Továbbra is lendületben

/ 2017.09.13., szerda 17:38 /

Az önkormányzati ciklus félidejéhez közeledve a XIII. kerületben sorra veszik, mi valósult meg a 2015-ben kijelölt feladatok közül. Civilek, gazdasági társaságok véleményét is meghallgatják, mondta Tóth József polgármester.

– A sportvilág néhány hete még a XIII. kerületi Duna Arénára figyelt. Mit hozott ez Angyalföldnek?

– Örültünk a lehetőségnek, de kerületünk nem csak ezeknek a rendkívüli eseményeknek köszönhetően fejlődik. A Dagály és környékének megszépítése már régóta a terveink között szerepelt, ezt a folyamatot felgyorsította az úszó-világbajnokság. A felépült Arénának nagy hatása van a környezetére, új promenádok alakultak, mint például a Forgách utcai metrótól az uszodáig vezető Dagály sétány, a Duna mellett a Moszkva sétány, megújult az alsó rakpart. De nálunk a vizes vébétől függetlenül évek óta töretlen a magántőkét befektetők érdeklődése.

– A Váci úton a rendszerváltozás után létrejött irodafolyosó fogalom, azóta sem lankadt az építkezési kedv?

– Most már tartósan, közel tizenöt éve tartó trend, hogy a fővárosban lakást keresők mintegy negyede a XIII. kerületben gondolkodik. Ma is mintegy hatezer épülő lakás fölött áll daru, és 180-200 ezer négyzetméter kereskedelmi szolgáltatóegység építése folyik. A kerületünk változatlanul népszerű a lakást keresők, valamint a befektetők körében, a 2008-as pénzügyi válság okozta megtorpanás után ismét felívelő pályán vagyunk.

– Pedig akadnak még lakó- és befektetőbarát kerületek Budapesten.

– Így igaz, egyre több a versenytárs, nemcsak Budapesten, de Európa-szerte is, ennek ellenére például a General Electric épp a közelmúltban döntött úgy, hogy európai mérnökbázisát Angyalföldre telepíti. Az ingatlanfejlesztés üteme azt mutatja, hogy a kerület visszafordíthatatlan fejlődési pályán van, népszerűsége töretlen. Ezt ismerte el nemrég a Nemzetközi Ingatlanszövetség, amikor idén májusban az ingatlanfejlesztési nívódíj pályázatán masterplan kategóriában ezüstdíjjal jutalmazta Angyalföld elmúlt két évtizedes fejlesztését.

– Az sem mellékes, hogy a gombamód szaporodó ingatlanok árnyékában hogy érzik magukat az itt lakók.

– Éppen ezért az integrált településmenedzsment hívei vagyunk, az a célunk, hogy az ingatlanfejlesztés a helyiek életminőségével harmóniában valósuljon meg. Vagyis minőségi legyen a szociális, egészségügyi ellátás, az oktatás. Megjegyzem, a mai napig nem értek egyet azzal a kormányzati döntéssel, hogy az iskolák fenntartásának jogát elvették az önkormányzatoktól. Tízéves felújítási terv szerint dolgoztunk, sorra újítottuk meg a tanintézményeket, ennek most vége szakadt.

– Lassan két hete, hogy az iskolákban becsöngettek. Számíthatnak a XIII. kerületi tanintézmények támogatásra egykori fenntartójuktól?

– A korábbi rendszerben kiemelt területként kezeltük az iskolásaink informatikai, nyelvi fejlesztésének, testedzésének finanszírozását, ezek a programok sajnos jórészt megszakadtak, de keressük a lehetőséget a további kapcsolattartásra. Változatlanul jutalmazzuk a kitűnőre érettségizőket, köszöntjük a 18. életévüket betöltötteket, az év pedagógusait, az iskolanapok programjaihoz helyszínt biztosítunk. A tanév kezdetekor meghirdettük az általános iskolások tanévkezdési támogatását célzó pályázatunkat. Nyaranta táborozási és kedvezményes étkezési lehetőséget adunk az arra rászorulóknak. Ugyanakkor az új rendszerben nagyobb figyelemmel tudunk fordulni az óvodák felé, ezt mutatja a legkorszerűbb műszaki és ökológiai szempontok szerint végzett óvodafelújítási programunk is.

– A nyár forró témái közé tartozott, hogy egészségügyi intézményekből alapvető gépek, például CT-készülékek hiányoznak. A XIII. kerületben milyen szakellátásra számíthatnak a helyiek?

