Velocipéddel a Duna mentén

/ 2017.07.19., szerda 16:23 /

Minden történelmi periódusnak megvannak az adott korszak hangulatát felidéző szavai. Ha azt mondjuk, velocipéd, lelki szemeink előtt alighanem kackiás bajszú, csíkos sportzakóba bújt férfiak jelennek meg, akik próbálnak fennmaradni az óriási kerék és kisebb párja alkotta furcsa biciklin.

És nem is tévedünk sokat: a XIX. század 70–80-as éveiben a testedzést kedvelő polgárok egyik legkedvesebb mulatsága volt e furcsa bicikliős használata. A velocipédet a francia Eugéne Meyer találta fel, az eszközt aztán a biciklisport egyik alapítóatyjának tartott brit James Starley tökéletesítette: az első kereket megnövelte a nagyobb sebességért. Bár a velocipéd nagy ügyességet követelt és nem ártott a fájdalomtűrő képesség (a kezdők óriásikat eshettek), az eszköz gyorsan népszerű lett. Olyannyira, hogy Angliában versenyeket is rendeztek, amelyek során a velocipédes arszlánok nemcsak egymással, hanem lovasokkal, lovas kocsikkal is versenyeztek. Noha e korai bicikli népszerűségének a drótszamár átalakításával vége lett, a hőskorszakra máig emlékeznek. Például Hidvégi-Üstös Pál, aki június végén indulva egy 150 éves velocipéddel tekeri végig a Duna magyarországi szakaszának mindkét oldalát. Az ultrasportoló a 12 napos, 750 km-es túrával a folyó védelmének fontosságára szeretné felhívni a figyelmet.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kettészakadhat az Európai Unió

Ostobaság az EU elképzelése, hogy a vitás kérdéseket a visegrádi országok számára kifizetendő támogatások csorbításával rendezné – állítja Lubomír Zaorálek. A cseh külügyminiszter nem zárja ki, hogy az EU kettészakad. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Gulyás Gergely: „Ilyen diktatúrát kívánok mindenkinek!”

Nem tudja, nyertünk-e bármit is a CEU-üggyel, s amikor állami cégeknél a prémium megközelíti az éves fizetést, az elfogadhatatlan – mondja Gulyás Gergely. A Fidesz alelnöke szerint nem szabad felülniük a téves látszatnak, hogy a mutyiügyek következmények nélkül maradnak. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.