valasz.hu/pest_budai_latkep/ujjaszuletes-102390

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/ujjaszuletes-102390

Szembeszállnak az allergiával

/ 2018.03.28., szerda 17:27 /

Komplex mintaprogram indul Erzsébetvárosban az allergiás megbetegedések leküzdésére, feltérképezik a gócpontokat is.

Budapest mesés szépségű város, ezt senki sem tagadja, a levegő minőségét illetően azonban sajnos már kevesebb okunk van büszkének lenni: fővárosunk ugyanis rendre Európa legszennyezettebb levegőjű települései között szerepel. És bár ez a szennyezés kevésbé látványos, az egészségre gyakorolt káros hatása igen jelentős, ebből a szempontból a legsűrűbben lakott, és gyakran jelentős forgalommal terhelt belső városrészek különösen veszélyeztetettek. Ezek egyikében, Erzsébetvárosban azonban az önkormányzat úgy döntött, hogy hadat üzen az allergiának, s ezzel együtt számos betegségnek.

A VII. kerület vezetése ugyanis nemrég elhatározta: Nékám Kristóf allergológus professzor ötlete alapján komplex programot indít az allergiás megbetegedések felmérése, kezelése, kialakulásának megelőzése és a kiváltó okok megszüntetése érdekében.

Dr. Bajkai István alpolgármester örömmel állt a kezdeményezés élére, amelyről elmondta: fontos, hogy az allergiaszűrést minél fiatalabb korban elkezdjék, ezzel együtt a környezeti kiváltó tényezőket is fel kell deríteni. A mintaprogram ezért elsősorban azokat célozza meg, akik még a fiatal felnőttekre jellemző allergiák kialakulása előtt járnak, de már túljutottak a gyermekkori, „kinőhető” allergiákon. A hatékony megoldás érdekében tehát nemcsak azt mérik fel, a gyermek melyik szervét érinti az allergia, hanem azt is, hogy a környezetében (lakóhelyén, iskolában) találkozik-e olyan anyagokkal, amelyek azt kiváltják. Ezek összevetésével meg lehet állapítani, hogy a kerületben vannak-e olyan „gócpontok”, amelyek kiemelten felelősek a problémáért, és amelyek megszüntetésére az önkormányzat is tehet lépéseket. A tisztább levegőért egyébként már jelenleg is küzd Erzsébetváros: idén várhatóan megvalósul egy olyan mohafal, amely 256 fa oxigénjét képes megtermelni, jóval kisebb területen.

A program része a már eddig is létező allergiaszűrő-vizsgálatok kiterjesztése, hogy valamennyi érintett részt vehessen benne, szociális helyezettől függetlenül. Ha sikerült széles közönséget bevonni, és ezzel megrajzolni a VII. kerület „allergiatérképét”, az egész Budapest számára mintaként szolgálhat majd, és hozzájárulhat akár egy egész városra kiterjedő stratégia kidolgozásához.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.