valasz.hu/pest_budai_latkep/jo-estet-nyar-49357

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/jo-estet-nyar-49357

Sétány a parton

/ 2017.08.16., szerda 17:57 /

Megszépül a Rákos-patak menti partszakasz Angyalföldön, a munkák ősszel kezdődnek.

A Gödöllői-dombságban ered, majd 44 kilométernyi tekergés után Angyalföldön, a Dagály fürdő felett ömlik a Dunába. Egykor hemzsegtek benne a rákok, ma helyenként a vízi élet nyomait is nehéz benne felfedezni. De nem csak ezért lenne időszerű a Rákos-patak megújítása. A patak menti terület a főváros rejtett aranytartaléka, ha végre sikerülne megfelelően rendezni, az itt élők életminőségét, sportolási, szabadidős, sőt akár közlekedési lehetőségeit is jelentősen bővítené. Bár ma is vannak jól kiépített kerékpárútszakaszok, de ezek nincsenek összekötve, holott ideális esetben Angyalföldtől Gödöllőig lehetne a patak mellett tekerni. Aki pedig futni vagy egyszerűen sétálni szeretne, az parti sétányok helyett gyakran lepusztult rozsdaövezetekbe botlik. A XIII. kerületi önkormányzat közelmúltban hozott döntése alapján azonban van remény a fejlődésre: a városrész vezetése a Rákos-patak Béke és Göncöl utca közötti szakaszának komplex közparki felújítását tervezi. A kerület zöldfejlesztési stratégiája, az Angyalzöld program részeként megvalósuló fejlesztés részleteit évek óta csiszolják, két évvel ezelőtt közvélemény-kutatás, majd lakossági tervegyeztető fórum keretében tájékozódtak a helyiek igényeiről. Az időközben kikristályosodott fejlesztési terv és a szakmai koncepciócélul tűzte ki a patak ökológiai rehabilitációjának elindítását, későbbi komplex fejlesztését. Ennek keretében most a kerékpárúttól elválasztott gyalogossétányt, tanösvényt alakítanak ki, a patak mentén virágokat ültetnek, s az öntözést is környezetbarát módon, talajvízkutas megoldással rendeznék. A Hajdú köz és Hajdú út között gyalogoshíd épül, s a megújuló patakpartszakasz korszerű közvilágítást, új utcabútorokat kap. A közparki fejlesztés 260 millió forintjába kerül a XIII. kerületi önkormányzatnak, amelyhez a fővárostól 100 millió forint plusztámogatást kapnak. Az első kapavágás őszre várható, a megújult patakpartot körülbelül másfél év múlva vehetik birtokba a helyiek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.