Titkos helyek

Séta Betlen Jánossal a II. kerületben

/ 2008.03.30., vasárnap 07:15 /

Betlen János titkos helyeket ismer a II. kerületben - a Napkelte műsorvezetőjével a nagy világgazdasági válság idején épült mintautcában, Adolf Eichmann egykori lakóházánál és a kommunista diktatúra miatt félbehagyott katedrálisnál sétáltunk.

Húsz éve nem járok kocsmába - mutatja a Napkelte műsorvezetője a II. kerületi Bimbó utcában a Kispipacs Piano bárt, egykori törzshelyét. Akkoriban fordításból élt, mindennap futott hat kilométert, és este tíz órára lement a Kispipacsba, amelynek akkor még nem volt ilyen erotikusan áthallásos neve, Pepsi Drink bárnak hívták.- Ultiztunk és tarokkoztunk, a XIX. század modorában beszéltünk. "Hívom a nagy erejű húszast". Volát, négy király, pagát ultimó - úgy sorolja a kártyázás műszavait, mintha Kosztolányi Pacsirtájából lépett volna elő. Aztán változtak az idők, lassan kiutálták őket a helyről, mert a privatizált bárnak már nem volt elég, ha vendégei fél éjszaka ültek egy kóla vagy kávé mellett.

Nem messze innen megnézzük az egykori Bimbó utcai rendőrséget, ahol első személyi igazolványát megkapta. Most hiányzik a teteje, és éppen 24 lakásos társasház - mi más - épül a helyén. Szerencsére szépen díszített homlokzatát azért megtartják.

Betlen egyik kedvenc építészeti stílusa a szecesszió - derül ki az Apostol utcában, ahol a Neuschlosz nagyiparos család egykori háza előtt állunk meg. Nem is csak a háborúban megrongálódott épület szépsége, inkább a története ragadta meg. A Neuschlosz család építette például a józsefvárosi pályaudvart, a városligeti Vajdahunyadvárat. - Neuschlosz Marcell a Galilei szabadkővűmes páholy tagja volt, a ház viszont a fivéréé, Ödöné volt, aki úgy rendelkezett, hogy halála után az épület árát jótékonysági célra fordítsák. Később Ascher Lipót, az Egyesült Izzó (Tungsram) tulajdonosa vette meg - meséli tovább a ház történetét Betlen. A zsidó származású Aschert a németek 1944 tavaszán letartóztatták, a házba Adolf Eichmann, a deportálást irányító, később kivégzett SS-alezredes költözött.

A II. kerületbe a mindenkori hatalmi, gazdasági, kulturális elit tagjai költöznek. A sarkon szögletes ház, darabossága kirí a gyönyörű villasorból - munkásőrök kaptak ott jutalmul lakást. A Rózsadomb oldalában egy másik monstrum, az egykori SZOT-szálló. Éppen átépítik, az épület szürke betoncsontvázát égővörös téglákkal töltik ki. - Régen többször is tolmácsoltam benne - folytatja Betlen János -, és már akkor is éreztem, hogy az épület ránehezedik a dombra. Amikor évekig kibelezve állt, abban reménykedtem, hogy majd csak lebontják. Még az egyetemi társamat, az egyik új tulajdonost is megkerestem: írja be a nevét a város aranykönyvébe, tüntessék el.A tulajdonosokat azonban inkább vonzotta a kecsegtető haszon, mint az aranykönyv. A volt SZOT-szállóból társasház lesz luxuslakásokkal.

Az építkezés közelében találjuk Gül baba türbéjét. - Szeretem a török örökséget - mondja Betlen, talán azért, mert gyerekkorában a kertjükben levő rózsák és Gül baba története összeolvadt. A kilátás a török emléktől páratlan, csak egy társasház csúf hátsó fala rontja az összképet.

- Az Áldás utcai iskola viszont az erdélyi szecesszió legszebb darabja - értékel. - Kisfiúként félelmetesnek találtam, de akkor koromszürkék voltak a falai. Fenyegető volt erődszerű kapuja, és az is, hogy a termekben minden zöld olajfestékkel volt lekenve.

A mesekönyvekben látni ilyen tetőket, itt is, ott is egy-egy játékos kiugrással. Nemhiába volt az 1910-es években Zrumeczky Dezső a kor divatos építésze; Herczeg Ferenc villáját vagy a Gundel étterem nyári helyiségét is ő tervezte.

- Az erdélyi szecesszió a főváros egyik különlegessége. Régen külföldi vendégeimnek "erdélyi" sétákat tartottam Budapesten: a kispesti Wekerle-telepről indultunk, és a körutat a városmajori Kós Károly iskolánál fejeztük be.

Másik kedvence a Bauhaus. Az iskolától a gazdasági világválság éveiben épült pasaréti mintautcába hajtunk. A Napraforgó utca huszonkét épületét más-más neves művész tervezte: nevüket az utca középén található kis park emlékműve őrzi.- Amikor én csókolózni jártam ide a parkba, még minden másként nézett ki. Az egész II. kerületet a sufnisodás jellemezte, mert a villanegyednek nemcsak odaillő lakói voltak.

A Hajós Alfréd által tervezett 19-es számú épületet mustráljuk: bár a házak sorra szépülnek, itt a Bauhausra jellemző hatalmas tetőteraszt beépítették, az épületet sötétbarnára festett lambériaelemek csúfítják. Még akkor is ezen kesergünk, mikor elérjük az Ördög-árkot.

- Imádom, hogy fent megy a villamos - mutat Betlen a terméskövekből épített fal tetején haladó sárga szerelvényre. A sűrűn beépített utca után hirtelen megnő a tér, minden harsogó zöld, az árok oldalán halványsárga foltok - kankalinok csoportjai.

Korábban egy olasz lapnak Budapest tíz titka címmel írt cikket, most az egyik titokhoz tartunk a Heinrich utcába. A Bauhaus leghíresebb magyar építésze, Molnár Farkas életének főműve áll itt, egy hatalmas katedrális. Pontosabban állna, ha 1949-ben nem szállították volna el egyetlen éjszaka alatt pártutasításra a kupola már elkészült ácsozatát. A hűvösvölgyi épület ennek az éjszakának az emlékművévé vált, a Szentföld templomát előbb traktorállomásként, majd levéltárként hasznosították - a már felszentelt kápolnákat a hívek nem használhatták többé.

- Milyen hátborzongató filmet lehetne itt forgatni! - mondja Betlen János, miközben bekukucskálunk a vaskapu résein. A szellemépület történetét Betlen osztálytársától, a költő Jékely Zoltán fiától hallotta. Később Molnár Farkas építész fiát is megkereste, annyira érdekelte, miért áll immár fél évszázad óta érintetlenül a katedrális sosem létező kupoláját tartani hivatott húsz karcsú betonoszlop.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.