Sétány a parton

/ 2017.08.16., szerda 17:57 /

Megszépül a Rákos-patak menti partszakasz Angyalföldön, a munkák ősszel kezdődnek.

A Gödöllői-dombságban ered, majd 44 kilométernyi tekergés után Angyalföldön, a Dagály fürdő felett ömlik a Dunába. Egykor hemzsegtek benne a rákok, ma helyenként a vízi élet nyomait is nehéz benne felfedezni. De nem csak ezért lenne időszerű a Rákos-patak megújítása. A patak menti terület a főváros rejtett aranytartaléka, ha végre sikerülne megfelelően rendezni, az itt élők életminőségét, sportolási, szabadidős, sőt akár közlekedési lehetőségeit is jelentősen bővítené. Bár ma is vannak jól kiépített kerékpárútszakaszok, de ezek nincsenek összekötve, holott ideális esetben Angyalföldtől Gödöllőig lehetne a patak mellett tekerni. Aki pedig futni vagy egyszerűen sétálni szeretne, az parti sétányok helyett gyakran lepusztult rozsdaövezetekbe botlik. A XIII. kerületi önkormányzat közelmúltban hozott döntése alapján azonban van remény a fejlődésre: a városrész vezetése a Rákos-patak Béke és Göncöl utca közötti szakaszának komplex közparki felújítását tervezi. A kerület zöldfejlesztési stratégiája, az Angyalzöld program részeként megvalósuló fejlesztés részleteit évek óta csiszolják, két évvel ezelőtt közvélemény-kutatás, majd lakossági tervegyeztető fórum keretében tájékozódtak a helyiek igényeiről. Az időközben kikristályosodott fejlesztési terv és a szakmai koncepciócélul tűzte ki a patak ökológiai rehabilitációjának elindítását, későbbi komplex fejlesztését. Ennek keretében most a kerékpárúttól elválasztott gyalogossétányt, tanösvényt alakítanak ki, a patak mentén virágokat ültetnek, s az öntözést is környezetbarát módon, talajvízkutas megoldással rendeznék. A Hajdú köz és Hajdú út között gyalogoshíd épül, s a megújuló patakpartszakasz korszerű közvilágítást, új utcabútorokat kap. A közparki fejlesztés 260 millió forintjába kerül a XIII. kerületi önkormányzatnak, amelyhez a fővárostól 100 millió forint plusztámogatást kapnak. Az első kapavágás őszre várható, a megújult patakpartot körülbelül másfél év múlva vehetik birtokba a helyiek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.