Városmajori angyalok

/ 2014.01.30., csütörtök 15:25 /

Junior Prima díjat kapott decemberben a Városmajori Gimnázium Angelica Leánykara. Gráf Zsuzsanna, a kórus alapító karnagya elmondta: a hagyományos értékek megőrzését tekinti a legfontosabb feladatának.

- A karácsonyi iskolai koncerten a hazai kulturális élet olyan kiválóságai jelentek meg, mint Kodály Zoltánné, Jókai Anna, Vigh Andrea, Kocsár Miklós, Batta András és Nemes László.

- Talán szakmai életem legszebb pillanatait éltem át, amikor az Öregisten, Nagyisten című kompozíció szerzőpárosa, Kocsár Miklós és Jókai Anna egyszerre hallgatta előadásunkban a darabot. Az, hogy Kodály Zoltánné és a többi felsorolt kiválóság megtisztelt a jelenlétével minket, nyilván annak köszönhető, hogy régóta figyelik a kórus munkáját, és tudják, hogy ebben a műhelyben a hagyományos értékek hűséges megőrzésén és hiteles továbbvitelén dolgozunk.

- A nyár óta eltelt időszak valóságos diadalút volt a kórus számára.

- Ez a szép időszak az én márciusban átvett Bartók-Pásztory-díjammal kezdődött. Kivételes megtiszteltetés volt számunkra a Junior Prima díj, hiszen mi vagyunk az első kórus, amelyik ezt az elismerést megkapta. Nyáron a kecskeméti Kodály Világszimpózium vendégei voltunk, ahol mi adtuk a nyitó hangversenyt. Ősszel a BMC-ben Kocsár-Britten-hangversenyt adtunk a Filharmónia rendezésében, azután Párizsban három nap alatt négy önálló koncertünk volt, ebből kettő a Notre- Dame-ban. A Parlament Vadásztermében pedig felejthetetlen karácsonyi hangversenyt adtunk.

- "Már az első megszólalás pillanata is gyönyörűséget jelentett a hallgató számára: ilyen homogén, kiegyenlített, kulturált, erőlködés nélkül is szárnyalóan erőteljes női kari hangzást nem mindennap lehet hallani" - írta a Muzsika kritikusa a BMC-beli koncert kapcsán. Hogy sikerült ilyen kivételes hangzást megteremteni?

- Már lassan 25 éve alakítom, formálom a kórust. A tagok tizennégy évesen kerülnek a kórusba, s a többségük érettségi után is velünk marad; így szép számban vannak köztünk, akiknek az érettebb énekhangja a friss, fiatal hangokkal ötvözve egészen különleges színskálát ad ki. Ennek az adottságnak a hangsúlyait, arányait törekszem kiaknázni.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.