Szembeszállnak az allergiával

/ 2018.03.28., szerda 17:27 /

Komplex mintaprogram indul Erzsébetvárosban az allergiás megbetegedések leküzdésére, feltérképezik a gócpontokat is.

Budapest mesés szépségű város, ezt senki sem tagadja, a levegő minőségét illetően azonban sajnos már kevesebb okunk van büszkének lenni: fővárosunk ugyanis rendre Európa legszennyezettebb levegőjű települései között szerepel. És bár ez a szennyezés kevésbé látványos, az egészségre gyakorolt káros hatása igen jelentős, ebből a szempontból a legsűrűbben lakott, és gyakran jelentős forgalommal terhelt belső városrészek különösen veszélyeztetettek. Ezek egyikében, Erzsébetvárosban azonban az önkormányzat úgy döntött, hogy hadat üzen az allergiának, s ezzel együtt számos betegségnek.

A VII. kerület vezetése ugyanis nemrég elhatározta: Nékám Kristóf allergológus professzor ötlete alapján komplex programot indít az allergiás megbetegedések felmérése, kezelése, kialakulásának megelőzése és a kiváltó okok megszüntetése érdekében.

Dr. Bajkai István alpolgármester örömmel állt a kezdeményezés élére, amelyről elmondta: fontos, hogy az allergiaszűrést minél fiatalabb korban elkezdjék, ezzel együtt a környezeti kiváltó tényezőket is fel kell deríteni. A mintaprogram ezért elsősorban azokat célozza meg, akik még a fiatal felnőttekre jellemző allergiák kialakulása előtt járnak, de már túljutottak a gyermekkori, „kinőhető” allergiákon. A hatékony megoldás érdekében tehát nemcsak azt mérik fel, a gyermek melyik szervét érinti az allergia, hanem azt is, hogy a környezetében (lakóhelyén, iskolában) találkozik-e olyan anyagokkal, amelyek azt kiváltják. Ezek összevetésével meg lehet állapítani, hogy a kerületben vannak-e olyan „gócpontok”, amelyek kiemelten felelősek a problémáért, és amelyek megszüntetésére az önkormányzat is tehet lépéseket. A tisztább levegőért egyébként már jelenleg is küzd Erzsébetváros: idén várhatóan megvalósul egy olyan mohafal, amely 256 fa oxigénjét képes megtermelni, jóval kisebb területen.

A program része a már eddig is létező allergiaszűrő-vizsgálatok kiterjesztése, hogy valamennyi érintett részt vehessen benne, szociális helyezettől függetlenül. Ha sikerült széles közönséget bevonni, és ezzel megrajzolni a VII. kerület „allergiatérképét”, az egész Budapest számára mintaként szolgálhat majd, és hozzájárulhat akár egy egész városra kiterjedő stratégia kidolgozásához.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.