Üdítő köztér

/ 2017.07.19., szerda 16:17 /

A kritikusok abban egyetértenek: az új Moszkva sétány arculata üdítő változás a korábbiakhoz képest.

Még be sem fejeződtek a pesti Duna-part munkálatai, máris az urbanisták és a lakókörnyezetükért felelősséget érző fővárosiak kritikájának középpontjába került az újratervezett promenád. Miközben sorjázott a kritika a fakivágásokat, az újrafásítás hiányát, a térkőtengert illetően, abban egyetértés mutatkozott: az újonnan kialakított, Moszkva sétány névre keresztelt partszakasz előnyére változott. A XIII. kerületi, a Dráva utca és Népfürdő utca csomópontjától induló és az Árpád hídig tartó területen korábban gazos, kavicsos, gondozatlan ösvény vezetett, ezt mostanra egy több mint egy kilométer hosszú, hét méter széles sétány váltotta fel gyalogos- és kerékpárúttal, padokkal, nyugágyakkal, aprócska játszótérrel. Az új sétány az úszó-világbajnoksághoz kapcsolódó fővárosi fejlesztési beruházások keretében valósult meg. A vadonatúj bicikliút az Árpád híd alatt csatlakozik a már meglévő kerékpárút-hálózathoz, a tervezők az Eurovelo elnevezésű, Duna menti nemzetközi kerékpárútba is bekapcsolták.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.