Személyre szabva

/ 2017.07.19., szerda 16:36 /

Áldozattá bárki válhat, szakszerű segítséget viszont már jóval nehezebb találni. Ez azonban mostantól máshogy lesz, június végén ugyanis megnyílt az ország első áldozatsegítő központja a VII. kerületi Wesselényi utcában.

Aki még sosem vált semmilyen bűncselekmény áldozatává, gyakran azt hiszi, hogy ilyesmi mindig csak mással történhet meg, ez azonban nem igaz, hiszen baj mindenkit érhet, legyen bármilyen elővigyázatos. Akit egyszer megtámadnak az utcán, sokáig gyanakodva jár majd; akinek elrabolták a pénztárcáját, kétszer is meggondolja, hova teszi el legközelebb. Minden ember különbözőképpen viseli a stresszhelyzeteket, egy bűncselekmény azonban bárkit képes megviselni, függetlenül az eset súlyosságától. Az áldozattá válás ugyanis gyakran jár lelki-érzelmi tünetekkel, amelyeket egyesek elnyomnak, mások viszont szívesen fordulnak bárkihez, akiről úgy látják, hajlandó segíteni rajtuk. Ha azonban ez a személy nem szakképzett segítő, könnyen megeshet, hogy javulás helyett még nagyobb bajt okoz.

A június végén nyílt Wesselényi utcai Áldozatsegítő Központ létrejötte ezért jelentős esemény, aminek fontosságát az is jelzi, hogy az intézményt maga az igazságügyi miniszter, Trócsányi László nyitotta meg. A tárcavezető megállapítása szerint az áldozat fogalma viszonylag új, a büntetőjog sokáig csak a sértett szót használta, az áldozat ezzel szemben tágabb személyi kört jelöl, és emiatt külön jogszabály rögzíti. „Minden sértett áldozat, de nem minden áldozat sértett” – fejtette ki a miniszter, aki példaként a családtagok helyzetét hozta fel: egy bűncselekmény sértettjének hozzátartozói vagy akár a bűncselekmény szemtanúi is lehetnek lelki sérüléseket elszenvedő áldozatok. Éppen ezért mindazok, akik úgy érzik, hogy bűncselekmény vagy szabálysértés áldozatává váltak, testi vagy lelki hátrányt, érzelmi megrázkódtatást szenvedtek, igénybe vehetik az áldozatsegítő központ szolgáltatását.

A megnyitón felszólaló Vízkelety Mariann államtitkár többek közt arról beszélt: a központ olyan hely, ahol a társadalom legelesettebb, legkiszolgáltatottabb tagjai is azt érezhetik, hogy nincsenek magukra hagyva, a lehető legrövidebb időn belül segítséget kaphatnak. Reményét fejezte ki, hogy a budapesti központ mintaként szolgálhat a Miskolcon és Szombathelyen kialakítandó további központoknak. Az államtitkár elárulta, hogy a tematikus tájékoztató anyagok mellett plakátokkal, kisfilmekkel is igyekeznek majd megszólítani a rászorulókat, akik a 24 órás ügyeleti rendszerben működő központ mellett a 06-80/225-225-ös ingyenesen hívható telefonszámon is kaphatnak tájékoztatást. Hozzátette: a központban kialakítottak egy úgynevezett patrónusszobát is, ahol ingyenesen juthatnak egyéni vagy csoportos érzelmi támogatáshoz az áldozatok.

Az Áldozatsegítő Központ egyben szakmai műhely is, ahol a pszichológusok, pedagógusok és jogászok új módszereket dolgoznak ki és a terápiás foglalkozások mellett kiállításokat, tudományos eseményeket is rendeznek majd.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.