Pest és a piaristák

/ 2017.11.08., szerda 15:37 /

Barbaricum – így hívták a rómaiak a dunai limestől keletre eső területet, ahonnan rejtélyes törzsek támadták a birodalmat.

E barbaricumba előretolt helyőrség volt Contra-Aquincum római erődje a mai Erzsébet híd pesti lábánál, amely a stratégiai fontosságú folyami átkelőt őrizte. Sok évszázaddal később, a török kiűzése után pesti polgárok úgy gondolták, nem akarnak barbaricumot – oktatás és művelődés nélküli világot. Néhány tehetős városlakó alapítványt tett, hogy piarista szerzeteseket hívjanak meg iskola alapítására. Éppen háromszáz évvel ezelőtt kezdődött meg az oktatás a valahai római átkelő közelébe épült intézményben mindössze négy szerzetessel. A piaristák lelkisége és a gimnáziumból kikerülő szabad fiatalemberek valóban csuda dolgokat tettek: az iskola gyorsan az ország egyik leghíresebb intézménye lett. Összeszámolni is nehéz, a hazának hány nagy fia és egyszerű polgára járt a Piarista Gimnáziumba, amelynek mai épületét éppen száz éve, 1917-ben fejezték be. Az első világháború szűkössége ellenére ismét csak voltak olyanok, akik fontosnak tartották a tudományokat és az oktatást, így készülhetett el az impozáns iskola. A rend gimnáziuma 1953-ban költözésre kényszerült a Piarista közből, ám 2011 óta ismét az újjávarázsolt épületben tanulhatnak a diákok.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.