Tudat-törő

/ 2018.01.24., szerda 17:17 /

A XIII. kerület a drogprevenciós szabadulószobával egészen újszerű módját választotta annak, hogy a kábítószer-használat veszélyeire hívja fel a fiatalok figyelmét.

Mitől lesz valaki droghasználó? Milyen szorongások, események sodorhatnak egy tinédzsert a gyakran végzetes függés felé? Milyen a drogos fiatal tudata? És legfőképpen: hogyan lehet kitörni onnan? A Tudat-törő fantázianévre keresztelt prevenciós szabadulószoba ezekre keresi a választ, a szabadulás pedig ez esetben egy kábítószeres fiatal fejéből való kitörést jelenti, a legsötétebb tudatszintektől haladva a világosság felé. A végkifejlet azonban nem független a látogatóktól: játékos feladatokon keresztül, együttműködve lehet kiszabadulni, s közben a résztvevők azt is átélhetik, milyen körülmények hajszolták a főhőst a függőségbe.

A tavaly decemberben átadott helyszín sok tekintetben hasonlít a fővárosban berendezett más szabadulószobákhoz, de jelentős különbség, hogy a Tudat-törőnek küldetése van: a fiatal korosztály drogprevenciója. A leginkább veszélyeztetett középiskolás réteget célozza meg, a programot a 14–18 éves korosztálynak ajánlják leginkább. Nem csupán szórakoztatásról van szó tehát. A helyszín kialakítása jelentős szakmai munka eredménye, a projektvezető a Nyírő Gyula Kórház – OPAI Drogbeteggondozó és Prevenciós Központ pszichológusa, dr. Kapitány-Föveny Máté volt. A szakértő a megnyitón hangsúlyozta, hogy a kutatások egybehangzó eredménye szerint a fiatalok kábítószertől való puszta elrettentése nem éri el a célját. Sokkal hatékonyabb a felvilágosítás, amelyben játékos módon, aktív közreműködőként vehetnek részt. A program része, hogy a „kiszabadulás” után a fiatalokkal átbeszélik a látottakat, akik így szájbarágós magyarázatok nélkül, önállóan fogalmazzák meg a szerhasználat veszélyeit.

A szabadulószoba nem véletlenül működik az angyalföldi prevenciós központban, a helyi önkormányzat ugyanis nagy hangsúlyt fektet a fiatalok felvilágosítására. Az Emmi mellett a XIII. kerület volt az, amely a projekt megvalósítását támogatta, illetve működését azóta is finanszírozza.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.