Sétány a parton

/ 2017.08.16., szerda 17:57 /

Megszépül a Rákos-patak menti partszakasz Angyalföldön, a munkák ősszel kezdődnek.

A Gödöllői-dombságban ered, majd 44 kilométernyi tekergés után Angyalföldön, a Dagály fürdő felett ömlik a Dunába. Egykor hemzsegtek benne a rákok, ma helyenként a vízi élet nyomait is nehéz benne felfedezni. De nem csak ezért lenne időszerű a Rákos-patak megújítása. A patak menti terület a főváros rejtett aranytartaléka, ha végre sikerülne megfelelően rendezni, az itt élők életminőségét, sportolási, szabadidős, sőt akár közlekedési lehetőségeit is jelentősen bővítené. Bár ma is vannak jól kiépített kerékpárútszakaszok, de ezek nincsenek összekötve, holott ideális esetben Angyalföldtől Gödöllőig lehetne a patak mellett tekerni. Aki pedig futni vagy egyszerűen sétálni szeretne, az parti sétányok helyett gyakran lepusztult rozsdaövezetekbe botlik. A XIII. kerületi önkormányzat közelmúltban hozott döntése alapján azonban van remény a fejlődésre: a városrész vezetése a Rákos-patak Béke és Göncöl utca közötti szakaszának komplex közparki felújítását tervezi. A kerület zöldfejlesztési stratégiája, az Angyalzöld program részeként megvalósuló fejlesztés részleteit évek óta csiszolják, két évvel ezelőtt közvélemény-kutatás, majd lakossági tervegyeztető fórum keretében tájékozódtak a helyiek igényeiről. Az időközben kikristályosodott fejlesztési terv és a szakmai koncepciócélul tűzte ki a patak ökológiai rehabilitációjának elindítását, későbbi komplex fejlesztését. Ennek keretében most a kerékpárúttól elválasztott gyalogossétányt, tanösvényt alakítanak ki, a patak mentén virágokat ültetnek, s az öntözést is környezetbarát módon, talajvízkutas megoldással rendeznék. A Hajdú köz és Hajdú út között gyalogoshíd épül, s a megújuló patakpartszakasz korszerű közvilágítást, új utcabútorokat kap. A közparki fejlesztés 260 millió forintjába kerül a XIII. kerületi önkormányzatnak, amelyhez a fővárostól 100 millió forint plusztámogatást kapnak. Az első kapavágás őszre várható, a megújult patakpartot körülbelül másfél év múlva vehetik birtokba a helyiek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.