Szurkoló Budapest

/ 2017.07.19., szerda 16:13 /

Ha fellapozzuk a XIX. század végi újságokat, meglepődve tapasztaljuk, milyen korán népszerűvé váltak a fővárosiak körében az úszóversenyek.

A Fővárosi Lapok 1881. június 19-én harangozott be egy versenyt, amelyben a résztvevők a váci gőzhajóállomástól indultak, a célpont pedig a budapesti Lánchíd volt. Nem csupán a megmérettetésről szóltak ezek a rendezvények, hanem fontos társadalmi eseménynek számítottak, és szinte minden alkalommal mulatsággal zárultak: e verseny díjkiosztó ünnepségét is a frissen parkosított, szállodákkal, vendéglőkkel beépített Margit-szigetre hirdették. A Budapesti Hírlap 1883. augusztus 5-én a Magyar Atlétikai Klub másnapi úszóversenyére így invitálta a vendégeket: „a Margit-sziget felső részén ülőhelyekkel ellátott nézőtér különíttetik el”. Megtudhatták az olvasók, hogy a helyszínt a helyi gőzösökkel lehet megközelíteni, és 50 koronáért váltható jegy az eseményre. A következő évben a Margit-sziget és Káposztásmegyer közötti Duna-szakaszon volt verseny, a pestieknek csak annyit üzentek a szervezők a lapok hasábjain, hogy a Hungária Szállóban lehet a jegyekhez hozzájutni.

Gyakoriak voltak a magánmérkőzések is, a Budapesti Hírlap is beszámolt arról, hogy a magyar atlétikai klub két tagja, Tasnády Endre és Tomcsák Gusztáv mérkőzött meg egymással 1888-ban Budapestnél a Dunán, húszezer méter távolságon.

A Magyar Testgyakorlók Köre 1891. július 7-én úszó kirándulást rendezett a nemzeti uszodától Promontorra (Budafokra), a kitűnő kondícióban lévő résztvevők 1 óra 30 perc alatt tették meg a távot. „Az úszókat Promontoron nagy közönség várta és éljenzéssel fogadta. A kirándulást kedélyes társasvacsora követte” – olvashatjuk.

Később aztán már uszodában rendezett versenyekről is olvashatunk, így például 1888-ban – mint a Pesti Hírlap írja – a Császár fürdőben, 1891-ben a Nemzeti Úszóházban vagy a Lukács fürdőben, utóbbit a fürdőépület nagytermében táncmulatság követte. A Sport-Világ 1895 márciusában egy új lehetőségről számol be: „A Császár fürdő fedett (női) uszodája, amint értesülünk, április hó 15-én nyílik meg. Fél hónap múlva tehát már alkalma lesz úszóinknak az első traininget megkezdeni.” A Scholtz-féle dunai úszóházban 1892. július 24-én – mint az újság írja – csak férfiak versenyeztek, ám ugyanebben az évben augusztus 14- én a hölgyek is összemérhették a tudásukat a budai Margit úszóházban.

A millenniumi ünnepségeknek is része volt egy nagyszabású úszóverseny: 1896. június 6-án tartották meg a Lágymányoson felépített Konstantinápoly nevű mulatónegyed mellett. S nem csupán az ezredéves ünnepségek miatt kísérte óriási figyelem: erre az időre már hozzászoktak a pestiek, hogy az úszóverseny fontos társadalmi esemény, találkozások, ismerkedések helyszíne, s a szórakozás mellett jótékonykodással is össze lehet kötni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.