Új városközpont Pasaréten

Megmenekült a lovarda

/ 2009.01.27., kedd 15:14 /

Fél évvel az után, hogy a pasaréti honvéd lovardát sokadik alkalommal veszni véltük, a lovassport kedvelői ismét fellélegezhetnek, ezúttal hosszabb időre. Mi több, a lovarda szomszédságába városrészközpontot tervez az önkormányzat.

Elkelt a Hűvösvölgyi úti laktanya és a hozzá tartozó Hidász utcai lovarda. A vevő egy olyan projekttársaság, melynek öt százalékban tulajdonosa a II. kerületi önkormányzat, 95 százalékban pedig az SCD Group ingatlanfejlesztő cég; ez utóbbi 6,85 milliárd forintot fizetett a 12,6 hektáros területért.

A honvéd laktanya korábban állami tulajdonban, a Honvédelmi Minisztérium kezelésében volt. Amikor a II. kerületi önkormányzat tavaly júliusban tudomást szerzett arról, hogy el akarják adni az ingatlant, úgy döntött, él elővásárlási jogával, mert a Pasarét szívében lévő terület fejlesztésében aktívan kíván részt venni. Mivel nem volt elegendő forrása a vásárláshoz, az önkormányzat elhatározta, hogy pályázati úton keres befektetőpartnert.

Láng Zsolt polgármester a Budai Látképnek elmondta: a pályázat kiírásakor feltételül szabták, hogy a befektető a területen nem építhet újabb lakóingatlanokat.

A befektetéssel egyúttal ismét megmenekült a Hidász utcai lovarda: az önkormányzat a 2,5 hektáros földterületet 99 évre használatba kapta. Nem ez volt az első mentőöv az 1933-ban épült lovardának: 1997-ben a tiltakozók egy lószállító kocsival torlaszolták el a bejáratot, így akadályozták meg, hogy a Honvédelmi Minisztérium lebontsa az épületet. 2005 végén nem lebontani, eladni készültek. Bár a hivatalos magyarázat az volt, hogy a minisztérium az adófizetők pénzéből a budai úri sport költségeit nem hajlandó tovább fizetni, a kézenfekvőbb magyarázat: az értékes telket jó pénzért (mint ma tudjuk, 6,85 milliárdért) el lehetett adni.

2005 végén úgy menekült meg a lovarda, hogy a lovassport szerelmesei, ismert sportolók, a zöldterület kedvelői és az önkormányzat összefogott: tiltakoztak, szervezkedtek, számos ismert személyiség szólalt fel a megmentéséért, végül a minisztérium öt évre adta bérbe az önkormányzatnak a földterületet, amely a lovardamentők által alapított Pasaréti Lovas Hagyományőrző Kht.-t bízta meg az üzemeltetéssel. Az addig csak a Honvéd egyesület sportolói által használt lovardát megnyitották a közönség előtt is.

Két és fél év nyugalom után tavaly nyáron megint felhők gyülekeztek a lovarda felett: mivel ma is egy helyrajzi számon van a laktanya telkével, a laktanya eladási szándéka egyúttal azt is jelentette, hogy új tulajdonosa lesz a lovarda területének is.Az önkormányzati szerepvállalásnak köszönhetően a Hidász utcai lovarda biztosan nem zár be: a 2,5 hektáros területet ingyen használja az önkormányzat, az üzemeltető pedig ugyanaz marad. A fennmaradó tízhektárnyi területből ötön egy darabig nem építkezhet a befektető: továbbra is katonai besorolás alá tartozik. Itt található a helyi védelem alatt álló egykori hadapródiskola, a Hentzi-kripta és itt húzódik egy védett fasor is. A területen az új tulajdonos köteles helyet biztosítani egy buszpályaudvarnak (ezt az SCD a föld alatt helyezné el) és a 2-es metró ide tervezett végállomásának.

Az új pasaréti városközpontban a befektető elképzelései szerint irodák, sport- és szabadidős, kulturális és idegenforgalmi létesítmények épülnek majd. Legalább két évre lesz szükség a helyi és a fővárosi szabályozási tervek módosításához és a konkrét tervek elkészítéséhez, így az első kapavágásra 2010 előtt nem kerülhet sor.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.