Zugliget, végállomás

/ 2007.11.16., péntek 15:54 /

Áll egy gyönyörű, kopott ház Zugligeten, a főváros és az erdő szélén. Mellette ott az országút, szomszédnak. Hosszú tömege három traktusra oszlik, a két szélső téglából falazott, oromzatuk előtt íves könyökfákra támaszkodó csipkésre faragott fatimpanonok.

Díszítésük népművészetből átvett növényi ornamentika, kapuformák, és zárt, egyetemes jelentéstartalommal bíró körök. A középső traktus homlokzata ezzel szemben csaknem dísztelen, sárgára vakolt, két szintje nem igazodik a szélsőkéhez. Az épület végén lévő bejárat felett ötszög alaprajzú, díszes fa előtető.Arra jártában ránéz az ember, és próbálja megérteni, mi lehetett ez, mióta és miért áll ott. És mióta van elhanyagolt állapotban.

Salamin András helytörténeti könyvéből kiderült, hogy ez volt a Lánchídfő-Zugliget budai lóvasútvonal végállomása. Az építészetileg eltérő középső rész eredetileg fedett, de nyitott tér volt, itt várakoztak az emberek. A két szélső részben voltak az irodák. Az első járat 1868-ban indult. Télen nem is közlekedett a járat Zugligetig, mert nehézkes volt a lovakkal a feljutás. Később megszűnt a lóvasút, ekkor már csak állomásépület volt, előtte ment el a villamos a zugligeti végállomás felé. 1977-ben végül megszűnt a villamosjárat is, a gyönyörű helyen lévő épületet ezután értelmesebb ötlet híján lakásnak használták. Nemrégen az önkormányzat a közlekedési vállalat ott lakó alkalmazottainak segített új lakásokhoz jutni, így a ház most lakatlan.

Áll egy gyönyörű, kopott ház Zugligeten, funkcióját vesztve. Ez az épület, ma már furcsa, de lóvasút-végállomásnak készült. Fel kéne újítani, kibontani a középső részből az utólagos beépítést, helyreállítani az eredeti külsőt. Lehetne benne a témához kapcsolódó múzeum. És egy szakaszon talán működhetne a lóvasút is, amire itt lehetne a jegyet megváltani. És akkor ez a ház is újra jól érezné magát.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.