Találkozási pont

/ 2018.03.28., szerda 17:28 /

A III. kerületben élők régi vágya válik valóra azzal, hogy megújul az 1970-es évek végén épült, bádogvárosra emlékeztető Békásmegyeri Piac. A 4,8 milliárd forintos kormányzati támogatással megvalósuló új csarnoképületet a tervek szerint még idén átadják.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának vezetése a Békásmegyeri Piac és a Heltai Jenő tér teljes megújítását tűzte ki célul, hogy élhető lakókörnyezet alakuljon ki ebben az aktív és fejlődő városrészben is.

A középpontban a közösségi terek fejlesztése áll. A rekonstrukció tavaly nyáron kezdődött, jelenleg az új csarnoképület alapozási munkálatainál, valamint a mélygarázs kialakításánál tart a kivitelezés. Az építkezés idejére a csarnokon kívül árusítókat ideiglenes helyre költöztették, a Hatvany Lajos utca–Pünkösdfürdő utca sarkán található területre. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő, Bús Balázs polgármester és Menczer Erzsébet, az Óbudai Cívis Klub Egyesület elnöke, fideszes képviselőjelölt sajtótájékoztatón számolt be a kivitelezés állapotáról március 12-én.

„A békásmegyeri piac korszerűsítésének gondolata 12 évvel ezelőtt merült fel, amikor először polgármesterré választottak. Akkor döntöttünk arról, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata megvalósítja az itt élőknek ezt az évtizedes kívánságát” – mondta Bús Balázs. Hozzátette: négy évvel ezelőtt Menczer Erzsébet képviselőjelöltként tárgyalt a kormány tagjaival, és ígéretet kapott arra, hogy ebben a ciklusban megújulhat a piac. Többek közt az ő közbenjárásának köszönhető az, hogy ez a fejlesztés elkészülhet.

Az elmúlt évek során Varga Mihály kerületi országgyűlési képviselőként is látta, mekkora szükség van Békásmegyeren a piac korszerűsítésére, így nemzetgazdasági miniszterként, a kormány tagjaként hatékonyan támogatta az ígéret megvalósulását.

Menczer Erzsébet elmondta: egy fejlődő városrészben fontos, hogy ne csak a lakóházak újuljanak meg, hanem azok a közösségi terek is, amelyek kiszolgálják az itt élő 50 ezer embert. A piac környezete így nemcsak a bevásárlás helye lesz majd, hanem kapcsolódási, találkozási pont, kulturális rendezvények, közösségi programok színtere.

Varga Mihály az elmúlt időszakban elindított és kormánytámogatással megvalósuló beruházásokról ejtett szót, melyek érintik az oktatás- és egészségügyet, a sport-és szabadidős intézményeket, a közlekedést, illetve a városkép, ezen belül a közterek és közparkok megújulását is. Mint fogalmazott: mindez megmutatja, milyen jó eredményeket lehet elérni, ha a kerületi önkormányzat, a főváros és a tenni akaró polgárok közösségei együttműködnek, közösen dolgoznak.

Az építkezés a volt vállalkozói piac helyén, egy 190 férőhelyes mélygarázs kialakításával kezdődött, és az új csarnoképület létrehozásával folytatódik. Amint a bérlők elfoglalják végleges helyüket az új épületben, a régit lebontják, és a helyén alakítják ki az árkádos árusítórészt, valamint a közösségi teret.

Az Óbuda Építész Stúdió terveinek köszönhetően világos látszóbeton, üvegezett felületek, esztétikai minőség várja majd a vásárlókat. Az új létesítmény 11 ezer négyzetmétert foglal majd el, ebből a kereskedelmi terület körülbelül 3700 négyzetméter. A tervek szerint az új csarnoképületen kívül helyet kap egy fedett-nyitott őstermelői piac, valamint több, pavilonos jellegű kiskereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó funkciójú épületrész is. Mindehhez 2500 négyzetméteres nyitott, árkádos terekkel lehatárolt, többfunkciós burkolt tér kapcsolódik. Itt változatos utcabútorok, szökőkút és növénykazetták teszik komfortosabbá a vásárlást.

A piac és közösségi tér az önkormányzat Hadrianus Fejlesztési Programjának részeként valósul meg. A program 2020-ig tartalmazza az önkormányzat városfejlesztési terveit és projektjeit. Ennek kiemelt része a közterületek felújítása, melyet az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan, közösségi tervezés segítségével kívánnak megvalósítani.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.