Pillanatok a múltból

/ 2013.05.23., csütörtök 17:06 /

Dr. Szentpétery Tibor (1916-2005) fotográfus életművéről tartottak konferenciát a pesthidegkúti Klebelsberg Kultúrkúriában. Az esemény fővédnöke Hende Csaba honvédelmi miniszter volt. Az előadások rávilágítottak arra, hogy a Don-kanyarnál haditudósítóként dolgozó, majd amerikai hadifogságát, illetve 1956 októberének eseményeit fényképeken dokumentáló kiváló fotós hagyatékát közkinccsé kell tenni.

Mindig is szeretett fotózni a jogásznak készülő - akkor már családjával a II. kerületben élő - Szentpétery Tibor. Az egyetem elvégzése után önkéntesnek jelentkezett a frontra. Haditudósító lett, számos fotót készített a harcokról, a Don-kanyarnál Leica gépe mentette meg az életét. Később amerikai fogságba került, ahol fogvatartói hamar felismerték, mekkora érték fotós felkészültsége: a legmodernebb fotóműhelyt és -labort rendezték be "Doktor Tibor" számára. A háború után végleg a fotózás mellett kötelezte el magát, a Krisztina körúton nyitotta meg Budai Gyermek Fotó műtermét, amelynek szolgáltatásait 1950-es bezárásáig az I., II. és XII. kerületi családok vették igénybe. Nehezen illeszkedett be az új rendszerbe: múzeumoknál próbált elhelyezkedni, de egy-két hónap után utolérte a munkáltatóhoz megérkező igazolólap "klerikális riporter" minősítéssel, végül 1953-tól nyugdíjba vonulásáig a Tungsramnál dolgozott.

A történelmi pillanatokat őrző felvételek mellett felbecsülhetetlen értékű a budapesti helytörténeti (például a fővárosi határköveket vagy a budai Vár feltárását dokumentáló), az erdélyi szász erődtemplomokról készült, illetve az egész országot bemutató természeti és néprajzi fotóinak, kisfilmjeinek gyűjteménye. Az 1956-os forradalom alatt az események egyik leggazdagabb képgyűjteményét alkotta meg. "Naponta ballonkabátom alatt a nyakamban lógó, felvételre kész fényképezőgéppel jártam Budapest utcáit, és rögzítettem, amit megéltem, és ezeket a felvételeket - hasonlóan a Don-kanyari sok száz felvételemhez - meg is őriztem az utókornak" - emlékezett vissza később.

A fotográfus hagyatéka több mint százezer fekete-fehér negatívból és harmincezer színes diából áll. A páratlan gyűjtemény - a család kérésének megfelelően - Pesthidegkúton találhat otthonra. A Klebelsberg Kultúrkúria igazgatója, Dolhai István elmondta: a II. kerületi önkormányzat támogatásával, pályázaton próbálnak pénzt szerezni a hagyaték digitalizálására. Pesthidegkút-Ófalu régi községházának épületében egy helytörténeti múzeumot hoznának létre, itt helyeznék el a Szentpétery-hagyatékot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.