Szurkoló Budapest

/ 2017.07.19., szerda 16:13 /

Ha fellapozzuk a XIX. század végi újságokat, meglepődve tapasztaljuk, milyen korán népszerűvé váltak a fővárosiak körében az úszóversenyek.

A Fővárosi Lapok 1881. június 19-én harangozott be egy versenyt, amelyben a résztvevők a váci gőzhajóállomástól indultak, a célpont pedig a budapesti Lánchíd volt. Nem csupán a megmérettetésről szóltak ezek a rendezvények, hanem fontos társadalmi eseménynek számítottak, és szinte minden alkalommal mulatsággal zárultak: e verseny díjkiosztó ünnepségét is a frissen parkosított, szállodákkal, vendéglőkkel beépített Margit-szigetre hirdették. A Budapesti Hírlap 1883. augusztus 5-én a Magyar Atlétikai Klub másnapi úszóversenyére így invitálta a vendégeket: „a Margit-sziget felső részén ülőhelyekkel ellátott nézőtér különíttetik el”. Megtudhatták az olvasók, hogy a helyszínt a helyi gőzösökkel lehet megközelíteni, és 50 koronáért váltható jegy az eseményre. A következő évben a Margit-sziget és Káposztásmegyer közötti Duna-szakaszon volt verseny, a pestieknek csak annyit üzentek a szervezők a lapok hasábjain, hogy a Hungária Szállóban lehet a jegyekhez hozzájutni.

Gyakoriak voltak a magánmérkőzések is, a Budapesti Hírlap is beszámolt arról, hogy a magyar atlétikai klub két tagja, Tasnády Endre és Tomcsák Gusztáv mérkőzött meg egymással 1888-ban Budapestnél a Dunán, húszezer méter távolságon.

A Magyar Testgyakorlók Köre 1891. július 7-én úszó kirándulást rendezett a nemzeti uszodától Promontorra (Budafokra), a kitűnő kondícióban lévő résztvevők 1 óra 30 perc alatt tették meg a távot. „Az úszókat Promontoron nagy közönség várta és éljenzéssel fogadta. A kirándulást kedélyes társasvacsora követte” – olvashatjuk.

Később aztán már uszodában rendezett versenyekről is olvashatunk, így például 1888-ban – mint a Pesti Hírlap írja – a Császár fürdőben, 1891-ben a Nemzeti Úszóházban vagy a Lukács fürdőben, utóbbit a fürdőépület nagytermében táncmulatság követte. A Sport-Világ 1895 márciusában egy új lehetőségről számol be: „A Császár fürdő fedett (női) uszodája, amint értesülünk, április hó 15-én nyílik meg. Fél hónap múlva tehát már alkalma lesz úszóinknak az első traininget megkezdeni.” A Scholtz-féle dunai úszóházban 1892. július 24-én – mint az újság írja – csak férfiak versenyeztek, ám ugyanebben az évben augusztus 14- én a hölgyek is összemérhették a tudásukat a budai Margit úszóházban.

A millenniumi ünnepségeknek is része volt egy nagyszabású úszóverseny: 1896. június 6-án tartották meg a Lágymányoson felépített Konstantinápoly nevű mulatónegyed mellett. S nem csupán az ezredéves ünnepségek miatt kísérte óriási figyelem: erre az időre már hozzászoktak a pestiek, hogy az úszóverseny fontos társadalmi esemény, találkozások, ismerkedések helyszíne, s a szórakozás mellett jótékonykodással is össze lehet kötni.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.