Pillanatok a múltból

/ 2013.05.23., csütörtök 17:06 /

Dr. Szentpétery Tibor (1916-2005) fotográfus életművéről tartottak konferenciát a pesthidegkúti Klebelsberg Kultúrkúriában. Az esemény fővédnöke Hende Csaba honvédelmi miniszter volt. Az előadások rávilágítottak arra, hogy a Don-kanyarnál haditudósítóként dolgozó, majd amerikai hadifogságát, illetve 1956 októberének eseményeit fényképeken dokumentáló kiváló fotós hagyatékát közkinccsé kell tenni.

Mindig is szeretett fotózni a jogásznak készülő - akkor már családjával a II. kerületben élő - Szentpétery Tibor. Az egyetem elvégzése után önkéntesnek jelentkezett a frontra. Haditudósító lett, számos fotót készített a harcokról, a Don-kanyarnál Leica gépe mentette meg az életét. Később amerikai fogságba került, ahol fogvatartói hamar felismerték, mekkora érték fotós felkészültsége: a legmodernebb fotóműhelyt és -labort rendezték be "Doktor Tibor" számára. A háború után végleg a fotózás mellett kötelezte el magát, a Krisztina körúton nyitotta meg Budai Gyermek Fotó műtermét, amelynek szolgáltatásait 1950-es bezárásáig az I., II. és XII. kerületi családok vették igénybe. Nehezen illeszkedett be az új rendszerbe: múzeumoknál próbált elhelyezkedni, de egy-két hónap után utolérte a munkáltatóhoz megérkező igazolólap "klerikális riporter" minősítéssel, végül 1953-tól nyugdíjba vonulásáig a Tungsramnál dolgozott.

A történelmi pillanatokat őrző felvételek mellett felbecsülhetetlen értékű a budapesti helytörténeti (például a fővárosi határköveket vagy a budai Vár feltárását dokumentáló), az erdélyi szász erődtemplomokról készült, illetve az egész országot bemutató természeti és néprajzi fotóinak, kisfilmjeinek gyűjteménye. Az 1956-os forradalom alatt az események egyik leggazdagabb képgyűjteményét alkotta meg. "Naponta ballonkabátom alatt a nyakamban lógó, felvételre kész fényképezőgéppel jártam Budapest utcáit, és rögzítettem, amit megéltem, és ezeket a felvételeket - hasonlóan a Don-kanyari sok száz felvételemhez - meg is őriztem az utókornak" - emlékezett vissza később.

A fotográfus hagyatéka több mint százezer fekete-fehér negatívból és harmincezer színes diából áll. A páratlan gyűjtemény - a család kérésének megfelelően - Pesthidegkúton találhat otthonra. A Klebelsberg Kultúrkúria igazgatója, Dolhai István elmondta: a II. kerületi önkormányzat támogatásával, pályázaton próbálnak pénzt szerezni a hagyaték digitalizálására. Pesthidegkút-Ófalu régi községházának épületében egy helytörténeti múzeumot hoznának létre, itt helyeznék el a Szentpétery-hagyatékot.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.