valasz.hu/pest_budai_latkep/muvesztitkok-47193

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/muvesztitkok-47193

Velocipéddel a Duna mentén

/ 2017.07.19., szerda 16:23 /

Minden történelmi periódusnak megvannak az adott korszak hangulatát felidéző szavai. Ha azt mondjuk, velocipéd, lelki szemeink előtt alighanem kackiás bajszú, csíkos sportzakóba bújt férfiak jelennek meg, akik próbálnak fennmaradni az óriási kerék és kisebb párja alkotta furcsa biciklin.

És nem is tévedünk sokat: a XIX. század 70–80-as éveiben a testedzést kedvelő polgárok egyik legkedvesebb mulatsága volt e furcsa bicikliős használata. A velocipédet a francia Eugéne Meyer találta fel, az eszközt aztán a biciklisport egyik alapítóatyjának tartott brit James Starley tökéletesítette: az első kereket megnövelte a nagyobb sebességért. Bár a velocipéd nagy ügyességet követelt és nem ártott a fájdalomtűrő képesség (a kezdők óriásikat eshettek), az eszköz gyorsan népszerű lett. Olyannyira, hogy Angliában versenyeket is rendeztek, amelyek során a velocipédes arszlánok nemcsak egymással, hanem lovasokkal, lovas kocsikkal is versenyeztek. Noha e korai bicikli népszerűségének a drótszamár átalakításával vége lett, a hőskorszakra máig emlékeznek. Például Hidvégi-Üstös Pál, aki június végén indulva egy 150 éves velocipéddel tekeri végig a Duna magyarországi szakaszának mindkét oldalát. Az ultrasportoló a 12 napos, 750 km-es túrával a folyó védelmének fontosságára szeretné felhívni a figyelmet.

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.