Választott amerikai

/ 2018.02.21., szerda 16:27 /

Élete végéig kötődött Magyarországhoz, de választott amerikainak tartotta magát. Születésének 90. évfordulóján szobrot avattak a Vizafogón Tom Lantos emlékére.

Két évvel ezelőtt adták át a Vizafogón a Tom Lantos sétányt, a politikus egykori iskolájával, a Berzsenyi Dániel Gimnáziummal szemközt. Február 1-jén újabb avatásra került sor a sétányon: elkészült Tom Lantos köztéri szobra. Az ünnepségen a kerület vezetőin, az érdeklődőkön kívül a Lantos család számos tagja is megjelent. Kennedy elnököt idézve David Kostelancik, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője megemlítette: „Egy nép nem csak arról ismerszik meg, hogy milyen embereket termel ki magából, hanem arról is, hogy milyen embereket tisztel, milyen emberek emlékét őrzi.” Mint mondta, meggyőződése, hogy Tom Lantos munkásságától jobb lett a világ. Joseph Biden szenátor, korábbi alelnök videoüzenetében méltatta hajdani mesterét, barátját. Anette Lantos, a politikus özvegye köszönetet mondott férje emlékének ápolásáért.

Tom Lantos 1928. február 1-jén született Budapesten, zsidó család gyermekeként. A Berzsenyi gimnáziumba járt 1938 és 1946 között, majd 18 éves korában amerikai ösztöndíjjal került az USA-ba. A washingtoni, majd a kaliforniai Berkley Egyetemen közgazdaságtant tanult, 1953-ban doktori fokozatot szerzett. „Választott amerikai” – így emlegette magát. 1981-től egészen haláláig az Egyesült Államok Kongresszusának demokrata párti képviselője volt, de mindvégig érdeklődéssel követte a magyarországi eseményeket is. A ’80-as években felszólalt az erdélyi magyarok érdekében, később, a Beneš-dekrétumok megerősítésekor a felvidéki magyarok jogaiért. Neki köszönhető, hogy 1990. március 15-én a Capitoliumon szobrot állítottak Kossuth Lajosnak. 2008-ban bekövetkezett halála óta Budapesten emléktábla jelezte egykori lakhelyét a Szent István park 25. szám alatt.

A most felállított emlékmű Yengibarian Mamikon szobrászművész alkotása. A padon ülő politikus alakja mellé a család kifejezett kérésére kerültek oda Tom Lantos kedvenc kutyáinak, Giginek és Mackónak a szobrai.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.