valasz.hu/pest_budai_latkep/koris-platan-varazsfa-124724

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/koris-platan-varazsfa-124724

Szent Flórián-díj

/ 2017.07.19., szerda 16:35 /

2018-tól kezdődően a VII. kerület minden évben megjutalmazza majd a hősöket a most alapított Szent Flórián-díjjal.

Az Erzsébetvárosi Önkormányzat minden évben kitünteti azokat a lakosokat, akik kiemelkedő munkásságukkal hozzájárulnak a kerület hírnevének öregbítéséhez. A már eddig is létező számos elismerés, például a díszpolgári cím, az Erzsébetváros Sportjáért Díj vagy a Pro Urbe Erzsébetváros díj sorát jövőre újabb fontos kitüntetés gazdagítja majd: megalapították ugyanis a Szent Flórián-díjat. Ezentúl minden évben az a személy kaphatja meg az elismerést, aki a kerület katasztrófavédelme, tűzvédelme érdekében kiemelkedő helytállást tanúsít, átlagon felüli teljesítményt nyújt. „Bízom benne, hogy a díj adományozása az erkölcsi megbecsülés mellett méltóképpen kifejezi a katasztrófavédelem és a tűzoltóság munkatársai felé őszinte tiszteletünket munkájuk iránt, melyet kerületünk védelmében végeznek nap mint nap” – mondta a díjról Vattamány Zsolt polgármester. Az elismerés létrehozását egyébként a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltsége kezdeményezte, Erzsébetváros Önkormányzata pedig örömmel karolta fel.

A díj névadója, Szent Flórián a III. században élt római légiós több társához hasonlóan áttért a keresztény hitre, ám később a Diocletianus császár uralma idején kitört egyházüldözés áldozata lett. A keresztény vértanú tisztelete a XVII. században terjedt el, az árvizek és a tűzvészek áldozatait védi, a tűzoltók védőszentje.

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.