Virtuális vártúrák

/ 2015.01.21., szerda 14:12 /

Nyolc magyarországi erőddel, köztük az elpusztult és elfelejtett óbudai királyi várral is megismerkedhetnek a látogatók az Óbudai Múzeum Középkori várak – virtuális vártúrák című időszaki kiállításán, amelyet további izgalmas tárlatok követnek majd az év folyamán.

Pusztulófélben van középkori váraink legnagyobb része, sokuknak már csak falmaradványok vagy korabeli rajzok, metszetek, krónikák őrzik az emlékét. Legalább ennyire hiányos az a kép is, amely a várakban zajló életről él a ma emberében. Jó lehetőség az ismeretek bővítésére az Óbudai Múzeum Középkori várak – virtuális vártúrák című kiállítása, amelyen nyolc – virtuálisan rekonstruált – magyarországi erőd ismerhető meg kívülről-belülről.

A március közepéig látható tárlaton Óbuda, Visegrád, Diósgyőr, Esztergom, Tata, Simontornya, Kisnána és Mohosvár régészeti, műemléki kutatások alapján készült virtuális rekonstrukciója látható, 3D nyomtatással készült makettek, számítógépes animációk, interaktív multimédiás berendezések és korabeli leletanyagok – fegyverek, edények, kövek, kályhacsempék, padlótéglák, lószerszámok – társaságában. A törzsanyag a visegrádi Mátyás Király Múzeumból érkezett, amit az Esztergomból és Tatáról származó leletek gazdagítanak. Mindezt a Budapesti Történeti Múzeumból kölcsönzött, az egykori óbudai királyi vár területéről származó leletekkel, a várak mai állapotáról készült fotókiállítással egészítette ki a múzeum.

„Középkori váraink olyan mértékű rekonstrukciójára, mint például a diósgyőri vár esetében történt, sajnos ritkán adódik lehetőség. Annak is örülni kell, ha az állagmegóvásra sikerül forrást biztosítani. Szerencsére a digitális technikának köszönhetően – a megmaradt falrészletek, korabeli metszetek, leírások alapján – legalább virtuálisan rekonstruálható mindaz, amire a feltárt leletekből következtethetünk. Ráadásul így nemcsak a várakat, hanem a falaik között zajló életet, a középkor hétköznapjainak hangulatát is meg tudjuk jeleníteni” – mondta a Pest-budai Látképnek Népessy Noémi, az Óbudai Múzeum igazgatója.

Az erődök közül érdemes kiemelni az óbudai királyi várat, amelynek létezéséről ma már csak alapfalának néhány töredéke tanúskodik a kerületi református parókia pincéjében. Ebben a várban tartózkodott IV. Béla, amikor eljutott hozzá a tatárjárás híre, és itt tudatosult benne, hogy a nehezen védhető síkföldi várak helyett magaslati erődöket kell építeni. „Kevesen tudják, hogy Óbuda nemcsak a rómaiak idején, de a középkorban is jelentős város volt, és hogy mai elnevezésének első, 1261-es okleveles említéséig a Buda név ezt a települést jelentette. A vár mellett volt itt préposti palota, voltak kanonoki házak, ferences és klarissza kolostor, amelyeket szeretnénk egyszer – a virtuális vártúrákhoz hasonló módon – bemutatni látogatóinknak” – ismertette a múzeumigazgató.

A múzeum április közepén nyíló következő kiállítása a Szent Péter és Pál közösség életét mutatja majd be, a plébánia megalapításának ezredik évfordulója előtt tisztelegve. Ősztől – ha az önkormányzat költségvetése megengedi – egy modern, interaktív játéktörténeti kiállítás nyílik az intézmény helytörténeti tárlata feletti 350 négyzetméteres kiállítótérben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.