Új városközpont Pasaréten

Megmenekült a lovarda

/ 2009.01.27., kedd 15:14 /

Fél évvel az után, hogy a pasaréti honvéd lovardát sokadik alkalommal veszni véltük, a lovassport kedvelői ismét fellélegezhetnek, ezúttal hosszabb időre. Mi több, a lovarda szomszédságába városrészközpontot tervez az önkormányzat.

Elkelt a Hűvösvölgyi úti laktanya és a hozzá tartozó Hidász utcai lovarda. A vevő egy olyan projekttársaság, melynek öt százalékban tulajdonosa a II. kerületi önkormányzat, 95 százalékban pedig az SCD Group ingatlanfejlesztő cég; ez utóbbi 6,85 milliárd forintot fizetett a 12,6 hektáros területért.

A honvéd laktanya korábban állami tulajdonban, a Honvédelmi Minisztérium kezelésében volt. Amikor a II. kerületi önkormányzat tavaly júliusban tudomást szerzett arról, hogy el akarják adni az ingatlant, úgy döntött, él elővásárlási jogával, mert a Pasarét szívében lévő terület fejlesztésében aktívan kíván részt venni. Mivel nem volt elegendő forrása a vásárláshoz, az önkormányzat elhatározta, hogy pályázati úton keres befektetőpartnert.

Láng Zsolt polgármester a Budai Látképnek elmondta: a pályázat kiírásakor feltételül szabták, hogy a befektető a területen nem építhet újabb lakóingatlanokat.

A befektetéssel egyúttal ismét megmenekült a Hidász utcai lovarda: az önkormányzat a 2,5 hektáros földterületet 99 évre használatba kapta. Nem ez volt az első mentőöv az 1933-ban épült lovardának: 1997-ben a tiltakozók egy lószállító kocsival torlaszolták el a bejáratot, így akadályozták meg, hogy a Honvédelmi Minisztérium lebontsa az épületet. 2005 végén nem lebontani, eladni készültek. Bár a hivatalos magyarázat az volt, hogy a minisztérium az adófizetők pénzéből a budai úri sport költségeit nem hajlandó tovább fizetni, a kézenfekvőbb magyarázat: az értékes telket jó pénzért (mint ma tudjuk, 6,85 milliárdért) el lehetett adni.

2005 végén úgy menekült meg a lovarda, hogy a lovassport szerelmesei, ismert sportolók, a zöldterület kedvelői és az önkormányzat összefogott: tiltakoztak, szervezkedtek, számos ismert személyiség szólalt fel a megmentéséért, végül a minisztérium öt évre adta bérbe az önkormányzatnak a földterületet, amely a lovardamentők által alapított Pasaréti Lovas Hagyományőrző Kht.-t bízta meg az üzemeltetéssel. Az addig csak a Honvéd egyesület sportolói által használt lovardát megnyitották a közönség előtt is.

Két és fél év nyugalom után tavaly nyáron megint felhők gyülekeztek a lovarda felett: mivel ma is egy helyrajzi számon van a laktanya telkével, a laktanya eladási szándéka egyúttal azt is jelentette, hogy új tulajdonosa lesz a lovarda területének is.Az önkormányzati szerepvállalásnak köszönhetően a Hidász utcai lovarda biztosan nem zár be: a 2,5 hektáros területet ingyen használja az önkormányzat, az üzemeltető pedig ugyanaz marad. A fennmaradó tízhektárnyi területből ötön egy darabig nem építkezhet a befektető: továbbra is katonai besorolás alá tartozik. Itt található a helyi védelem alatt álló egykori hadapródiskola, a Hentzi-kripta és itt húzódik egy védett fasor is. A területen az új tulajdonos köteles helyet biztosítani egy buszpályaudvarnak (ezt az SCD a föld alatt helyezné el) és a 2-es metró ide tervezett végállomásának.

Az új pasaréti városközpontban a befektető elképzelései szerint irodák, sport- és szabadidős, kulturális és idegenforgalmi létesítmények épülnek majd. Legalább két évre lesz szükség a helyi és a fővárosi szabályozási tervek módosításához és a konkrét tervek elkészítéséhez, így az első kapavágásra 2010 előtt nem kerülhet sor.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Tóra, magyar!

A hamarosan rajtoló Kékszalagra hajók keresik legénységüket, a Balatonon pedig ötödannyi hajó sincs, mint a Boden-tavon. Összeállításunkban azt próbáltuk körüljárni, kinek és hogyan lehetséges belevágnia ebbe a sportba.

Így alakulhat át az Európai Unió

A múlt heti uniós csúcson kiderült, hogy nagy változások előtt áll az EU: a francia–német tandem szándékai szerint a megerősített eurózóna lesz a közösség új gravitációs központja. Aki kimarad, lemarad? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ezért akar a kormány lőtereket telepíteni az iskolákba

A lövészet iskolai oktatásának ötlete összefügg a hadsereg létszámhiányával, de valószínűleg ugyanúgy kevés valósul meg belőle, mint a lovaglásból vagy a mindennapos éneklésből. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért szavaz sok LMBT-személy a radikális jobboldalra?

Három európai kormányfő homoszexuális; Angliában rekordot döntött a meleg képviselők száma; szélsőjobbos alakulatok, illetve Skóciában az összes mérvadó párt élén szintén zenész áll – derül ki a csütörtöki Heti Válaszból.