Próbaterem a Danubiának

/ 2014.04.24., csütörtök 15:59 /

Húszéves az Óbudai Danubia Zenekar. Az együttes izgalmas programokkal, új arculattal, koncertsorozatokkal ünnepli a jubileumot egész éven át, Óbuda-Békásmegyer önkormányzata pedig az egykori Flórián mozi épületét adta "születésnapi ajándékba" a zenészeknek, hogy ott előbb próbatermet, majd komolyzenei központot alakíthassanak ki.

A magyar zenei élet köz- és elismert szereplőjének számító Danubia Zenekart 1993-ban Héja Domonkos karmester alapította, főként a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendékeiből. Az együttes repertoárjának kialakításában nagy hangsúlyt helyeztek az új magyar zenére, illetve a ritkábban játszott zeneszerzők darabjaira, de a komolyzene és más zenei műfajok - dzsessz, pop, rock - között is sokszor átlépték a határokat. Játszottak már a Buena Vista Social Clubbal, Jon Lorddal, Bonnie Tylerrel, a Muzsikás Együttessel, Vukán Györggyel, az Omegával és az After Cryinggal. Számos koncertet adtak szerte Európában, felléptek neves fesztiválokon, sőt egy alkalommal II. János Pál pápa előtt is zenélhettek a Vatikánban.

Az Óbudai Danubia Zenekar nevet 2007-ben vette fel a formáció, mivel ekkor vált fenntartójává Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, de a névváltoztatást akár az is indokolhatná, hogy tagjai jelentős részben III. kerületi kötődésűek. A zenekari próbák jobbára kerületi iskolák tornatermeiben zajlottak - jelenleg a Hungaroton egykori Rottenbiller utcai stúdióját bérlik erre a célra -, úgyhogy egy állandó, saját próbaterem régi vágya már a zenészeknek.

Az 1910-es években, valamivel az első világháború előtt a Flórián téren megnyílt Flórián mozi története is meglehetősen változatos. Kezdetben Flórián Mozgónak hívták, és kertmozi is tartozott hozzá, majd a második világháború után a Magyar Kommunista Párt mozija lett. Később, 1950-től Felszabadulás mozinak keresztelték, többször bezárták, tatarozták, átalakították, sokszor évekig szünetelt a működése. A Flórián téri alul- és felüljárórendszer építésekor még az is felmerült, hogy iroda, öltöző és anyagraktár lehetne belőle a munkálatok idejére. A Flórián nevet 1990-ben kapta vissza, ezen a néven működött 2000 májusáig.

Az ezredfordulót követően vitatottá vált a tulajdonjoga: a fővárosi és az óbuda-békásmegyeri önkormányzat 2003-tól 2013 végéig pereskedett érte, mígnem idén januárban a kerület tulajdonába került. Ezen a ponton futottak össze a zenekar és a mozi történetének szálai. "Többféle tervünk is volt az épület hasznosítására, de a Danubia egy olyan elképzeléssel jelentkezett, amely egyezik az önkormányzat kulturális célkitűzéseivel. Ők ugyanis első lépésben egy próbaterem kialakítását, ezt követően pedig egy nívós előadóhely, illetve egy óbudai komolyzenei kulturális központ létrehozását tűzték ki célul" - nyilatkozta a Pest-budai Látképnek Bús Balázs III. kerületi polgármester.

Természetesen mindenekelőtt fel kell újítani az épületet, mert a körülbelül 250 fő befogadóképességű mozi meglehetősen lelakott állapotban van. Az elektromos hálózat és a fűtési rendszer kivételével szinte mindent renoválni kell. "A felújítás két fázisban valósulna meg. Az elsőt szeretnénk még a nyáron megkezdeni, hogy őszre már itt próbálhassunk - avat be a tervekbe Ács Péter, a Danubia Zenekar ügyvezető igazgatója. - Újjá kell építeni az előteret, a szinte teljesen használhatatlanná vált vizesblokkot, pótolni kell a mozi szellőzését biztosító ipari ventilátorokat, a hiányzó széksorokat, s a sorozatos beázás okozta károk felderítése és kijavítása is ránk vár." Mindezt hazai forrásból, és amennyiben lehetséges, az önkormányzat segítségét is igénybe véve szeretné megtenni a zenekar. A második fázis - melynek során igényes komolyzenei előadóhellyé varázsolnák az épületet - már egy sokkal nagyobb volumenű munka, amihez uniós forrásokra is szükség lesz majd.

A huszadik jubileum éve a saját próbahely kialakítása mellett sok más szempontból is emlékezetes lesz az együttes és közönsége számára. "Mostanában azzal kísérletezünk, hogyan lehet a klasszikus zenét új formában - például narrációval és háttérvetítéssel kiegészítve - a közönség elé vinni" - mondja Hámori Máté karmester, a zenekar új művészeti vezetője. Ez a törekvés érhető tetten az együttes Budapest Music Centerben futó tematikus zenészportré-sorozatában, illetve a kisebbek számára létrehozott, játékos, humoros produkciókban, amelyeket az óbudai általános iskolákban mutat be a formáció.

Mindemellett születésnapi koncertsorozatot tartanak, amelynek során meghívják a zenekar életében meghatározó előadókat: legközelebb, áprilisban Vásáry Tamás karmester lesz a vendégük. Június végén a visegrádi országok vezető politikusai előtt zenélnek a Zeneakadémián, decemberben együtt játszanak az Illés együttes tagjaival, a legendás zenekar megalakulásának 50. évfordulójára rendezendő Beatünnepen, de természetesen nem hiányoznak majd az Óbudai Nyár rendezvénysorozatának nyitókoncertjéről és a Kiscelli Múzeumban tartandó újévi koncertről sem.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.