellett pedig évtizedekig ő jelképzete Budapest nyugati kapuját. A rendszerváltás után az emlékmű a szocialista diktatúra évtizedeinek emlékeit őrző szoborparkba került, Budapest pedig a város bejáratát megtestesítő jelkép nélkül maradt. Ezért játszanak el mind többen a gondolattal, mi is lehetne az új jel, a főváros szimbolikus kapuja. Néhány hete bemutatták a Corvinus Egyetem tájépítészeti karán tanuló diákok munkáit, akik az újbudai önkormányzat biztatására álmodtak néha meghökkentő, néha különleges műtárgyakat a néhai Osztapenko-szobor helyére, a mai Európa térre.

"Szoros együttműködést alakítottunk ki a kerületünkben található egyetemekkel. Feladatokat, teret adunk a tehetséges, kísérletező kedvű fiataloknak. Nem a szobor azonnali helyettesítésében gondolkozunk, inkább lehetőséget szeretnénk adni, hogy a jövő szakemberei kötöttségek nélkül tervezhessenek" - mondja Schreffel János, a XI. kerület (Újbuda) főépítésze. A pályázat célja tehát az volt, hogy a fogalommá vált Osztapenko-szobor helyét újragondolják, illetve hogy a fiatal tervezők szakértőkkel párbeszédet folytassanak a fontos urbanisztikai, tájépítészeti kérdésekről. Ezért semmi akadálya nem volt annak, hogy a rajzon jól mutató, ám műszaki okok miatt megvalósíthatatlan tervek készüljenek.

Az egyik egyetemista például hatalmas, lábakon álló, gömbben végződő tornyot álmodott: az elképzelés szerint a gömb lassan körbe forog, s a benne található étteremben ülők egy óra alatt megcsodálhatják a főváros teljes panorámáját. Egy másik terv hagyományosabb építményt képzelt az Európa térre. Eszerint - a terület régi szőlő- és bortermelő hagyományaira utalva - hatalmas szőlőfürt fogadná a Budapestre érkezőket.

"Budapestnek nincs méltó nyugati kapuja. A bevásárlóközpontokkal zsúfolt Budaörsről az utazó minden átmenet nélkül fut be a meglehetősen lelakott városrészbe. Az izgalmas tervek gondolkodásra ösztönöznek, s talán előbbutóbb megszületik a fővároshoz méltó jel" - vélekedik Schreffel János.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.