Útközben

/ 2016.01.27., szerda 15:59 /

Szürkült már, mikor földön járó, alkalmi turistaként a Palotanegyedbe értem. Kezemben egy kis cetlin a felsorolás, hogy miket szeretnék megnézni az Európa Belvárosa Programok és a Tér_Köz pályázat segítségével az utóbbi évtizedben megvalósult fejlesztésekből.

Az érdekelt, hogy a szakmailag vitathatatlanul eredményes, önkormányzati szervezésű, civilekkel való összefogáson alapuló fejlesztés hatása mennyire érzékelhető. 22 eklektikus és szecessziós palota felújítása, belső udvar program, utcaszakaszok rendbetétele, új utcabútorok, dézsába ültetett fák, ifjúsági ház, sőt még egy kutyafuttató is szerepelt a listámon. Útközben magasra tettem a lécet, magamban felidéztem Bécset, a hasonló korú épületállománnyal bíró belvárosi részeket.

Kicsiny sétám során láttam olyan utcaszakaszt, ahol szinte már csak a történeti bukét jelentette a felújítatlan szomszéd ház, de olyat is, ahol a rossz homlokzatú utcasorban ékes példaként tündökölt a nemrég felújított épület. Jártam díszburkolatos, széles járdájú utcákban, ahol rendeltetésszerűen használták az ülőpadokat rendezett öltözékű emberek. Máshol leléptem a szűk járdáról a töredezett aszfaltú úton sűrűn parkoló autók közé, hogy ne zavarjam a kapualjat elfoglaló hajléktalanok nyugalmát. Megsajnáltam a Gutenberg tér közepén lévő játszóteret, amiért kerítéssel kellett körbevenni, de örültem a Gyulai Pál utcai kutyafuttató körbekerített kialakításának. A Pollack Mihály téren megállapítottam, hogy jók ugyan az utcabútorok és a dézsás fák is, de egymáshoz nem igazán illenek.

Útközben volt a kedvem fenn és lenn is, de közben megéreztem valamit abból, hogy mi a cél: ha nem lesz is dolgom errefelé, később akkor is visszajövök még.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.