Virágos Budapest

/ 2017.06.07., szerda 18:11 /

Az elmúlt hetekben valósággal kivirultak a főváros parkjai, javában zajlik ugyanis a növények telepítése. Az egynyári virágok azonban nemcsak szépek, hanem jelentéssel is bírnak: több olyan park is van, ahol a kompozíciók fontos eseményre hívják fel a figyelmet.

Az, hogy egynyári virágokból különféle virágkompozíciókat lehet kialakítani, már régóta ismert dolog, nem csoda hát, ha az utóbbi 100-150 igen mozgalmas évben a virágokat itthon a legkülönbözőbb üzenetek közvetítésére használták a millenniumi ünnepségektől kezdve a trianoni országvesztés megjelenítésén át az államszocializmus vöröscsillagos-május elsejés alkotásaiig. A virágok ugyanis – bármit formáznak belőlük – sosem kérdeznek, viszont mindig díszítenek, és szebbé varázsolják a városi környezetet, amely nélkülük jóval sivárabb lenne. Idén a főváros több olyan alkotással is gazdagodott, amely önmagában is értéket képvisel, üzenetét ismerve azonban világossá válik: valóban történelmi eseményre hívja fel a figyelmet. Egy ilyen alkotás a Margit-szigeti Centenáriumi emlékmű körüli, több mint 7500 virágból megformázott vb-logó, amely Magyarország eddigi legnagyobb sporteseményének, a vizes világbajnokságnak az emblémáját rajzolja ki.

A másik érdekes alkotás a Boráros tér szomszédságában található, és a Főkert által meghirdetett egynyári virágtervező pályázat egyik győztesének elképzeléseit valósítja meg. Az esztergomi diáklányt, Dezső Viktóriát az Arany János-emlékév kapcsán Ágnes asszony balladája ihlette meg: a kompozíció az ő rajza alapján készült el.

A virágágyások Budapesten ma megszokott látványnak számítanak, a közparkokban ugyanis már a XIX. század óta rendszeresen ültetnek egynyári és évelő virágokat. A legnagyobb feladat természetesen a kiegyezéssel egyidős, idén 150 éves Főkertre hárul, hiszen a 338 helyszínen lévő majdnem 5,9 millió m2-nyi parkfelület gondozása nem kis feladat. A modern parkfenntartás gyökerei az 1800-as évekig nyúlnak vissza, az ekkor kezdődő döbbenetes ütemű városátalakítás ugyanis nemcsak a máig meghatározó városszerkezetet hozta létre, hanem a köztéri parkok kultúráját is. A városi embert ekkortól kezdve vette körül egyre több, gondosan kreált park, amelyek létrehozásában a főváros kertészeinek mindig oroszlánrésze volt.

S nincs ez másképp ma sem, idén például csak a Főkert majd 600 ezer egy- és kétnyári virágot ültet ki a parkokba, miközben folytatódik a tavaly megkezdett „10 000 új fát Budapestre! ” program is, amelynek már számos helyen láthatók az eredményei. A programot hirdető fehér szalagot városszerte sok fiatal fán látni, ami azt jelzi, hogy a mesés virágkompozíciókkal együtt az utóbbi évtizedekben némileg elhanyagolt fővárosi faállomány is új életre kelhet.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A halál völgyében: miért bukik el tízből kilenc startup?

Divatba jöttek a startupok Magyarországon, de tízből kilenc induló vállalkozás elbukik, és lassan nő a sikersztorik száma. Ezen változtatna a Telenor gyorsítóprogramja, melynek két mentorától kérdeztük, mik a leggyakoribb buktatók.