Pillanatok a múltból

/ 2013.05.23., csütörtök 17:06 /

Dr. Szentpétery Tibor (1916-2005) fotográfus életművéről tartottak konferenciát a pesthidegkúti Klebelsberg Kultúrkúriában. Az esemény fővédnöke Hende Csaba honvédelmi miniszter volt. Az előadások rávilágítottak arra, hogy a Don-kanyarnál haditudósítóként dolgozó, majd amerikai hadifogságát, illetve 1956 októberének eseményeit fényképeken dokumentáló kiváló fotós hagyatékát közkinccsé kell tenni.

Mindig is szeretett fotózni a jogásznak készülő - akkor már családjával a II. kerületben élő - Szentpétery Tibor. Az egyetem elvégzése után önkéntesnek jelentkezett a frontra. Haditudósító lett, számos fotót készített a harcokról, a Don-kanyarnál Leica gépe mentette meg az életét. Később amerikai fogságba került, ahol fogvatartói hamar felismerték, mekkora érték fotós felkészültsége: a legmodernebb fotóműhelyt és -labort rendezték be "Doktor Tibor" számára. A háború után végleg a fotózás mellett kötelezte el magát, a Krisztina körúton nyitotta meg Budai Gyermek Fotó műtermét, amelynek szolgáltatásait 1950-es bezárásáig az I., II. és XII. kerületi családok vették igénybe. Nehezen illeszkedett be az új rendszerbe: múzeumoknál próbált elhelyezkedni, de egy-két hónap után utolérte a munkáltatóhoz megérkező igazolólap "klerikális riporter" minősítéssel, végül 1953-tól nyugdíjba vonulásáig a Tungsramnál dolgozott.

A történelmi pillanatokat őrző felvételek mellett felbecsülhetetlen értékű a budapesti helytörténeti (például a fővárosi határköveket vagy a budai Vár feltárását dokumentáló), az erdélyi szász erődtemplomokról készült, illetve az egész országot bemutató természeti és néprajzi fotóinak, kisfilmjeinek gyűjteménye. Az 1956-os forradalom alatt az események egyik leggazdagabb képgyűjteményét alkotta meg. "Naponta ballonkabátom alatt a nyakamban lógó, felvételre kész fényképezőgéppel jártam Budapest utcáit, és rögzítettem, amit megéltem, és ezeket a felvételeket - hasonlóan a Don-kanyari sok száz felvételemhez - meg is őriztem az utókornak" - emlékezett vissza később.

A fotográfus hagyatéka több mint százezer fekete-fehér negatívból és harmincezer színes diából áll. A páratlan gyűjtemény - a család kérésének megfelelően - Pesthidegkúton találhat otthonra. A Klebelsberg Kultúrkúria igazgatója, Dolhai István elmondta: a II. kerületi önkormányzat támogatásával, pályázaton próbálnak pénzt szerezni a hagyaték digitalizálására. Pesthidegkút-Ófalu régi községházának épületében egy helytörténeti múzeumot hoznának létre, itt helyeznék el a Szentpétery-hagyatékot.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.