Utca, házszám

/ 2013.11.14., csütörtök 15:54 /

Aki erre téved, olyan helyen jár, ami éppúgy különbözik a többitől, mint egyik utca és házszám a másiktól.

A Margit utca 9.-nek is saját, de értő kézzel formált karaktere van. Az utcára keresztirányban álló, földszintes kis házakkal határolt udvarban nemrég önellátó művészeti műhely nyílt. A házikókat sötétszürkére mázolták, a köztük lévő helyeket pedig bontott téglával, kis teraszokkal, falábakon álló féltetőkkel beépítették. A szándékosan komorrá tett utcai homlokzatok között üde látvány fogadja azt, aki bepillant: a természetes anyagok, a fehérre mázolt asztalok, a kiszolgálópult mögött található áruda színes portékái és a telekről a Gül Baba türbéjéhez vezető sétány képe együtt bírnak rá arra, hogy tényleg betérjünk. Az udvar két szélén álló féltetőket szokatlan szerkesztésű, egyedi fatartók támasztják, a galériára lebegő falépcsőn mehetünk fel. Kreatív ötlet a tetők fedése is: cserép helyett a szarufák felett csak fehér ponyvát találunk, amit lécekkel szorítottak le. Mindenen érződik a pénzhiány, amit fantáziával pótoltak. Az alkotótérként is működő, közösségi munkával felépült helyszínen minden építészeti ötlet a kellemessé tett pillanatról, egyúttal az ideiglenességről szól - ahogy remélhetőleg a telek végében felgyűlt lom is. A Margit utca 9. nem egy újabb karakter a romkocsmák rikító csoportjában. Az itt megvalósult kezdeményezés társadalmi és egyúttal építészeti jelenség is, amit érdemes érteni. A környék régi-új, értékes és időtálló házai között átmeneti jelleggel helyet foglaló vendég ő, ősrégi és magától értetődő üzenetet hordoz közösségről, fiatalságról, kreativitásról.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.