valasz.hu/pest_budai_latkep/hajlektalanok-az-utkozozonaban-43991/

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/hajlektalanok-az-utkozozonaban-43991/

Sétány a parton

/ 2017.08.16., szerda 17:57 /

Megszépül a Rákos-patak menti partszakasz Angyalföldön, a munkák ősszel kezdődnek.

A Gödöllői-dombságban ered, majd 44 kilométernyi tekergés után Angyalföldön, a Dagály fürdő felett ömlik a Dunába. Egykor hemzsegtek benne a rákok, ma helyenként a vízi élet nyomait is nehéz benne felfedezni. De nem csak ezért lenne időszerű a Rákos-patak megújítása. A patak menti terület a főváros rejtett aranytartaléka, ha végre sikerülne megfelelően rendezni, az itt élők életminőségét, sportolási, szabadidős, sőt akár közlekedési lehetőségeit is jelentősen bővítené. Bár ma is vannak jól kiépített kerékpárútszakaszok, de ezek nincsenek összekötve, holott ideális esetben Angyalföldtől Gödöllőig lehetne a patak mellett tekerni. Aki pedig futni vagy egyszerűen sétálni szeretne, az parti sétányok helyett gyakran lepusztult rozsdaövezetekbe botlik. A XIII. kerületi önkormányzat közelmúltban hozott döntése alapján azonban van remény a fejlődésre: a városrész vezetése a Rákos-patak Béke és Göncöl utca közötti szakaszának komplex közparki felújítását tervezi. A kerület zöldfejlesztési stratégiája, az Angyalzöld program részeként megvalósuló fejlesztés részleteit évek óta csiszolják, két évvel ezelőtt közvélemény-kutatás, majd lakossági tervegyeztető fórum keretében tájékozódtak a helyiek igényeiről. Az időközben kikristályosodott fejlesztési terv és a szakmai koncepciócélul tűzte ki a patak ökológiai rehabilitációjának elindítását, későbbi komplex fejlesztését. Ennek keretében most a kerékpárúttól elválasztott gyalogossétányt, tanösvényt alakítanak ki, a patak mentén virágokat ültetnek, s az öntözést is környezetbarát módon, talajvízkutas megoldással rendeznék. A Hajdú köz és Hajdú út között gyalogoshíd épül, s a megújuló patakpartszakasz korszerű közvilágítást, új utcabútorokat kap. A közparki fejlesztés 260 millió forintjába kerül a XIII. kerületi önkormányzatnak, amelyhez a fővárostól 100 millió forint plusztámogatást kapnak. Az első kapavágás őszre várható, a megújult patakpartot körülbelül másfél év múlva vehetik birtokba a helyiek.

Rosta

Vörös Szabolcs

Találkozunk 2016-ban!

Pécs a tönk szélén – hogyan „csúszott be” a város Nyíregyháza alá?

Két évvel azután, hogy a kormány átvállalta az egykori kulturális főváros intézményeinek működtetését, Pécs ismét csődveszélybe került. Tízezrével veszíti el lakóit, gazdasága pedig gyengébb, mint Nyíregyházáé, mégis az ország egyik legerősebb városaként költekezik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Nyír a vasút, vág a MÁV!

A „székely intercity” azonnali megcsonkításától visszalépett a MÁV, decemberben azonban így is sor kerülhet a háló- és étkezőkocsik kivonására. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.