Steindl Imre gótikus álma

/ 2014.11.13., csütörtök 16:04 /

„A magyar építőművészet egyik oszlopa dőlt ki Steindl Imrében. Valami tragikus elem van abban, hogy akkor költözött el az élők sorából, midőn legnagyobb mesterműve készen áll” – így búcsúzott a Lyka Károly szerkesztette Művészet Steindl Imrétől annak 1902-ben váratlanul bekövetkezett halálakor.

A 175 évvel ezelőtt, 1839. október 29-én született Steindl életének valóban fő műve volt a budapesti Országház. Az azóta is Magyarország legnagyobb épületének számító Ház hossza 268, szélessége 118 méter, a kupola csúcsa 96 méterre nyújtózik az őszidőben szomorkás pesti égboltra. Steindl nem érhette meg annak az épületnek az átadását, amelyre életének utolsó két évtizedét szentelte. Ugyanis már az 1882-es első pályázatra is beadta neogótikus tervét, de a közcélú beruházások ütemtervének tartása már akkor sem volt a magyar állam erőssége. Nem járunk messze az igazságtól, ha azt gondoljuk: a két évtizeden át tartó megfeszített munka felőrölte Steindl Imrét, ezért is hunyt el mindössze néhány héttel az átadás előtt. Ha a Duna túlpartjáról vesszük szemügyre a hófehér kőcsipkéket vagy a nemes arányokat, eltűnődhetünk Steindl gótikát újraálmodó képességén. Azon a művészi érzéken, amellyel a bártfai templom vagy a kassai dóm renoválását is irányította. Lehet, hogy a mai műemlékvédelmi elvek szerint szakszerűtlenül, de a kései utódok fantáziáját máig megmozgatóan.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.