Városmajori angyalok

/ 2014.01.30., csütörtök 15:25 /

Junior Prima díjat kapott decemberben a Városmajori Gimnázium Angelica Leánykara. Gráf Zsuzsanna, a kórus alapító karnagya elmondta: a hagyományos értékek megőrzését tekinti a legfontosabb feladatának.

- A karácsonyi iskolai koncerten a hazai kulturális élet olyan kiválóságai jelentek meg, mint Kodály Zoltánné, Jókai Anna, Vigh Andrea, Kocsár Miklós, Batta András és Nemes László.

- Talán szakmai életem legszebb pillanatait éltem át, amikor az Öregisten, Nagyisten című kompozíció szerzőpárosa, Kocsár Miklós és Jókai Anna egyszerre hallgatta előadásunkban a darabot. Az, hogy Kodály Zoltánné és a többi felsorolt kiválóság megtisztelt a jelenlétével minket, nyilván annak köszönhető, hogy régóta figyelik a kórus munkáját, és tudják, hogy ebben a műhelyben a hagyományos értékek hűséges megőrzésén és hiteles továbbvitelén dolgozunk.

- A nyár óta eltelt időszak valóságos diadalút volt a kórus számára.

- Ez a szép időszak az én márciusban átvett Bartók-Pásztory-díjammal kezdődött. Kivételes megtiszteltetés volt számunkra a Junior Prima díj, hiszen mi vagyunk az első kórus, amelyik ezt az elismerést megkapta. Nyáron a kecskeméti Kodály Világszimpózium vendégei voltunk, ahol mi adtuk a nyitó hangversenyt. Ősszel a BMC-ben Kocsár-Britten-hangversenyt adtunk a Filharmónia rendezésében, azután Párizsban három nap alatt négy önálló koncertünk volt, ebből kettő a Notre- Dame-ban. A Parlament Vadásztermében pedig felejthetetlen karácsonyi hangversenyt adtunk.

- "Már az első megszólalás pillanata is gyönyörűséget jelentett a hallgató számára: ilyen homogén, kiegyenlített, kulturált, erőlködés nélkül is szárnyalóan erőteljes női kari hangzást nem mindennap lehet hallani" - írta a Muzsika kritikusa a BMC-beli koncert kapcsán. Hogy sikerült ilyen kivételes hangzást megteremteni?

- Már lassan 25 éve alakítom, formálom a kórust. A tagok tizennégy évesen kerülnek a kórusba, s a többségük érettségi után is velünk marad; így szép számban vannak köztünk, akiknek az érettebb énekhangja a friss, fiatal hangokkal ötvözve egészen különleges színskálát ad ki. Ennek az adottságnak a hangsúlyait, arányait törekszem kiaknázni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.