valasz.hu/pest_budai_latkep/ujjaszuletes-102390

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/ujjaszuletes-102390

Találkozási pont

/ 2018.03.28., szerda 17:28 /

A III. kerületben élők régi vágya válik valóra azzal, hogy megújul az 1970-es évek végén épült, bádogvárosra emlékeztető Békásmegyeri Piac. A 4,8 milliárd forintos kormányzati támogatással megvalósuló új csarnoképületet a tervek szerint még idén átadják.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának vezetése a Békásmegyeri Piac és a Heltai Jenő tér teljes megújítását tűzte ki célul, hogy élhető lakókörnyezet alakuljon ki ebben az aktív és fejlődő városrészben is.

A középpontban a közösségi terek fejlesztése áll. A rekonstrukció tavaly nyáron kezdődött, jelenleg az új csarnoképület alapozási munkálatainál, valamint a mélygarázs kialakításánál tart a kivitelezés. Az építkezés idejére a csarnokon kívül árusítókat ideiglenes helyre költöztették, a Hatvany Lajos utca–Pünkösdfürdő utca sarkán található területre. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő, Bús Balázs polgármester és Menczer Erzsébet, az Óbudai Cívis Klub Egyesület elnöke, fideszes képviselőjelölt sajtótájékoztatón számolt be a kivitelezés állapotáról március 12-én.

„A békásmegyeri piac korszerűsítésének gondolata 12 évvel ezelőtt merült fel, amikor először polgármesterré választottak. Akkor döntöttünk arról, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata megvalósítja az itt élőknek ezt az évtizedes kívánságát” – mondta Bús Balázs. Hozzátette: négy évvel ezelőtt Menczer Erzsébet képviselőjelöltként tárgyalt a kormány tagjaival, és ígéretet kapott arra, hogy ebben a ciklusban megújulhat a piac. Többek közt az ő közbenjárásának köszönhető az, hogy ez a fejlesztés elkészülhet.

Az elmúlt évek során Varga Mihály kerületi országgyűlési képviselőként is látta, mekkora szükség van Békásmegyeren a piac korszerűsítésére, így nemzetgazdasági miniszterként, a kormány tagjaként hatékonyan támogatta az ígéret megvalósulását.

Menczer Erzsébet elmondta: egy fejlődő városrészben fontos, hogy ne csak a lakóházak újuljanak meg, hanem azok a közösségi terek is, amelyek kiszolgálják az itt élő 50 ezer embert. A piac környezete így nemcsak a bevásárlás helye lesz majd, hanem kapcsolódási, találkozási pont, kulturális rendezvények, közösségi programok színtere.

Varga Mihály az elmúlt időszakban elindított és kormánytámogatással megvalósuló beruházásokról ejtett szót, melyek érintik az oktatás- és egészségügyet, a sport-és szabadidős intézményeket, a közlekedést, illetve a városkép, ezen belül a közterek és közparkok megújulását is. Mint fogalmazott: mindez megmutatja, milyen jó eredményeket lehet elérni, ha a kerületi önkormányzat, a főváros és a tenni akaró polgárok közösségei együttműködnek, közösen dolgoznak.

Az építkezés a volt vállalkozói piac helyén, egy 190 férőhelyes mélygarázs kialakításával kezdődött, és az új csarnoképület létrehozásával folytatódik. Amint a bérlők elfoglalják végleges helyüket az új épületben, a régit lebontják, és a helyén alakítják ki az árkádos árusítórészt, valamint a közösségi teret.

Az Óbuda Építész Stúdió terveinek köszönhetően világos látszóbeton, üvegezett felületek, esztétikai minőség várja majd a vásárlókat. Az új létesítmény 11 ezer négyzetmétert foglal majd el, ebből a kereskedelmi terület körülbelül 3700 négyzetméter. A tervek szerint az új csarnoképületen kívül helyet kap egy fedett-nyitott őstermelői piac, valamint több, pavilonos jellegű kiskereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó funkciójú épületrész is. Mindehhez 2500 négyzetméteres nyitott, árkádos terekkel lehatárolt, többfunkciós burkolt tér kapcsolódik. Itt változatos utcabútorok, szökőkút és növénykazetták teszik komfortosabbá a vásárlást.

A piac és közösségi tér az önkormányzat Hadrianus Fejlesztési Programjának részeként valósul meg. A program 2020-ig tartalmazza az önkormányzat városfejlesztési terveit és projektjeit. Ennek kiemelt része a közterületek felújítása, melyet az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan, közösségi tervezés segítségével kívánnak megvalósítani.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.