Üdítő köztér

/ 2017.07.19., szerda 16:17 /

A kritikusok abban egyetértenek: az új Moszkva sétány arculata üdítő változás a korábbiakhoz képest.

Még be sem fejeződtek a pesti Duna-part munkálatai, máris az urbanisták és a lakókörnyezetükért felelősséget érző fővárosiak kritikájának középpontjába került az újratervezett promenád. Miközben sorjázott a kritika a fakivágásokat, az újrafásítás hiányát, a térkőtengert illetően, abban egyetértés mutatkozott: az újonnan kialakított, Moszkva sétány névre keresztelt partszakasz előnyére változott. A XIII. kerületi, a Dráva utca és Népfürdő utca csomópontjától induló és az Árpád hídig tartó területen korábban gazos, kavicsos, gondozatlan ösvény vezetett, ezt mostanra egy több mint egy kilométer hosszú, hét méter széles sétány váltotta fel gyalogos- és kerékpárúttal, padokkal, nyugágyakkal, aprócska játszótérrel. Az új sétány az úszó-világbajnoksághoz kapcsolódó fővárosi fejlesztési beruházások keretében valósult meg. A vadonatúj bicikliút az Árpád híd alatt csatlakozik a már meglévő kerékpárút-hálózathoz, a tervezők az Eurovelo elnevezésű, Duna menti nemzetközi kerékpárútba is bekapcsolták.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.