Szembeszállnak az allergiával

/ 2018.03.28., szerda 17:27 /

Komplex mintaprogram indul Erzsébetvárosban az allergiás megbetegedések leküzdésére, feltérképezik a gócpontokat is.

Budapest mesés szépségű város, ezt senki sem tagadja, a levegő minőségét illetően azonban sajnos már kevesebb okunk van büszkének lenni: fővárosunk ugyanis rendre Európa legszennyezettebb levegőjű települései között szerepel. És bár ez a szennyezés kevésbé látványos, az egészségre gyakorolt káros hatása igen jelentős, ebből a szempontból a legsűrűbben lakott, és gyakran jelentős forgalommal terhelt belső városrészek különösen veszélyeztetettek. Ezek egyikében, Erzsébetvárosban azonban az önkormányzat úgy döntött, hogy hadat üzen az allergiának, s ezzel együtt számos betegségnek.

A VII. kerület vezetése ugyanis nemrég elhatározta: Nékám Kristóf allergológus professzor ötlete alapján komplex programot indít az allergiás megbetegedések felmérése, kezelése, kialakulásának megelőzése és a kiváltó okok megszüntetése érdekében.

Dr. Bajkai István alpolgármester örömmel állt a kezdeményezés élére, amelyről elmondta: fontos, hogy az allergiaszűrést minél fiatalabb korban elkezdjék, ezzel együtt a környezeti kiváltó tényezőket is fel kell deríteni. A mintaprogram ezért elsősorban azokat célozza meg, akik még a fiatal felnőttekre jellemző allergiák kialakulása előtt járnak, de már túljutottak a gyermekkori, „kinőhető” allergiákon. A hatékony megoldás érdekében tehát nemcsak azt mérik fel, a gyermek melyik szervét érinti az allergia, hanem azt is, hogy a környezetében (lakóhelyén, iskolában) találkozik-e olyan anyagokkal, amelyek azt kiváltják. Ezek összevetésével meg lehet állapítani, hogy a kerületben vannak-e olyan „gócpontok”, amelyek kiemelten felelősek a problémáért, és amelyek megszüntetésére az önkormányzat is tehet lépéseket. A tisztább levegőért egyébként már jelenleg is küzd Erzsébetváros: idén várhatóan megvalósul egy olyan mohafal, amely 256 fa oxigénjét képes megtermelni, jóval kisebb területen.

A program része a már eddig is létező allergiaszűrő-vizsgálatok kiterjesztése, hogy valamennyi érintett részt vehessen benne, szociális helyezettől függetlenül. Ha sikerült széles közönséget bevonni, és ezzel megrajzolni a VII. kerület „allergiatérképét”, az egész Budapest számára mintaként szolgálhat majd, és hozzájárulhat akár egy egész városra kiterjedő stratégia kidolgozásához.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.