Virágos Budapest

/ 2017.06.07., szerda 18:11 /

Az elmúlt hetekben valósággal kivirultak a főváros parkjai, javában zajlik ugyanis a növények telepítése. Az egynyári virágok azonban nemcsak szépek, hanem jelentéssel is bírnak: több olyan park is van, ahol a kompozíciók fontos eseményre hívják fel a figyelmet.

Az, hogy egynyári virágokból különféle virágkompozíciókat lehet kialakítani, már régóta ismert dolog, nem csoda hát, ha az utóbbi 100-150 igen mozgalmas évben a virágokat itthon a legkülönbözőbb üzenetek közvetítésére használták a millenniumi ünnepségektől kezdve a trianoni országvesztés megjelenítésén át az államszocializmus vöröscsillagos-május elsejés alkotásaiig. A virágok ugyanis – bármit formáznak belőlük – sosem kérdeznek, viszont mindig díszítenek, és szebbé varázsolják a városi környezetet, amely nélkülük jóval sivárabb lenne. Idén a főváros több olyan alkotással is gazdagodott, amely önmagában is értéket képvisel, üzenetét ismerve azonban világossá válik: valóban történelmi eseményre hívja fel a figyelmet. Egy ilyen alkotás a Margit-szigeti Centenáriumi emlékmű körüli, több mint 7500 virágból megformázott vb-logó, amely Magyarország eddigi legnagyobb sporteseményének, a vizes világbajnokságnak az emblémáját rajzolja ki.

A másik érdekes alkotás a Boráros tér szomszédságában található, és a Főkert által meghirdetett egynyári virágtervező pályázat egyik győztesének elképzeléseit valósítja meg. Az esztergomi diáklányt, Dezső Viktóriát az Arany János-emlékév kapcsán Ágnes asszony balladája ihlette meg: a kompozíció az ő rajza alapján készült el.

A virágágyások Budapesten ma megszokott látványnak számítanak, a közparkokban ugyanis már a XIX. század óta rendszeresen ültetnek egynyári és évelő virágokat. A legnagyobb feladat természetesen a kiegyezéssel egyidős, idén 150 éves Főkertre hárul, hiszen a 338 helyszínen lévő majdnem 5,9 millió m2-nyi parkfelület gondozása nem kis feladat. A modern parkfenntartás gyökerei az 1800-as évekig nyúlnak vissza, az ekkor kezdődő döbbenetes ütemű városátalakítás ugyanis nemcsak a máig meghatározó városszerkezetet hozta létre, hanem a köztéri parkok kultúráját is. A városi embert ekkortól kezdve vette körül egyre több, gondosan kreált park, amelyek létrehozásában a főváros kertészeinek mindig oroszlánrésze volt.

S nincs ez másképp ma sem, idén például csak a Főkert majd 600 ezer egy- és kétnyári virágot ültet ki a parkokba, miközben folytatódik a tavaly megkezdett „10 000 új fát Budapestre! ” program is, amelynek már számos helyen láthatók az eredményei. A programot hirdető fehér szalagot városszerte sok fiatal fán látni, ami azt jelzi, hogy a mesés virágkompozíciókkal együtt az utóbbi évtizedekben némileg elhanyagolt fővárosi faállomány is új életre kelhet.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

„Siralmas” – itt a Fidesz által beígért elszámoltatás teljes mérlege

Az Andrássy úti palotaper ítélethirdetésével, majd Kocsis István volt MVM-vezér múlt heti felmentésével lényegében lezárult a Fidesz által beígért elszámoltatás. Az egykori célszemélyek közül mára többen NER-barátokká váltak. Nagy elszámoltatási mérleg a március 15-i ünnep miatt már szerdán megjelenő Heti Válaszban.

Sokan ezért álltak sorba március 15-én

Gipszmásolatok kiállítóhelyének szánták, majd raktár lett, ahová földi halandó több mint 70 éve nem tehette be a lábát. A Szépművészeti Múzeum átfogó felújításának köszönhetően most újra régi pompájában ragyog a Román Csarnok, amely március 15-étől húsvétig ingyenesen látogatható. Csarnoktörténet a friss Heti Válaszban.

Ezért szeretik jobban Ferenc pápát a harmadik világban, mint Nyugaton

Dél-Amerikától Afrikáig több földrészen élt, tanult vagy tanított. Most Rómában a Pápai Gergely Egyetemen oktat teológiát. A március 15-i ünnep miatt már ma megjelenő Heti Válaszban nagyinterjút olvashat Patsch Ferenc jezsuita szerzetessel a 2013. március 13-án megválasztott Ferenc pápa öt évéről.