Unokáink is látni fogják

/ 2013.06.20., csütörtök 15:41 /

Megmentett műemlékek, régi építészeti értékek, kevesek által ismert örökség - Ráday Mihállyal több napig kellett volna sétálnunk Erzsébetvárosban, ha azt szerettük volna, hogy minden személyes élményét elmesélje.

A Budapesti Városvédő Egyesület elnökének, Ráday Mihálynak az élete szorosan összefonódott Erzsébetvárossal, a magánéleti kötődéseken túl számos értékes épület megmentésében játszott szerepet. A Városligeti fasorban, a Park szanatóriumban született, ahonnan szülei az V. kerületi Petőfi térre vitték haza, de csak rövid időre, mert hamarosan a Vilma királyné út (később Gorkij fasor, s mára megint Városligeti fasor) 11. számú házába költöztek, Erzsébetvárosba. A Fasori Evangélikus Gimnázium elemi iskolájába íratták be, de ahogy elvégezte az első osztályt, költözniük kellett, a Belügyminisztériumnak szüksége volt az épületre, s cserébe a II. kerületben, a Szilágyi Erzsébet fasorban kaptak lakást. Ma pedig a Kissvábhegyen él, de ha külföldi vendégei azt kérik, mutassa meg nekik Budapestet, akkor ezen a rendhagyó városismertető sétán előkelő helyet foglalnak el a VII. kerület helyszínei. "Ennek a városrésznek van mit megmutatni magából" - állítja Ráday Mihály a Városligeti fasorban, amikor a helyszínen próbálja felidézni, milyen is volt a házuk, amikor ő itt élt. "Egész életemet végigkíséri, hogy az épületeket, amelyekhez személyesen kötődöm, vagy lebontották, vagy a felismerhetetlenségig átépítették" - meséli.

Talán ennek tudható be, hogy televíziós szerkesztőként, operatőrként a kulturális örökség megmentése érdekelte. Unokáink sem fogják látni című műsorának köszönhetően még ma is hívják határon belülre és kívülre előadásokat tartani. Elhagyva a fasori gimnáziumot, a Bajza utcán megyünk tovább, mert Ráday Mihály szeretné megmutatni az üvegművészet fellegvárát, a Róth Miksa-emlékházat a Nefelejcs utcában. "Mindenki tudja, hogy ő készítette a Parlament, a Gresham-palota, a Zeneakadémia üvegablakait" - mondja művészettörténész végzettségű kísérőnk, aki személyesen járt közbe, hogy a Róth-ház ne jusson ebek harmincadjára. A rendszerváltás előtt történt, hosszas győzködés után sikerült rábeszélnie Róth három gyermekét: hagyják a házat a VII. kerületre. "Csiha Judit volt a tanácselnök, elértem, hogy adjon egymillió forintot."

Visszatérünk a "kerülethatárra", a Városligeti fasorba, hogy annak folytatásában, a Király utcában mehessünk tovább. A 71-es számú házon emléktábla jelzi, hogy itt működött a Király Színház, az udvarán még megvan a színpad egy része. Az utca túloldala már a VI. kerület, innen nem messze, az Eötvös utca 10.-ben volt tizenöt éven át a Budapesti Városvédő Egyesület székhelye.

A Nagykörút-Király utca sarkán teszünk egy kis kitérőt a Royal szálló felé, de nem csak azért, hogy Ráday Mihály elmesélhesse azt a szerinte fonák helyzetet, hogy ingatlanfejlesztők tartottak itt nemrég műemlékes konferenciát. Persze, hogy az volt a fő témájuk, hogy még lazábbra kellene venni a műemlékes jogszabályokat. Hogy itt gyűltek össze, annak oka, hogy a Royal szálló átépítése sikertörténet: ma is úgy néz ki, mint egy régi szálloda. De kevesen tudják, miért. "Amikor jött egy kanadai befektető, és kiderült, hogy az 1896-ban átadott épület helyén irodaházat akar kialakítani, berohantam a műemlékvédelmi hivatalba, és egy nap alatt műemlékké nyilváníttattam a báltermét és a homlokzatát. Aztán Marosi Miklós építész az új részeket tökéletesen igazította a régihez" - meséli. Ráday Mihálynak köszönhető az is, hogy a szállónak saját fürdője lett, ő ajánlotta az Erzsébet körút 51-es számú ház udvarán elfeledett Körúti Fürdőt a befektető figyelmébe. "Eltátotta a száját, és megcsinálta" - nevet ma a régi történeten.

