Szent Flórián-díj

/ 2017.07.19., szerda 16:35 /

2018-tól kezdődően a VII. kerület minden évben megjutalmazza majd a hősöket a most alapított Szent Flórián-díjjal.

Az Erzsébetvárosi Önkormányzat minden évben kitünteti azokat a lakosokat, akik kiemelkedő munkásságukkal hozzájárulnak a kerület hírnevének öregbítéséhez. A már eddig is létező számos elismerés, például a díszpolgári cím, az Erzsébetváros Sportjáért Díj vagy a Pro Urbe Erzsébetváros díj sorát jövőre újabb fontos kitüntetés gazdagítja majd: megalapították ugyanis a Szent Flórián-díjat. Ezentúl minden évben az a személy kaphatja meg az elismerést, aki a kerület katasztrófavédelme, tűzvédelme érdekében kiemelkedő helytállást tanúsít, átlagon felüli teljesítményt nyújt. „Bízom benne, hogy a díj adományozása az erkölcsi megbecsülés mellett méltóképpen kifejezi a katasztrófavédelem és a tűzoltóság munkatársai felé őszinte tiszteletünket munkájuk iránt, melyet kerületünk védelmében végeznek nap mint nap” – mondta a díjról Vattamány Zsolt polgármester. Az elismerés létrehozását egyébként a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltsége kezdeményezte, Erzsébetváros Önkormányzata pedig örömmel karolta fel.

A díj névadója, Szent Flórián a III. században élt római légiós több társához hasonlóan áttért a keresztény hitre, ám később a Diocletianus császár uralma idején kitört egyházüldözés áldozata lett. A keresztény vértanú tisztelete a XVII. században terjedt el, az árvizek és a tűzvészek áldozatait védi, a tűzoltók védőszentje.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.