Rózsaszín pír a szűz orcáján

A Csalogány 26.-ban

/ 2007.12.15., szombat 17:30 /

Gyerekkoromat itt töltöttem a Vízivárosban, ismerem a Csalogány utcát is. Ez az étterem gyors karriert futott be, ezért tértünk be.

A Csalogány 26.-ról bizonyára tudnék rosszat is írni (a kétszemélyes kisasztaloknak az intimitást bántó közeli elhelyezése), meg jót is (kiválóak Bussay doktor szép savas borai és a Villa Tolnay csobánci rizlingje, s remek a kacsamájas terrin, az omlós lazacderék), de engedjék meg nekem, hogy most inkább doxológiát írjak egy borjúszűzről.

Egy borjúszűzről, amilyent még sosem ettem, pedig mint a Szent György legyőzte sárkány, már sok szüzet megettem életemben. Mégis ez a szűz oly csodálatosra sikerült, amilyen gasztronómiai élmény jó, ha tízévente éri az embert. Ezek a hüvelykujjnyi piros céklákkal körülvett szűzszeletek azzal a varázslatos szafttal már látványnak sem voltak semmik, mint amikor valóban egy szüzet nézel, ahogy eléd áll, és tudod, perceken belül a tiéd lesz. Egészen halvány rózsaszín pír öntötte el a szűz orcáját, amelyből tudtam, hogy tökéletesen van megsütve. Én néztem a szüzet, ő nézett engem és odaadóan várt. Egészen könnyed metszéssel az első szűzhúst kettévágtam, mint egy szikével, ha operálnék, s a szűz oly megadóan engedelmeskedett akaratomnak, amint a cékla is, s mikor mindkettőt a számba tettem, már tudtam, ez a nagy találkozás. Nagyon lassan haladtam, minden ízt ki akartam bontani, hisz szép dolog a látás, a hallás, a szaglás és a tapintás is, de a legtöbb, amit a szájába vesz az ember.A szűz pontosan olyan volt, ahogy azt a nagykönyvben megírták, amelyet már senki sem használ, mert fellelhetetlen, hisz mai világunknak nincs szüksége nagykönyvre, megvan ő a maga kicsinységével. Körülnéztem, más is részese ennek a nagyszerűségnek? Érzik-e ők is ezt az ünnepet, amit Kosztolányi is csak halála előtt, amikor a csillagos égre nézett? Mert annyi rossz étterem és szakács, annyi lompos pincér és parvenü vendéglős után végre itt az asztalomon megjelent az a csoda, amiért az egész szent gasztronómia van.

S mindez itt testesül meg ebben a nagyon könnyedén fűszerezett, finom ízléssel megsütött mesterműben, mint Mozart C-dúr zongoraversenyének lassú tétele, itt van előttem minden emberi tevékenység végső célja: a harmónia. Még egy korty száraz szürkebarát a Mura mentéről, és tudom, nem szabad feladni, mert mindig van valaki, aki eljut a csúcsig. Igenis írni kell, operálni kell, tanítani kell, és pártot kell alapítani, mert egyszer mindennek meglesz az értelme. Hogy mondja Shakespeare: mert belőle, ha megéri, nagy bélszín vált volna még.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.