Személyre szabva

/ 2017.07.19., szerda 16:36 /

Áldozattá bárki válhat, szakszerű segítséget viszont már jóval nehezebb találni. Ez azonban mostantól máshogy lesz, június végén ugyanis megnyílt az ország első áldozatsegítő központja a VII. kerületi Wesselényi utcában.

Aki még sosem vált semmilyen bűncselekmény áldozatává, gyakran azt hiszi, hogy ilyesmi mindig csak mással történhet meg, ez azonban nem igaz, hiszen baj mindenkit érhet, legyen bármilyen elővigyázatos. Akit egyszer megtámadnak az utcán, sokáig gyanakodva jár majd; akinek elrabolták a pénztárcáját, kétszer is meggondolja, hova teszi el legközelebb. Minden ember különbözőképpen viseli a stresszhelyzeteket, egy bűncselekmény azonban bárkit képes megviselni, függetlenül az eset súlyosságától. Az áldozattá válás ugyanis gyakran jár lelki-érzelmi tünetekkel, amelyeket egyesek elnyomnak, mások viszont szívesen fordulnak bárkihez, akiről úgy látják, hajlandó segíteni rajtuk. Ha azonban ez a személy nem szakképzett segítő, könnyen megeshet, hogy javulás helyett még nagyobb bajt okoz.

A június végén nyílt Wesselényi utcai Áldozatsegítő Központ létrejötte ezért jelentős esemény, aminek fontosságát az is jelzi, hogy az intézményt maga az igazságügyi miniszter, Trócsányi László nyitotta meg. A tárcavezető megállapítása szerint az áldozat fogalma viszonylag új, a büntetőjog sokáig csak a sértett szót használta, az áldozat ezzel szemben tágabb személyi kört jelöl, és emiatt külön jogszabály rögzíti. „Minden sértett áldozat, de nem minden áldozat sértett” – fejtette ki a miniszter, aki példaként a családtagok helyzetét hozta fel: egy bűncselekmény sértettjének hozzátartozói vagy akár a bűncselekmény szemtanúi is lehetnek lelki sérüléseket elszenvedő áldozatok. Éppen ezért mindazok, akik úgy érzik, hogy bűncselekmény vagy szabálysértés áldozatává váltak, testi vagy lelki hátrányt, érzelmi megrázkódtatást szenvedtek, igénybe vehetik az áldozatsegítő központ szolgáltatását.

A megnyitón felszólaló Vízkelety Mariann államtitkár többek közt arról beszélt: a központ olyan hely, ahol a társadalom legelesettebb, legkiszolgáltatottabb tagjai is azt érezhetik, hogy nincsenek magukra hagyva, a lehető legrövidebb időn belül segítséget kaphatnak. Reményét fejezte ki, hogy a budapesti központ mintaként szolgálhat a Miskolcon és Szombathelyen kialakítandó további központoknak. Az államtitkár elárulta, hogy a tematikus tájékoztató anyagok mellett plakátokkal, kisfilmekkel is igyekeznek majd megszólítani a rászorulókat, akik a 24 órás ügyeleti rendszerben működő központ mellett a 06-80/225-225-ös ingyenesen hívható telefonszámon is kaphatnak tájékoztatást. Hozzátette: a központban kialakítottak egy úgynevezett patrónusszobát is, ahol ingyenesen juthatnak egyéni vagy csoportos érzelmi támogatáshoz az áldozatok.

Az Áldozatsegítő Központ egyben szakmai műhely is, ahol a pszichológusok, pedagógusok és jogászok új módszereket dolgoznak ki és a terápiás foglalkozások mellett kiállításokat, tudományos eseményeket is rendeznek majd.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.