Szent Flórián-díj

/ 2017.07.19., szerda 16:35 /

2018-tól kezdődően a VII. kerület minden évben megjutalmazza majd a hősöket a most alapított Szent Flórián-díjjal.

Az Erzsébetvárosi Önkormányzat minden évben kitünteti azokat a lakosokat, akik kiemelkedő munkásságukkal hozzájárulnak a kerület hírnevének öregbítéséhez. A már eddig is létező számos elismerés, például a díszpolgári cím, az Erzsébetváros Sportjáért Díj vagy a Pro Urbe Erzsébetváros díj sorát jövőre újabb fontos kitüntetés gazdagítja majd: megalapították ugyanis a Szent Flórián-díjat. Ezentúl minden évben az a személy kaphatja meg az elismerést, aki a kerület katasztrófavédelme, tűzvédelme érdekében kiemelkedő helytállást tanúsít, átlagon felüli teljesítményt nyújt. „Bízom benne, hogy a díj adományozása az erkölcsi megbecsülés mellett méltóképpen kifejezi a katasztrófavédelem és a tűzoltóság munkatársai felé őszinte tiszteletünket munkájuk iránt, melyet kerületünk védelmében végeznek nap mint nap” – mondta a díjról Vattamány Zsolt polgármester. Az elismerés létrehozását egyébként a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltsége kezdeményezte, Erzsébetváros Önkormányzata pedig örömmel karolta fel.

A díj névadója, Szent Flórián a III. században élt római légiós több társához hasonlóan áttért a keresztény hitre, ám később a Diocletianus császár uralma idején kitört egyházüldözés áldozata lett. A keresztény vértanú tisztelete a XVII. században terjedt el, az árvizek és a tűzvészek áldozatait védi, a tűzoltók védőszentje.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.