PR

A megelőzés a szép, egészséges mosoly titka

PR / 2014.11.17., hétfő 10:36 /

A fogászati problémák nagy része helyes szájápolási szokások kialakításával megelőzhető, ezért rendkívül nagy a felelősségünk fogainkat illetően. Azért is fontos lenne, hogy a megszokottnál többet törődjünk szánk egészségével, mert sajnos a számok riasztóak: az európai országok közül Magyarországon halnak meg a legtöbben szájüregi rák következtében.

Világszerte, így hazánkban is a fogszuvasodás, a fogágybetegség sajnos népbetegség, a szájhigiénia és a fogászat kissé elhanyagolt terület gyakran még azok között is, akik egyébként egészségtudatosan élnek. Ennek talán az is lehet az oka, hogy sokan ma is úgy hiszik, hiába tesznek bármit, mert rossz géneket, rossz fogakat örököltek. Ez a tévhit rendkívül káros, mert valójában a fogászati problémák nagy része helyes szájápolási szokások kialakításával megelőzhető!

A fogszuvasodást például azok a baktériumok okozzák, amelyek a nem megfelelő gyakorisággal és technikával végzett fogmosás miatt kialakuló lepedékben szaporodnak el. Ezek az úgynevezett cariogén baktériumok az ételeinkben lévő cukor lebontásával savakat képeznek, melyek a fogak romlását, kilyukadását okozzák – vagyis könnyen belátható, hogy ha naponta kétszer fogat mosunk, és eltávolítjuk a lepedéket, nem tudnak miben elszaporodni, tehát megelőzhetjük a fogszuvasodást. Ennek fényében az is érthető, hogy miért annyira káros a nassolás: ha napközben gyakran bekapunk egy-egy kis csokit, süteményt, valamilyen rágcsálnivalót, akkor hiába mostunk fogat reggel, mégis folyamatosan ellátjuk ezeket a baktériumokat cukorral, így a fogzománc károsodása sokkal jelentősebb mértékű lesz.

Ezenkívül mosolyunk szépségének, szánk egészségének megőrzése érdekében fontos, hogy figyeljünk szánk jelzéseire: így súlyos betegségekre derülhet fény időben, akár életveszélyes állapotokat előzhetünk meg, mint a stroke vagy a koraszülés. A fogínyvérzést például sokan hajlamosak jelentéktelennek tekinteni, pedig az ínygyulladás egyik korai tünete lehet, amely aztán fogágybetegséggé alakulhat, és akár a fogak elvesztéséhez is vezethet: a gyulladás továbbterjed, az íny visszahúzódik, a fog meglazul, végül kihullik. Fontos tudni, hogy bizonyos hormonális változások, immunhiányos állapotok, egyes betegségek (pl. a cukorbetegség), továbbá a dohányzás is felerősítheti az ínygyulladásra, illetve a fogágybetegségre való hajlamot.

Szervezetünk, így szánk is jelzi, ha valahol felborul az egyensúly. A fogínyvérzés mellett számos olyan tünet jelentkezhet, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagynunk, akkor sem, ha apróságnak tűnik. Ilyen lehet a tartósan, a rendszeres fogmosás ellenére is jelentkező rossz lehelet, amely utalhat például fogszuvasodásra, fogágybetegségre, de akár emésztőszervi problémákra is. A fogakon megjelenő matt, krétafehér foltok a szuvasodás első jelei, amikor a fogzománcból kezdenek az ásványi anyagok kioldódni. Ekkor még visszafordítható a folyamat, fontos tehát, hogy azonnal kérjünk tanácsot fogorvosunktól. A fájdalom leggyakoribb oka egy szuvas fog, a begyulladt fogíny, de a száj egészében, a torkunkban vagy akár a fülünkben jelentkező fájdalom, tartós zsibbadás súlyosabb problémát is jelezhet, ezért sürgős kivizsgálásra van szükség. Nem érdemes halogatni a fogorvos felkeresését akkor sem, ha nem múló fekély, seb, csomó, duzzanat vagy hasonló elváltozás okoz kellemetlenséget. Vannak olyan életszakaszok, amikor igen súlyos problémákat is okozhat egy elhanyagolt betegség: a babavárás időszakában egy krónikus bakteriális szájüregi fertőzés, gyulladás koraszülést is okozhat, de akár a születendő baba súlyát is negatívan befolyásolhatja.

Akkor se hagyjuk ki a rendszeres fogászati szűrővizsgálatot, ha nincs semmilyen panaszunk. Sokan nem szeretnek fogorvoshoz járni, de gondoljunk arra, hogy ha idejében észreveszik, egy egyszerű szuvas fog is sokkal kisebb beavatkozással, kevesebb időráfordítással menthető meg. Arról nem is beszélve, hogy több betegség eleinte alig, vagy egyáltalán nem okoz panaszokat, de egy szűrővizsgálat során az orvos már felfigyelhet bizonyos jelekre, amelyek segítségével idejekorán diagnosztizálhatja a bajt, nagyban növelve ezzel a gyógyulás esélyét.

Fogorvosok félévente, de legalább évente javasolják egy rövid szűrővizsgálat elvégzését az egészséges felnőtteknek is. Bizonyos érzékeny életszakaszokban pedig, mint a például a hormonváltozásokkal járó kamaszkor vagy a terhesség, ennél gyakrabban is szükség lehet fogorvosunk meglátogatására.

További hasznos tanácsok és nyereményjáték a www.egeszsegonline.hu oldalon, amely a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának, a Magyar Fogorvosok Egyesületének és az ország négy nagy egyetemi központjának szakmai támogatásával készült.

 
 
 
 
 
 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.