Vissza a Király utcára, de már a következő sarkon újabb személyes emlék következik. "Ha itt most besétálnánk a Kertész utcán, a Fészek Művészklubhoz érnénk. Sűrűn jártam oda, apám, Ráday Imre színész rendszeresen ott ultizott a barátaival."

Sok híres embernek volt köze a környékhez, Seress Rezső az Akácfa utcai Kispipában játszott, Krúdy Gyula pedig itt lakott egy darabig, a Csányi utca sarkán, ezt emléktábla is jelzi.

Valamikor nagyon nyüzsgő, mozgalmas hely volt a Király utca, régi fényképeken látszik a hatalmas élet. És persze valaha egységes volt, majd Terézváros egy részét átkeresztelték Erzsébetvárosra. "Ettől a Király utca se nem fejlődési határ, se nem stílushatár. Ez egy mesterséges választóvonal" - állítja Ráday Mihály. Szerinte Budapest a fénykorában éppen az egyesítéstől volt nagy, és nem csak méreteiben.

"Ma a körút vagy a rakpartok különböző szakaszai más-más irányítás alá tartoznak, mindenki állíthat szobrot, és akár minden kerületben lehet Mansfeld Péter utca, éppúgy, mint a szocializmus idején Tanácsköztársaság utca vagy Lenin út. Mi több, az V. kerület bizonyos helyeken megengedné, hogy ráépítsenek még műemlék épületekre is, így a Landerer-Heckenast nyomdára a Kossuth Lajos utca-Szép utca sarkán - abszurd, hogy ez kerületi hatáskör.

"Vagyis a város épp ellenkező irányba fejlődik, mint amikor nagy volt" - mondja Ráday. Szerinte vissza kéne állítani az Andrássy Gyula által 1870-ben létrehozott Fővárosi Közmunkák Tanácsát - mely a nevével ellentétben nem csupán munkáról szólt, hanem döntéshozatalról. Közösen kéne most is dönteni például építési, szoborállítás, utcaelnevezési ügyekben.

Közben a Király utca 25., 27., 29. szám alatti klasszicista stílusú házakhoz érünk, amelyek öt évvel ezelőtt sűrűn szerepeltek az újsághírekben.

A középső ház kovácsoltvas erkélyrácsán a Zur Stadt Pest felirat jelzi, hogy valaha itt működött a Pest Városához nevű vendéglő. Ráday Mihály szerint meg kellene menteni az ilyen keretes beépítésű házakat, amelyekben intim belső udvarok vannak. "Ha Amerikából vagy más országból vendégem jön, és kalauzolást kér, az ilyen típusú házaktól el van ájulva" - mondja.

Megérkezünk a Király utca 9.-be, és nem csak azért, mert Ráday Mihály tavaly ilyenkor itt ünnepelte a 70. születésnapját, hanem mert itt kiváló példát láthatunk ara, hogyan kell egy több mint kétszáz éves műemlék házat felújítani. Senki nem akarta a régi házat elbontani, bővíteni, egyszerűen csak helyreállították a szép és stílusos régit, és ez olyan jól sikerült, hogy a minőségi munka a Podmaniczky- és Kós Károly-díjat is kiérdemelte.

Átsétálunk a Madách térre, ami különösen fontos Ráday Mihály számára, hiszen nemrég ő is részt vett annak a zsűrinek a munkájában, amely a VII. kerületi önkormányzat felkérésére elbírálta a Madách tér átépítésére érkezett pályázatokat. Ráadásul jelképes ez az erzsébetvárosi helyszín amiatt is, mert itt volt a Fővárosi Közmunkák Tanácsának utolsó székháza is. Az FKT címere és három betűje ma is ott van a Madách tér épületívén. Ráday Mihály sajnálja, hogy pénzhiány miatt végül nem épül a Károly körút egyik oldala alá sem mélygarázs. Szerinte nem lehet másképp a városba életet lehelni, csak ha lehetővé tesszük a megközelítését föld alatti parkolók építésével. Számos üres üzlet van Erzsébetvárosban is, például a Rákóczi úton, tönkremenésükhöz hozzájárult, hogy Budapest belterületén hatalmas bevásárlóközpontok épülhettek. S ha már ez történt, akkor ösztönzést kéne adni az üzlettulajdonosoknak az újranyitáshoz, hogy ne legyen kihalt ez a rész. A városban ugyanis Ráday Mihály szerint sétálni kell, sétálni meg akkor fogunk, ha vannak üzletek, és ha meg tudjuk a helyszínt közelíteni autóval is. De ma nem tudjuk. Az V. kerületben majdnem minden utca le van zárva. Jó lehet ez az ott élőknek, ők ugyanis behajthatnak. De mi van akkor, ha a VI. és a VII. kerületi önkormányzat is lezárja az összes utcáját?

