valasz.hu/pest_budai_latkep/kalvinista-memento-103464

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/kalvinista-memento-103464

Választott amerikai

/ 2018.02.21., szerda 16:27 /

Élete végéig kötődött Magyarországhoz, de választott amerikainak tartotta magát. Születésének 90. évfordulóján szobrot avattak a Vizafogón Tom Lantos emlékére.

Két évvel ezelőtt adták át a Vizafogón a Tom Lantos sétányt, a politikus egykori iskolájával, a Berzsenyi Dániel Gimnáziummal szemközt. Február 1-jén újabb avatásra került sor a sétányon: elkészült Tom Lantos köztéri szobra. Az ünnepségen a kerület vezetőin, az érdeklődőkön kívül a Lantos család számos tagja is megjelent. Kennedy elnököt idézve David Kostelancik, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője megemlítette: „Egy nép nem csak arról ismerszik meg, hogy milyen embereket termel ki magából, hanem arról is, hogy milyen embereket tisztel, milyen emberek emlékét őrzi.” Mint mondta, meggyőződése, hogy Tom Lantos munkásságától jobb lett a világ. Joseph Biden szenátor, korábbi alelnök videoüzenetében méltatta hajdani mesterét, barátját. Anette Lantos, a politikus özvegye köszönetet mondott férje emlékének ápolásáért.

Tom Lantos 1928. február 1-jén született Budapesten, zsidó család gyermekeként. A Berzsenyi gimnáziumba járt 1938 és 1946 között, majd 18 éves korában amerikai ösztöndíjjal került az USA-ba. A washingtoni, majd a kaliforniai Berkley Egyetemen közgazdaságtant tanult, 1953-ban doktori fokozatot szerzett. „Választott amerikai” – így emlegette magát. 1981-től egészen haláláig az Egyesült Államok Kongresszusának demokrata párti képviselője volt, de mindvégig érdeklődéssel követte a magyarországi eseményeket is. A ’80-as években felszólalt az erdélyi magyarok érdekében, később, a Beneš-dekrétumok megerősítésekor a felvidéki magyarok jogaiért. Neki köszönhető, hogy 1990. március 15-én a Capitoliumon szobrot állítottak Kossuth Lajosnak. 2008-ban bekövetkezett halála óta Budapesten emléktábla jelezte egykori lakhelyét a Szent István park 25. szám alatt.

A most felállított emlékmű Yengibarian Mamikon szobrászművész alkotása. A padon ülő politikus alakja mellé a család kifejezett kérésére kerültek oda Tom Lantos kedvenc kutyáinak, Giginek és Mackónak a szobrai.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.