Találkozási pont

/ 2018.03.28., szerda 17:28 /

A III. kerületben élők régi vágya válik valóra azzal, hogy megújul az 1970-es évek végén épült, bádogvárosra emlékeztető Békásmegyeri Piac. A 4,8 milliárd forintos kormányzati támogatással megvalósuló új csarnoképületet a tervek szerint még idén átadják.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának vezetése a Békásmegyeri Piac és a Heltai Jenő tér teljes megújítását tűzte ki célul, hogy élhető lakókörnyezet alakuljon ki ebben az aktív és fejlődő városrészben is.

A középpontban a közösségi terek fejlesztése áll. A rekonstrukció tavaly nyáron kezdődött, jelenleg az új csarnoképület alapozási munkálatainál, valamint a mélygarázs kialakításánál tart a kivitelezés. Az építkezés idejére a csarnokon kívül árusítókat ideiglenes helyre költöztették, a Hatvany Lajos utca–Pünkösdfürdő utca sarkán található területre. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő, Bús Balázs polgármester és Menczer Erzsébet, az Óbudai Cívis Klub Egyesület elnöke, fideszes képviselőjelölt sajtótájékoztatón számolt be a kivitelezés állapotáról március 12-én.

„A békásmegyeri piac korszerűsítésének gondolata 12 évvel ezelőtt merült fel, amikor először polgármesterré választottak. Akkor döntöttünk arról, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata megvalósítja az itt élőknek ezt az évtizedes kívánságát” – mondta Bús Balázs. Hozzátette: négy évvel ezelőtt Menczer Erzsébet képviselőjelöltként tárgyalt a kormány tagjaival, és ígéretet kapott arra, hogy ebben a ciklusban megújulhat a piac. Többek közt az ő közbenjárásának köszönhető az, hogy ez a fejlesztés elkészülhet.

Az elmúlt évek során Varga Mihály kerületi országgyűlési képviselőként is látta, mekkora szükség van Békásmegyeren a piac korszerűsítésére, így nemzetgazdasági miniszterként, a kormány tagjaként hatékonyan támogatta az ígéret megvalósulását.

Menczer Erzsébet elmondta: egy fejlődő városrészben fontos, hogy ne csak a lakóházak újuljanak meg, hanem azok a közösségi terek is, amelyek kiszolgálják az itt élő 50 ezer embert. A piac környezete így nemcsak a bevásárlás helye lesz majd, hanem kapcsolódási, találkozási pont, kulturális rendezvények, közösségi programok színtere.

Varga Mihály az elmúlt időszakban elindított és kormánytámogatással megvalósuló beruházásokról ejtett szót, melyek érintik az oktatás- és egészségügyet, a sport-és szabadidős intézményeket, a közlekedést, illetve a városkép, ezen belül a közterek és közparkok megújulását is. Mint fogalmazott: mindez megmutatja, milyen jó eredményeket lehet elérni, ha a kerületi önkormányzat, a főváros és a tenni akaró polgárok közösségei együttműködnek, közösen dolgoznak.

Az építkezés a volt vállalkozói piac helyén, egy 190 férőhelyes mélygarázs kialakításával kezdődött, és az új csarnoképület létrehozásával folytatódik. Amint a bérlők elfoglalják végleges helyüket az új épületben, a régit lebontják, és a helyén alakítják ki az árkádos árusítórészt, valamint a közösségi teret.

Az Óbuda Építész Stúdió terveinek köszönhetően világos látszóbeton, üvegezett felületek, esztétikai minőség várja majd a vásárlókat. Az új létesítmény 11 ezer négyzetmétert foglal majd el, ebből a kereskedelmi terület körülbelül 3700 négyzetméter. A tervek szerint az új csarnoképületen kívül helyet kap egy fedett-nyitott őstermelői piac, valamint több, pavilonos jellegű kiskereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó funkciójú épületrész is. Mindehhez 2500 négyzetméteres nyitott, árkádos terekkel lehatárolt, többfunkciós burkolt tér kapcsolódik. Itt változatos utcabútorok, szökőkút és növénykazetták teszik komfortosabbá a vásárlást.

A piac és közösségi tér az önkormányzat Hadrianus Fejlesztési Programjának részeként valósul meg. A program 2020-ig tartalmazza az önkormányzat városfejlesztési terveit és projektjeit. Ennek kiemelt része a közterületek felújítása, melyet az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan, közösségi tervezés segítségével kívánnak megvalósítani.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.