Egy VII. kerületi kiruccanásból nem lehet kihagyni az itt lévő három zsinagógát, így mi is elindulunk a Rumbach Sebestyén utcába. "Mint tudjuk, a bécsi szecessziós építészet egyik legnagyobb mestere, Otto Wagner tervezte, nemzetközi építészeti szempontból is fontos ház, mindenképpen be kellene fejezni a felújítását, mert turisztikai célpont lehetne." A Kazinczy utcai zsinagóga idegenforgalmi vonzerejét az növeli, hogy a környezetét nemrég felújították, s mellette van az Elektrotechnikai Múzeum, na és a híres erzsébetvárosi romkocsmák. "Aki Magyarországra jön, az akarja látni Európa legnagyobb zsinagógáját is, ez pedig a Dohány utcai" - mondja. A Dohány utcán egyéb nevezetességek is vannak, így az egykori Hungária fürdő, amelyben ma a négycsillagos Continental Hotel Zara működik. Ugyanaz a történet játszódott le, mint a Royal szállónál - meséli Ráday Mihály a 42-44. számú ház előtt. A korábbi tulajdonos "befektető" folyamatosan abban volt érdekelt, hogy beengedje a hajléktalant, aki eltüzeli a parkettát, hogy az épület pusztuljon, s így a VII. kerületi önkormányzat időnként kiadjon egy határozatot, hogy mely épületrészeket kell lebontani, mert életveszélyessé váltak, így lassan fogyott a Klauzál utca-Nyár utca-Dohány utca közötti területen lévő három ház. "Szerencsére jött egy új beruházó, aki megvette a maradékot, megcsináltatta. Igyekeztem segíteni régi fényképeimmel, a házból mentett csempék, mozaikok, üvegek átadásával is. Az új uszoda a tetőre épült, a Citadellát is látni" - mondja. Szerinte ma a város három legjobban menő szállodája a Royal, a Hotel Continental és a Gresham, tehát azok, amelyeknek stílusuk, hangulatuk és történetük van. "Ma már nem lenne hova fordulni az ilyen épületek megvédésére" - vélekedik.

S hogy a felsoroltakon kívül mit mutatna meg még a VII. kerületből egy külföldinek? "A Fasori és a Rózsák terei templomot, mert színes üvegeik helyreállításához sikerült pénzt szereznem. Szívesen megmutatnám a körúton az egykori Horizont mozit, a Rákóczi úton volt Extra áruházat és a Károly körúti Belvárosi Színházat." Szerinte a meglévő értékeket kellene megmenteni, karbantartani. Nem kell mindent kicserélni, mert attól lesz lokálpatrióta az ember, ha van öröksége.

"Nagyon fontos lenne, hogy a kerületi polgármesterek összefogjanak" - mondja búcsúzóul Ráday Mihály, azt remélve, hogy sétálós cikkünkbe ez a kis kívánság még belefér. S aztán megy tovább, más helyszínekre, más kerületekbe, más városokba, hogy örökségünk megőrzésének fontosságáról beszéljen. Hátha lesz valaki, aki meghallja.

Rosta

Rosta legközelebb hétfőn 8 órától.

„Karafiáth Orsolya vagyok, alkoholista, nem iszom”

Magkapó őszinteséggel vallott súlyos szenvedélybetegségéről a liberális Karafiáth Orsolya a Képmás című konzervatív-keresztény családmagazinban. Az extravagáns költőnőt továbbra sem kell feltétlenül szeretni, története azonban tanulságos.