Régi képek a budapestiekről

/ 2018.03.28., szerda 17:20 /

A Budapest-rajongók megunhatatlan szenvedélye immár évek óta a fővárosról készült régi fényképek gyűjtése, megosztása, vagy hogy legalább követőként, hozzászólóként, kedvelőként részt vegyenek az össznépi mulatságban. Rácsodálkozunk a régi városra, a háború előtti utcákra, eltűnt házakra, az egykori közlekedési eszközökre, majd a megszűnt villamossínekre.

Ez a fotó iránti szenvedély a XIX–XX. század fordulójának Budapestjén is éppoly erős lehetett, mint napjainkban. A városegyesítés után sorra nyíltak a fényképészműtermek, hogy megörökítsék a fővárosi polgárok és családjaik arcképét. Már 1870-ben működött Pesten, a Széna tér 8. alatt Udvardy Gyula festő és fényképész műterme. Az 1879-ben alapított Békei-féle fényképészeti műtermet a Király utca 30. szám alatt kellett felkeresni – itt a mintát eltették és utánrendeléseket is elfogadtak.

S ne gondoljuk, hogy a fényképezés eleinte kizárólag a férfiak foglalatossága volt: biztosan tudjuk, hogy az egykori Kerepesi úton, a mai Rákóczi út 9. alatt Halász Anna 1883-ban fényképírói műtermet tartott fenn, „a Mátyás király című házban” – ahogy üzletét reklámozta. Donáth D. fényképészeti műterme az 1880-as és az 1890-es években is az Üllői út 41. szám alatt működött. A szerzői jogok problémája egészen korán megjelent ebben a művészeti ágban is, 1890-ben-ben például Hizschhauter R. fényképész, aki Lajos utca 144. alatti műtermében fogadta a megrendelőket, felhívta a figyelmet, hogy tilos az utánzás.

Özv. Bienenfeld Zsigmondné a Városligetben hirdette üzletét mint „első magyar papír gyorsfényképészeti műterem”. Békei Ödön a Váczi körút (ma Bajcsy-Zsilinszky út) 14. alatt tartott fenn műtermet, úgy népszerűsítve magát, hogy villanyfénynél is készít felvételeket, és bármilyen alkalomra, ünnepélyekre, esküvőkre is elmegy.

Persze voltak fényképészek, akik kitüntetésekkel is reklámozhatták magukat, ilyen volt Mai Manó, akinek a Nagymező utca 20. alatt volt a műterme, egy időben társával, Szigeti Jakab fényképésszel közösen. Mai Manó elmondhatta magáról, hogy aranyérmet nyert Párizsban, de az ezredéves országos kiállításon is királyi elismerést és állami aranyérmet kapott, s számos más kitüntetést, kiállítási aranyérmet és díszoklevelet vett át a legjobb gyermekfelvételekért.

Ha ránézünk Budapest egykori térképére, akkor mai eszünkkel fel sem fogjuk, miért volt szükség ennyi fényképészre. Oldalakon át lehetne sorolni az utcák, fotósok nevét, olyan sok műterem volt a városban, mintha egész Budapest folyamatosan fényképezkedni akart volna.

Vajon hová lettek ezek a felvételek? Persze sokat ismerünk, Mai Manó fotóit például megőrizte az utókor, de vajon hol rejtőznek azok a képek, amelyeket névtelen alkotók készítettek?

A régi utcák, elpusztult házak, felszámolt villamossínek mellett jó lenne látni azok arcát, családi fényképeit is, akik egykor a várost építették és benépesítették.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.