Zavarja a kilátást

/ 2016.05.18., szerda 16:46 /

Nem attól lesz bejárható Magyarország, hogy egy amúgy is jó kilátással bíró helyszínen pár méterrel még segítünk a panorámán, ahogy az új Hármashatár-hegyi kilátó teszi.

Ha az oda vezető, az autóutat többször keresztező kéktúra-útvonal veszély nélkül bejárható volna, máris előrébb lennénk, mint ezzel az új kis épülettel. A Hármashatár-hegyre készített alkotás ugyanis nem igazán praktikus, és nincs igazán kifejezett építészeti értéke sem – feltéve persze, hogy egy építészeti mű értékét abban a kulturális jelentőségű reflexióban határozzuk meg, amellyel az alkotó érzékeli környezetét, és amelynek segítségével végül a helyszín és a feladat által feltett kérdésekre helyes választ tud adni. A Hármashatár-hegyi új kilátó sajnos nem ilyen.

A fentebb említett reflexió itt kimerül abban, hogy a közvetlen környezetet számos ponton csúfító, a kilátást zavaró, rácsos szerkezetű távközlési tornyokra reagált az amúgy sokat akaró tervező. Műve szintén rácsos szerkezetet használ, és szintén zavarja a kilátást – a kilátó teraszán állva nincsen olyan pont, ahol feltűnő konstrukciójának elemei ne lógnának be a képbe –, ezzel sokat rontva a pár méterrel felemelt pozíció nyújtotta helyzeten. Az építész a sok hangsúlyos toronnyal szerencsére meg sem próbált konkurálni, így tévedésének léptéke visszafogott maradt. A lebegő betonplaccra biggyesztett, négyzetekkel és nyolcszögekkel gazdagon tagolt, nagyolt gömbforma építmény erénye, hogy fából készült, szerkezeti megoldásai igényesek és tartósnak ígérkeznek. A felérkezéskor ugyan elmarad a katarzis, de ha beérjük egyszerre a körpanoráma egy-egy kisebb szeletével, azért csalódás sem fog érni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.