Választott amerikai

/ 2018.02.21., szerda 16:27 /

Élete végéig kötődött Magyarországhoz, de választott amerikainak tartotta magát. Születésének 90. évfordulóján szobrot avattak a Vizafogón Tom Lantos emlékére.

Két évvel ezelőtt adták át a Vizafogón a Tom Lantos sétányt, a politikus egykori iskolájával, a Berzsenyi Dániel Gimnáziummal szemközt. Február 1-jén újabb avatásra került sor a sétányon: elkészült Tom Lantos köztéri szobra. Az ünnepségen a kerület vezetőin, az érdeklődőkön kívül a Lantos család számos tagja is megjelent. Kennedy elnököt idézve David Kostelancik, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője megemlítette: „Egy nép nem csak arról ismerszik meg, hogy milyen embereket termel ki magából, hanem arról is, hogy milyen embereket tisztel, milyen emberek emlékét őrzi.” Mint mondta, meggyőződése, hogy Tom Lantos munkásságától jobb lett a világ. Joseph Biden szenátor, korábbi alelnök videoüzenetében méltatta hajdani mesterét, barátját. Anette Lantos, a politikus özvegye köszönetet mondott férje emlékének ápolásáért.

Tom Lantos 1928. február 1-jén született Budapesten, zsidó család gyermekeként. A Berzsenyi gimnáziumba járt 1938 és 1946 között, majd 18 éves korában amerikai ösztöndíjjal került az USA-ba. A washingtoni, majd a kaliforniai Berkley Egyetemen közgazdaságtant tanult, 1953-ban doktori fokozatot szerzett. „Választott amerikai” – így emlegette magát. 1981-től egészen haláláig az Egyesült Államok Kongresszusának demokrata párti képviselője volt, de mindvégig érdeklődéssel követte a magyarországi eseményeket is. A ’80-as években felszólalt az erdélyi magyarok érdekében, később, a Beneš-dekrétumok megerősítésekor a felvidéki magyarok jogaiért. Neki köszönhető, hogy 1990. március 15-én a Capitoliumon szobrot állítottak Kossuth Lajosnak. 2008-ban bekövetkezett halála óta Budapesten emléktábla jelezte egykori lakhelyét a Szent István park 25. szám alatt.

A most felállított emlékmű Yengibarian Mamikon szobrászművész alkotása. A padon ülő politikus alakja mellé a család kifejezett kérésére kerültek oda Tom Lantos kedvenc kutyáinak, Giginek és Mackónak a szobrai.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.