– Nem ez adta az apropót, már 2014 óta dolgozunk azon, ami most szeptembertől megvalósulhat kerületünkben: az önkormányzat saját forrásból, az egészségbiztosítás segítsége nélkül vásárolt CT-és MR-berendezéseket. A célunk, hogy kerületünk egyetlen lakosának élete se kerüljön veszélybe azért, mert nincs pénz és lehetőség idejében elvégezni a szükséges vizsgálatokat. Ha minden a tervek szerint alakul, bármely kerületben élő beteg szükség esetén két héten belül időpontot kaphat ezekre az ingyenes vizsgálatokra. Közben az elmúlt években valamennyi szakrendelőnket felújítottuk, a szakemberekkel konzultálva a legmodernebb eszközökkel szereltük fel, sőt nálunk tartós orvoshiány sem létezik. Most ott tartunk, hogy a háziorvosi rendelők számára klímaberendezések beszerelését, valamint a várótermek elkopott padjainak kicserélését támogatjuk.

– Ismét sok szó esik a Rákos-patak medrének megújításáról. Lehet a közeljövőben megfelelő körülmények között sétálni, sportolni a patakpart XIII. kerületi szakaszán?

– Való igaz, legalább két évtizede beszélünk ennek szükségességéről. Ám ebben az önkormányzatunknál több szereplő, több kerület is érintett, sőt a fővárosnak és a csatornázási műveknek is van szava. A saját partszakaszunkat mindenesetre fejlesztjük: a képviselő-testület nyáron döntött a patakpart Béke és Göncöl utca közötti részének komplex közparki megújításáról. Gyalogossétány és tanösvény készül, virágokat ültetünk, új utcabútorokat helyezünk ki, megújul a közvilágítás. A Hajdú utca és Hajdú köz között gyalogoshíd épül. A kerületünk 250 millió forintos forrásához a főváros is hozzátesz 100 millió forintot, így másfél év múlva kész lehet az új park.

– Sőt, a közelmúltban új városközponttal is gazdagodott a kerület.

– Igen, Angyalföld, Újlipótváros, Vizafogó és a Népsziget déli szelete mellé felvettük a Göncz Árpádról elnevezett városrészt is. Az Árpád híd pesti hídfőjénél alakuló új központba irodákat, kereskedelmi szolgáltatóegységeket tervezünk. Úgy tűnik, a magántőke is lát benne fantáziát – ez a tervek fenntarthatóságát is szolgálja. Talán sokan emlékeznek még a korábbi buszpályaudvar helyére, ahol azt megelőzően rézhengergyár működött. Ezen a 250 ezer négyzetméternyi területen és szemközt, a rendőrpalota előtti téren irodaházak épülnének. A névadó Göncz Árpád emlékére jövő ősszel egész alakos szobrot szeretnénk avatni, s amikor az Árpád híd pesti hídfőjéhez ér majd a metrófelújítás, kezdeményezni fogjuk, hogy a megálló nevét is a néhai köztársasági elnökről nevezzék el.

– A ciklus felénél tart a városvezetés. Készül értékelés, terv a következő félidőre?

– A kiszámíthatóság, elszámoltathatóság szem előtt tartásával a ciklus elején közzétettük Lendületben a kerület elnevezésű programunkat, amelynek 13 fő fejezetében 147 konkrét feladatot tűztünk ki. Többek között a komplex városfejlesztés, a nyugodt, aktív időskor, a közművelődés, a digitális fejlesztés és a zöld gondolat köré csoportosítottuk elképzeléseinket. Emellett vannak a közép-és hosszú távú stratégiáink, a zöldterület-fejlesztés témakörében például az Angyalzöld+ program, amely a maga nemében első volt az országban, s ma már egyetemi tananyag. A félidőhöz érve közmeghallgatásokat tartunk, civil szervezeteket, gazdasági társaságokat, helyi lakosokat kérünk fel, hogy mondják el véleményüket az eddig elvégzett munkáról. Ha szükséges, az eredeti célokon is finomíthatunk, nyitottak vagyunk minden reálisan megvalósítható, jobbító szándékra.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Rangos díjat nyert a Heti Válasz újságírója

Élő Anita nyerte a Média a családért díjat. Lapunk munkatársa a Melyik nem kellett volna? című, Heti Válaszban megjelent cikkével érdemelte ki az elismerést, amelyet Lévai Anikótól vett át csütörtökön a Várkert Bazárban.

Összeomlott a kormánykommunikáció

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal támogatást és segítséget nyújt az oltalmazott státuszt megszerző személyeknek annak érdekében, hogy minél hamarabb beilleszkedhessenek a magyar társadalomba.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.