Társas életünk

/ 2018.04.25., szerda 15:20 /

„Az egyesületi élet a polgári szabadság, a polgári jogok biztosítására és a nemzeti szellem tetterős működésére fölötte szükséges; minél szabadabb valamely nép, annál kifejlettebbnek találjuk azt nagyban és kicsinyben” – így vélekedett Franz Lieber, a XIX. század második felének befolyásos német-amerikai jogásza, politikai filozófusa.

Nem véletlen, hogy magyarul két évvel a kiegyezés után, 1869-ben jelent meg az e sorokat is tartalmazó, Polgári szabadság és önkormányzat című mű. A dualizmus ugyanis a legkülönfélébb társadalmi helyzetű, vallású, nyelvű polgárok önszerveződésének máig példát mutató időszaka volt. Az egyesületekről törvény ugyan soha nem született, ám belügyminiszteri rendelet igen. Éppen 145 évvel ezelőtt, 1873. április 29-én szabályozta a kérdést Szapáry Gyula belügyminiszter, a későbbi miniszterelnök. Az egyleti nyilvántartást és ellenőrzést szabályozó rendelet leszögezte, hogy az „egyesülés” alkotmányos államban a legalkalmasabb eszköz „a közélet ébresztésére és fejlesztésére”. A századfordulón közel négyezer egyesület működött nagyjából 1100 településen. A legelterjedtebb egyesülettípus az olvasó- és a társaskör volt, utóbbihoz tartoztak a kaszinók, polgári körök, de létrejöttek ipartársulatok, tanítóegyesületek, gazdakörök is. Van mit eltanulni eleink öntudatából.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.