valasz.hu/pest_budai_latkep/koris-platan-varazsfa-124724

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/koris-platan-varazsfa-124724

Személyre szabva

/ 2017.07.19., szerda 16:36 /

Áldozattá bárki válhat, szakszerű segítséget viszont már jóval nehezebb találni. Ez azonban mostantól máshogy lesz, június végén ugyanis megnyílt az ország első áldozatsegítő központja a VII. kerületi Wesselényi utcában.

Aki még sosem vált semmilyen bűncselekmény áldozatává, gyakran azt hiszi, hogy ilyesmi mindig csak mással történhet meg, ez azonban nem igaz, hiszen baj mindenkit érhet, legyen bármilyen elővigyázatos. Akit egyszer megtámadnak az utcán, sokáig gyanakodva jár majd; akinek elrabolták a pénztárcáját, kétszer is meggondolja, hova teszi el legközelebb. Minden ember különbözőképpen viseli a stresszhelyzeteket, egy bűncselekmény azonban bárkit képes megviselni, függetlenül az eset súlyosságától. Az áldozattá válás ugyanis gyakran jár lelki-érzelmi tünetekkel, amelyeket egyesek elnyomnak, mások viszont szívesen fordulnak bárkihez, akiről úgy látják, hajlandó segíteni rajtuk. Ha azonban ez a személy nem szakképzett segítő, könnyen megeshet, hogy javulás helyett még nagyobb bajt okoz.

A június végén nyílt Wesselényi utcai Áldozatsegítő Központ létrejötte ezért jelentős esemény, aminek fontosságát az is jelzi, hogy az intézményt maga az igazságügyi miniszter, Trócsányi László nyitotta meg. A tárcavezető megállapítása szerint az áldozat fogalma viszonylag új, a büntetőjog sokáig csak a sértett szót használta, az áldozat ezzel szemben tágabb személyi kört jelöl, és emiatt külön jogszabály rögzíti. „Minden sértett áldozat, de nem minden áldozat sértett” – fejtette ki a miniszter, aki példaként a családtagok helyzetét hozta fel: egy bűncselekmény sértettjének hozzátartozói vagy akár a bűncselekmény szemtanúi is lehetnek lelki sérüléseket elszenvedő áldozatok. Éppen ezért mindazok, akik úgy érzik, hogy bűncselekmény vagy szabálysértés áldozatává váltak, testi vagy lelki hátrányt, érzelmi megrázkódtatást szenvedtek, igénybe vehetik az áldozatsegítő központ szolgáltatását.

A megnyitón felszólaló Vízkelety Mariann államtitkár többek közt arról beszélt: a központ olyan hely, ahol a társadalom legelesettebb, legkiszolgáltatottabb tagjai is azt érezhetik, hogy nincsenek magukra hagyva, a lehető legrövidebb időn belül segítséget kaphatnak. Reményét fejezte ki, hogy a budapesti központ mintaként szolgálhat a Miskolcon és Szombathelyen kialakítandó további központoknak. Az államtitkár elárulta, hogy a tematikus tájékoztató anyagok mellett plakátokkal, kisfilmekkel is igyekeznek majd megszólítani a rászorulókat, akik a 24 órás ügyeleti rendszerben működő központ mellett a 06-80/225-225-ös ingyenesen hívható telefonszámon is kaphatnak tájékoztatást. Hozzátette: a központban kialakítottak egy úgynevezett patrónusszobát is, ahol ingyenesen juthatnak egyéni vagy csoportos érzelmi támogatáshoz az áldozatok.

Az Áldozatsegítő Központ egyben szakmai műhely is, ahol a pszichológusok, pedagógusok és jogászok új módszereket dolgoznak ki és a terápiás foglalkozások mellett kiállításokat, tudományos eseményeket is rendeznek majd.

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.