Társas életünk

/ 2018.04.25., szerda 15:20 /

„Az egyesületi élet a polgári szabadság, a polgári jogok biztosítására és a nemzeti szellem tetterős működésére fölötte szükséges; minél szabadabb valamely nép, annál kifejlettebbnek találjuk azt nagyban és kicsinyben” – így vélekedett Franz Lieber, a XIX. század második felének befolyásos német-amerikai jogásza, politikai filozófusa.

Nem véletlen, hogy magyarul két évvel a kiegyezés után, 1869-ben jelent meg az e sorokat is tartalmazó, Polgári szabadság és önkormányzat című mű. A dualizmus ugyanis a legkülönfélébb társadalmi helyzetű, vallású, nyelvű polgárok önszerveződésének máig példát mutató időszaka volt. Az egyesületekről törvény ugyan soha nem született, ám belügyminiszteri rendelet igen. Éppen 145 évvel ezelőtt, 1873. április 29-én szabályozta a kérdést Szapáry Gyula belügyminiszter, a későbbi miniszterelnök. Az egyleti nyilvántartást és ellenőrzést szabályozó rendelet leszögezte, hogy az „egyesülés” alkotmányos államban a legalkalmasabb eszköz „a közélet ébresztésére és fejlesztésére”. A századfordulón közel négyezer egyesület működött nagyjából 1100 településen. A legelterjedtebb egyesülettípus az olvasó- és a társaskör volt, utóbbihoz tartoztak a kaszinók, polgári körök, de létrejöttek ipartársulatok, tanítóegyesületek, gazdakörök is. Van mit eltanulni eleink öntudatából.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Baljós árnyak a magyar Microsoftnál

Váratlanul felállt székéből a magyar Microsoft ügyvezetője. Nem ez az első baljós árny a vállalatnál: fél éve elcsapták állami viszonteladóikat, két volt vezetőjük kormányzati mentőövet kapott, és a hírek szerint az amerikai hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

Mire jó, ha betiltjuk a műanyagszatyrot és a szívószálat?

Nyolcvanezer aláíró és az LMP is a műanyagszatyrok betiltását követeli Magyarországon. A plasztikszennyezés látványosan áttörte a közvélemény ingerküszöbét, de a digitális Heti Válasz legfrissebb számából kiderül: a megoldás kulcsa nem az ökotudatos európai fogyasztók kezében van.

Nemrég még a liberálisok kedvence volt a Fidesz kultúrharcosa

A jobbos intézményvezetőket liberális ármánykodás támogatásával vádló Magyar Idők saját rovatvezetőjét is tollhegyre tűzhetné: Orbán János Dénes ugyanazt tette, amiért most Prőhle Gergelyt ütik-vágják. Bónusz: a pribéksorozatot jegyző Szakács Árpád a liberális Demszky-érában dolgozott a Budapest Portálnak. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.